Ένας Έλληνας της Pirelli  στο Formula 1 GP Ιαπωνίας 

Έσπασε στη Σουζούκα μετά από 14 χρόνια το ρεκόρ γύρου 

Pirelli  Formula 1 GP Ιαπωνίας Δημήτρης Παπαδάκος

Ο οδηγός της Mercedes, Valtteri Bottas κέρδισε το Ιαπωνικό Grand Prix με στρατηγική δυο αλλαγών μαλακή/μέση/μαλακή γόμα, σε μια απρόβλεπτη, λόγω της διέλευσης του τυφώνα Hagibis την προηγούμενη μέρα, πίστα. Η βροχή που έπεσε το Σάββατο, ξέπλυνε την γόμα που είχε στρωθεί στην πίστα, την Παρασκευή. Επιπλέον οι ομάδες έχασαν χρόνο πίστας καθώς ακυρώθηκε το FP3 ενώ οι κατατακτήριες δοκιμές διεξήχθησαν Κυριακή πρωί. Παρα ταύτα ο ταχύτερος γύρος αγώνα που σημείωσε ο Lewis Hamilton με τη Mercedes έσπασε το ρεκόρ γύρου που κρατούσε από το 2005, ο Kimi Raikkonen.

 
 Η πρόβλεψη ταχύτερης στρατηγικής, στον αγώνα των 53 γύρων ήταν αυτή της μιας αλλαγής: Εκκίνηση με μαλακή γόμα και αλλαγή από τον 24ο - 27ο γύρο σε μέση ως το φινάλε. Η δεύτερη ταχύτερη στρατηγική, θεωρητικά ήταν αυτή των δυο αλλαγών: Δυο μέρη αγώνα 20 γύρων το καθένα, με μαλακή γόμα και ένα με μέση. Η πιο αργή θεωρητικά επιλογή ήταν αυτή της μιας αλλαγής στον 20ο – 23ο γύρο από μαλακή σε σκληρή γόμα.  

Στις δοκιμές η πτώση απόδοσης λόγω υπερθέρμανσης ήταν μεγαλύτερη από το αναμενόμενο, πιθανόν λόγω των πιο ζεστών συνθηκών. Αυτό οδήγησε τους περισσότερους οδηγούς να υιοθετήσουν στρατηγική δυο αλλαγών, οπότε είχαμε ένα πολύ γρήγορο ρυθμό αγώνα. Ο οδηγός της Ferrari, Sebastian Vettel πέτυχε ρεκόρ όλων των εποχών για την πίστα της Suzuka στις κατατακτήριες δοκιμές, ενώ ο Lewis Hamilton έσπασε το ρεκόρ αγώνα που κρατούσε 14 χρόνια.  Το βραβείο Pole Position  στο Sebastian Vettel, παρέδωσε  για λογαριασμό της Pirelli, ο κ. Δημήτρης Παπαδάκος - Pirelli CCO στη βορειοανατολική Ασία.Βιώσαμε μια έντονη μάχη τακτικής από την αρχή ως το τέλος καθώς οι Ferrari και Mercedes ακολούθησαν διαφορετικές στρατηγικές ελαστικών στους οδηγούς τους.  

Ο οδηγός της Ferrari, Charles Leclerc ήταν ο μόνος που έκανε 3 αλλαγές προσπαθώντας ν’ ανέλθει μετά την υποχρεωτική αλλαγή ρύγχους στην αρχή του αγώνα, που τον έριξε τελευταίο. Τερμάτισε τελικά 6ος και έπεσε λόγω ποινών στην 7η θέση.   
Ο οδηγός της Red Bull, Alex Albon σημείωσε το καλύτερο αποτέλεσμα της καριέρας του τερματίζοντας 4ος. Η Mercedes διατήρησε το πρωτάθλημα κατασκευαστών, είναι η 6η συνεχή κατάκτηση. Ο οδηγός της McLaren, Carlos Sainz τερμάτισε πιο ψηλά (5ος) απ’ όσους υιοθέτησαν στρατηγική μιας αλλαγής από μαλακή σε μέση γόμα: Μια στρατηγική που υιοθέτησε ένας αριθμός οδηγών.  

Βαγγέλης Γκούμας 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top