Dacia Jogger: Το τέλος των...μολυβιών 

Η εικονική πραγματικότητα στην σχεδίαση

Ο σχεδιασμός των αυτοκινήτων γνωρίζει ραγδαία εξέλιξη εδώ και δεκαετίες. Ενώ οι σχεδιαστές έχουν αντικαταστήσει το μολύβι με τη μέθοδο του 3D modelling, οι μηχανικοί δοκιμάζουν τα μελλοντικά μοντέλα πολύ πριν τα πρώτα φυσικά πρωτότυπα πάρουν σάρκα και οστά. Πώς γίνεται αυτό; Χάρη στο CAVE (Cave Automatic Virtual Environment), μία πλατφόρμα εικονικής πραγματικότητας που επιτρέπει σε κάποιον να κινηθεί γύρω και εσωτερικά του αυτοκινήτου, κατά τη φάση του σχεδιασμού του.

Στο Τεχνικό Κέντρο του Titu στα νότια της Ρουμανίας, οι ομάδες της Dacia βιώνουν μία καθηλωτική εμπειρία δοκιμών. Με αυτό τον τρόπο, βελτιστοποίησαν τις δυνατότητες εσωτερικής διαμόρφωσης και την ευρυχωρία στο καινούργιο Dacia Jogger. 


Το CAVE είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για να παρέχει μια ζωντανή προσομοίωση της πραγματικότητας. Χρησιμοποιείται για να μπει κανείς μέσα στο αυτοκίνητο και να αξιολογήσει το πώς αντιλαμβάνονται ο οδηγός και οι επιβάτες την ασφάλεια, την εργονομία και την άνεση στο εσωτερικό του, ενώ δίνει στη συνέχεια τη δυνατότητα σε εμάς τους μηχανικούς να εφαρμόζουμε, σε πραγματικό χρόνο, τις όποιες διορθώσεις.

.