Η ταυτότητα του νεο-άστεγου: Μορφωμένος, με παιδιά, απελπισμένος, άνεργος

Πάνω από 20.000 άνθρωποι στην Ελλάδα κοιμούνται στο δρόμο

Η ταυτότητα του νεο-άστεγου: Μορφωμένος, με παιδιά, απελπισμένος, άνεργος

Μορφωμένος, με παιδιά, απελπισμένος, άνεργος. Αυτό είναι το προφίλ της νέας γενιάς αστέγων που έχασαν τα πάντα λόγω της οικονομικής κρίσης και κοιμούνται ξαφνικά στο δρόμο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών των ανθρώπων είναι ο 61χρονος Γιώργος Μπαρκούρης, ο οποίος δούλευε στο κρατικό ραδιόφωνο και έμεινε άνεργος λίγο πριν βγει στη σύνταξη με αποτέλεσμα να χάσει τα πάντα, ακόμα και το σπίτι του!

«Όταν θα βρεθείς στο δρόμο, πρέπει να αγωνιστείς για να μη χάσεις την αξιοπρέπειά σου», λέει ο ίδιος.

Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότεροι από 20.000 άστεγοι. Οι εννιά σους δέκα άστεγους είναι Έλληνες, με ανώτερο ή ανώτατο μορφωτικό επίπεδο, που βρέθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια στο δρόμο λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων.


Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Κλίμακας» το 64,8 % είναι άστεγοι λιγότερο από δύο χρόνια και οι περισσότεροι από αυτούς κοιμούνται στο κέντρο της Αθήνας.


Ωστόσο, η «ταυτότητα» τους σχετικά με την εκπαίδευση είναι διαφορετική. Ο ένας στους πέντε έχει πτυχίο ΤΕΙ ή ΑΕΙ (19,60%), και μόλις τ0 2,8 % είναι αναλφάβητοι. Αντίθετα, στο παρελθόν οι άστεγοι δεν είχαν ιδιαίτερα υψηλό μορφωτικό επίπεδο.

Ως προς την οικογενειακή κατάσταση το 47,2% έχει παιδιά και το 33% είναι διαζευγμένοι. Το 63,5% των οικογενειών είναι ενήμερες για την κατάσταση του αστέγου και κατά 67,5% είναι εχθρικές ή αδιάφορες.


Το 45,2% δηλώνει ότι δεν έχει κανένα φίλο και το 18,1% έχει αποπειραθεί τουλάχιστον μια φορά να έχει αυτοκτονήσει.

Για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των αστέγων στη χώρα μας «δεν αρκεί η κρατική μέριμνα. Χρειάζεται η συνεργασία όλων των φορέων της κοινωνίας» τονίζει η Άντα Αλαμάνου, υπεύθυνη του προγράμματος στήριξης αστέγων της «Κλίμακας».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top