Ιατροδικαστής θα διαπιστώνει την ηλικία των αλλοδαπών κατηγορουμένων

Νέες ρυθμίσεις από το υπ. Δικαιοσύνης

Αλλαγή της νομοθεσίας για τον τρόπο με τον οποίο θα διαπιστώνεται η ηλικία αλλοδαπών κατηγορουμένων προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης με ρύθμιση που θα ενσωματώσει στον νέο κώδικα για τα ναρκωτικά.

Η πρωτοβουλία ελήφθη με αφορμή την υπόθεση του κατηγορούμενου για την επίθεση στην 15χρονη Μυρτώ στην Πάρο και την επίκληση από εκείνον πως είναι ανήλικος, προφανώς, όπως καταγγέλθηκε, για να τύχει ευεργετικής ποινικής και σωφρονιστικής μεταχείρισης ως ανήλικος.

Άλλωστε αποτελεί ουσιαστικά πρακτική αλλοδαποί κατηγορούμενοι που στερούνται ταξιδιωτικών και νομιμοποιητικών εγγράφων, να δηλώνουν ανήλικοι. Με την τροπολογία που εντάσσεται στον Κώδικα για τα ναρκωτικά πλέον η πραγματική ηλικία του κατηγορουμένου θα διακριβώνεται από ιατροδικαστή.

Συγκεκριμένα, «αν υπάρχουν αμφιβολίες ως προς την ηλικία του κατηγορουμένου, ο ανακριτής ή ο εισαγγελέας ή ο πταισματοδίκης ή ο ειρηνοδίκης που διενεργεί την προανάκριση ή οι ανακριτικοί υπάλληλοι διατάσσουν διενέργεια πραγματογνωμοσύνης από ιατροδικαστή ή άλλον ειδικό πραγματογνώμονα, προκειμένου να διακριβωθεί η πραγματική ηλικία του κατηγορουμένου».

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση «η εν λόγω ρύθμιση σκοπείται αναγκαία και αξιολογείται ως κατάλληλη για να εκπληρώνεται ο σκοπός της ποινικοσωφρονιστικής μεταχείρισης και να μην παραβιάζεται το αίσθημα δικαίου από την τυχόν αναληθή δήλωση ηλικίας των κατηγορουμένων, που στερούνται ταξιδιωτικών και νομιμοποιητικών εγγράφων, ενώ δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, αφενός διότι οι ιατροδικαστές ενεργούν στο πλαίσιο του υπηρεσιακού τους καθήκοντος, αφετέρου οι πραγματογνώμονες διορίζονται και τώρα παγίως υπό των δικαστηρίων».

Τη συγκεκριμένη ρύθμιση είχε εξάλλου δεσμευθεί στη Βουλή ότι θα προωθήσει ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Καραγκούνης. «Έχει επανειλημμένως παρατηρηθεί, ότι όλο και περισσότεροι κατηγορούμενοι αλλοδαποί, που στερούνται ταξιδιωτικών και νομιμοποιητικών εγγράφων, όταν τους αποδίδονται κατηγορίες, δηλώνουν αναληθώς ότι είναι ανήλικοι, με σκοπό να επιτύχουν την ευεργετική ποινική και σωφρονιστική μεταχείριση που προβλέπεται από το νόμο. Η Πολιτεία οφείλει να θέσει οριστικό τέλος σε παρόμοιες τακτικές και για το λόγο αυτό φέρνει την τροπολογία αυτή στη Βουλή», δήλωσε ο κ. Καραγκούνης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top