ΚΕΕΛΠΝΟ: Τα τζάκια είναι 30 φορές πιο ρυπογόνα από τους καυστήρες!

«Μεγάλος κίνδυνος για παιδιά και ασθενείς»

ΚΕΕΛΠΝΟ: Τα τζάκια είναι 30 φορές πιο ρυπ��γόνα από τους καυστήρες!

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το ΚΕΕΛΠΝΟ, που προειδοποιεί ότι… τα τζάκια βλάπτουν σοβαρά την υγεία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ακόμα και 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια από ότι ένας καλά συντηρημένος καυστήρας πολυκατοικίας με 25 διαμερίσματα ελκύει στην ατμόσφαιρα ένα παραδοσιακό τζάκι!

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η φθηνή λύση των τζακιών είναι ιδιαίτερα βλαβερή για την υγεία, καθώς μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα, να επιδεινώσει αλλεργίες και να προκαλέσει νευρολογικά, αναπαραγωγικά, και αναπτυξιακά προβλήματα.

Υπογραμμίζεται ακόμα ότι αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον ευάλωτο πληθυσμό, όπως τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τις έγκυες γυναίκες, καθώς και για αυτούς που πάσχουν από αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα.

Ρύπανση και στο εσωτερικό των σπιτιών

Το τζάκι απειλεί την υγεία και στο εσωτερικό των σπιτιών, καθώς μεγάλο μέρος του καπνού παραμένει μέσα στο σπίτι. Γι' αυτό και πρέπει να παραμένει μονίμως ένα παράθυρο λίγο ανοιχτό, προκειμένου να ανανεώνεται ο αέρας στο εσωτερικό του σπιτιού.

Μην καίτε βαμμένο ξύλο

Οι ειδικοί τονίζουν ακόμα ότι δεν θα πρέπει να γίνεται καύση βαμμένων (ειδικότερα με λαδομπογιές) ή βερνικωμένων ξύλων, κομματιών από έπιπλα και κάθε είδους πλαστικού, καθώς οδηγούν σε εκπομπή τοξικών αερίων μέσα και έξω από το σπίτι.

Μεγάλη αύξηση επικίνδυνων σωματιδίων στον αττικό ουρανό

Την ίδια ώρα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αναφέρεται στην αύξηση που παρουσιάζουν οι τιμές των επικίνδυνων αιωρούμενων σωματιδίων.

«Τους τελευταίους δύο μήνες, στο Μαρούσι και στο Κορωπί διαπιστώθηκε 18 φορές αύξηση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων πάνω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο των 50 μg/m3 (μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα). Τη ρύπανση της ατμόσφαιρας, μαζί με τα αιωρούμενα μικροσωματίδια, επιτείνουν και άλλοι τοξικά προϊόντα τη ίδιας καύσης του βιοάνθρακα όπως τα SO2, NO2, NO, CO, CO2, Pb και άλλα», λέει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση τους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top