Τα τζάκια γέμισαν... νέφος την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη

«Πνίγηκαν» οι πόλεις στην αιθαλομίχλη

Με… ρέγουλα ανάβετε τα τζάκια, γιατί «χανόμαστε»! Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το φαινόμενο των «αναμμένων τζακιών», που παρατηρείται έντονα το τελευταίο διάστημα, βλάπτει σοβαρά την υγεία, αφού αυξάνει την ρύπανση του περιβάλλοντος.

Η ατμόσφαιρα στην Αττική και την Θεσσαλονίκη έχει επιβαρυνθεί πάρα πολύ τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς ο ουρανός έχει γεμίσει αιθαλομίχλη.

Το νέφος από τα τζάκια γίνεται περισσότερο ορατό και αισθητό, επειδή τα σωματίδια που το προκαλούν συνιστούν πυρήνες συμπύκνωσης.

Πάνω τους, δηλαδή, προσκολλώνται υδρατμοί και ο όγκος τους αυξάνεται, ενώ οι χαμηλής εντάσεως άνεμοι που έπνεαν τις προηγούμενες ημέρες ευνόησαν τη συσσώρευση του νέφους πάνω από τον νομό σε σχετικά μικρό ύψος πάνω από το έδαφος.

Για το ζήτημα αναμένεται να πραγματοποιηθεί έρευνα, προκειμένου, όπως λέει στα «Νέα» ο διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Ερευνών, κ. Β. Γερασόπουλος, «να διαπιστώσουμε εκτός από τα επίπεδα των συγκεντρώσεων του και την κατανομή του στον αττικό ουρανό, τη χημική του σύσταση, ώστε να γνωρίζουμε για τι ακριβώς πρόκειται».

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι:

Έως και 70% της χειμωνιάτικης ρύπανσης με ενώσεις άνθρακα προέρχεται από τα τζάκια.

Το 80% των διαμερισμάτων που κτίστηκαν κατά την δεκαετία του 2000 διαθέτουν τζάκια.

Ένα τζάκι που λειτουργεί 3 ώρες εκπέμπει έως και 50 γραμμάρια ρύπων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top