Αποζημιώθηκε 17χρονη που μολύνθηκε από τον ιό του AIDS

Μετά από «εγκληματική» μετάγγιση αίματος στο Ιπποκράτειο

Το ποσό των 800.000 επιδίκασε ως χρηματική αποζημίωση το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης στην κοπέλα η οποία σε ηλικία 17 χρόνων μο��ύνθηκε από τον ιό του AIDS έπειτα από «εγκληματική» μετάγγιση αίματος στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο. Το δικαστήριο έκρινε με την απόφασή του ότι υπήρξαν μεγάλες πλημμέλειες και παράνομες πράξεις καθώς και παραλείψεις του νοσοκομείου από τις οποίες επήλθε βλάβη στην ασθενή.

Η μοιραία μετάγγιση

Η κοπέλα είχε ενταχθεί σε τακτικό πρόγραμμα μεταγγίσεων και αποσιδήρωσης από μικρή ηλικία. Στις 31 Αυγούστου 2005 επικοινώνησε με τους αρμόδιους υπαλλήλους του νοσοκομείου για τον καθορισμό της τακτικής μηνιαίας μετάγγισης αίματος στην οποία έπρεπε να υποβληθεί. Το ραντεβού κλείστηκε για την επόμενη ημέρα οπότε και πραγματοποιήθηκε η μετάγγιση.

Οπως αναφέρεται στην αγωγή δεν υπήρχε επείγουσα ανάγκη η μετάγγιση να πραγματοποιηθεί ��η συγκεκριμένη ημέρα και θα μπορούσε να αναβληθεί ακόμη και για δύο εβδομάδες προκειμένου να πραγματοποιηθεί με ασφαλείς όρους.

«Οι θεράποντες γιατροί είχαν κατ' επανάληψη δηλώσει ότι όταν το αίμα που έχουν στη διάθεση τους δημιουργεί κάποιες επιφυλάξεις ως προς την καταλληλότητα του, είναι προτιμότερο να καθυστερήσει για λίγες ημέρες η μετάγγιση ώστε να βρεθεί ασφαλές αίμα» επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην αγωγή.

Εξι μήνες αργότερα οι γονείς του κοριτσιού δέχτηκαν ένα τηλεφώνημα από το νοσοκομείο «για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα» και όταν συνάντησαν τους γιατρούς πληροφορήθηκαν ότι η κόρη τους είχε μολυνθεί από τον ιό του AIDS. Οπως πληροφορήθηκαν το αίμα που της χορηγήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 2005 είχε ληφθεί από περιστασιακό αιμοδότη, μολυσμένο από τον ιό, ο οποίος είχε δώσει αίμα για πρώτη φορά στη ζωή του.

Μάλιστα όπως προέκυψε από το ίδιο αίμα είχε μολυνθεί και 76χρονος ασθενής ο οποίος είχε υποβληθεί σε επέμβαση ανοικτής καρδιάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δότης έχει καταδικαστεί από τα ποινικά δικαστήρια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top