Αίτημα προσωρινής πτώχευσης για τη μεγάλη αλυσίδα ζαχαροπλαστείων "Αγαπητός"

Άλλη μια εταιρεία θύμα της κρίσης

Η κρίση σαρ��νει, οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη… Έτσι και η γνωστή αλυσίδα ζαχαροπλαστείων με την επωνυμία «Αγαπητός»,κατέθεσε αίτηση προσωρινής πτώχευσης.

Ειδικότερα κατέθεσε αίτηση στο Πρωτοδικείο για να περιληφθεί σε σχέδιο Πτώχευσης και Υποβολής σχεδίου Ανασυγκρότησης στο πλαίσιο του άρθρου 107 του Πτωχευτικού Κώδικα (Ν. 3588/2007). Αυτό το άρθρο διαφέρει από το γνωστό άρθρο 99.

Η “Αγαπητός Γαστρονομία ΑΕ” απασχολεί πάνω από 100 εργαζόμενους και βρίσκεται σε καθεστώς προσωρινής προστασίας από την αναγκαστική εκτέλεση αποφάσεων για απαιτήσεις σε βάρος της. Στις 14 Δεκεμβρίου ήταν να συζητηθεί η αίτηση για υπαγωγή στο άρ��ρο 107 ωστόσο η συζήτηση στο Πρωτοδικείο αναβλήθηκε για τις 8 Μαρτίου.

Η Αγαπητός έχοντας πια φτάσει σε οριστική οικονομική αδυναμία, έχοντας εξαντλήσει τα ίδια κεφάλαιά της και και μπροστά στον κίνδυνο αναγκαστικής εκποίησης παραγωγικών περιουσιακών στοιχείων, ζήτησε την προστασία του Δικαστηρίου τη ρύθμιση των υποχρεώσεών της προς τις τράπεζες, Δημόσιο και προμηθευτές ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει ένα σχέδιο αναδιοργώνωσης που θα την καταστήσει βιώσιμη και θα κρατήσει στην αγορά.

Η εταιρεία ζητάει από τις τράπεζες “κούρεμα” των χρεών κατά 30% και περίοδο χάριτος 18 μηνών, από τις εταιρείες leasing αναδιάρθρωση των μισθωμάτων για 8 χρόνια και περίοδο χάριτος 18 μηνών. Τέλος από προμηθευτές και πιστωτές ζητά ζητά να γίνει δεκτή μείωση των απαιτήσεών τους κατά 50%.

Η εταιρία βρέθηκε στη δίνη της οικονομικής κρίσης όταν επιχειρούσε ένα σημαντικό επενδυτικό άνοιγμα. Τα τελευταία 4 χρόνια είδε τις πωλήσεις να σημειώνουν τεράστια πτώση. Ενδεικτικά, οι πωλήσεις από 6,6 εκατ. Ευρώ το 2008 έπεσαν στα 2,96 εκατ. ευρώ το 2012 με ζημιές στις 540.000 ευρώ. Οι συνολικές υποχρεώσεις ανέρχονται σε 10,6 εκ. ευρώ ενώ 5 καταστήματα της αλυσίδας που ήταν ζημιογόνα έχουν κλείσει και
“πάγωσε” η ανάπτυξη άλλων 5 στην επαρχία.

Ο “Αγαπητός” έχει γράψει τη δική του ιστορία ξεκινώντας ως ένα απλό ζαχαροπλαστείο στη Θεσσαλονίκη πριν από 67 χρόνια. Συγκεκριμένα, ο το 1944 ο Αγαπητός Βαλογιώργης δημιούργησε το ζαχαροπλαστείο του σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης στην οδό Τσιμισκή, στο ύψος της Αγίας Σοφίας. Ήταν ένα από εκείνα τα ζαχαροπλαστεία που έγιναν σήμα κατατεθέν για τα γλυκά της Θεσσαλονίκης! Το περίφημο ροδίνι ήταν η ξεχωριστή σπεσιαλιτέ του!Τα 4 παιδιά του, δυο κόρες και δυο γιοι συνέχισαν την οικογενειακή επαγγελματική παράδοση για να φτάσουμε σήμερα στην τρίτη γενιά με τους Αγαπητό, Θεόδωρο και Αλέξη Βαλογιώργη.

Οι τελευταίοι δημιούργησαν μία αλυσίδα καταστημάτων που έφτασαν τα 11 και μία γκάμα προϊόντων που έφτασαν τα 500. Στράφηκαν επίσης και στην ανάπτυξη του “Αγαπητού” μέσω franchising. Δυστυχώς όμως η εταιρία δεν κατάφερε να αντισταθεί στην οικονομική κρίση!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top