Γνωρίστε τις νέες «καρδιές» των Honda Civic και Jazz

Τιμές και εκδόσεις

Η Honda παρουσίασε τους νέους κινητήρες που κινούν τα Civic και Jazz  . Μιλάμε για το 1500άρη βενζίνης που μπήκε για πρώτη φορά στο Jazz και τον 1600άρη diesel που τοποθετήθηκε στο Civic . O πρώτος αποδίδει 130 άλογα και ο δεύτερος 120 άλογα ενώ και οι δύο 0πληρούν τις νέες αυστηρότατες προδιαγραφές εκπομπών ρύπων Euro 6.Οι καταστροφικές φωτιές σε Κινέτα και  Μάτι μας άλλαξαν το πρόγραμμα της οπαρουσίασης μια και έπρεπε να φύγουμε εσπευσμένα για να καλύψουμε το ρεπορτάζ για το κεντρικό και τα έκτακτα δελτία ειδήσεων του Star. Έτσι είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε μόνο το Civic με το νέο diesel μοτέρ.

Η Honda αναβάθμισε τον τετρακύλινδρο 1.6 i-DTEC 120 ίππων diesel αποδίδοντας μέγιστη ισχύ 120 ίππων στις 4.000 σ.α.λ και μέγιστη ροπή 300Nm στις 2.000 σαλ, . Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιταχύνει το  Civic από στάση στα 100 χλμ./ώρα  σε 10,5 δεύτερα. Οι βελτιώσεις προσανατολίστηκαν στην μείωση τριβών στους κυλίνδρους, στην αποδοτικότερη μετατροπή των οξειδίων του αζώτου NOx  με αναβαθμισμένο καταλυτικό σύστημα με φίλτρο οξειδίων αζώτου (NSC) και σωματιδίων (DPF) χωρίς  να απαιτείται χρήση ουρίας (AdBlue). Οι εκπομπές CO2 του κινητήρα αυτού με βάση τον νέο κύκλο μέτρησης WLTP είναι 117 γρμ./χλμ., ενώ η μέση κατανάλωση σύμφωνα με  WLTP, βρίσκεται στα 4.5 λίτρα./100 χλμ.  

Στην πράξη ο κινητήρας στο πάτημα του γκαζιού με την συνεργασία του εξαιρετικού μηχανικού κιβωτίου ταχυτήτων (με τις 6 σχέσεις (η τριβή στις αλλαγές σχέσεων έχει μειωθεί κατά 40%) αποδείχθηκε ιδιαίτερα ελαστικός και δυνατός με αποτέλεσμα να προσπερνάς με ευκολία. Επιπλέον ο κινητήρας είναι πιο «πολιτισμένος» και περισσότερο αθόρυβος στην λειτουργία ττου. Όσον αφορά την οδική συμπεριφορά το Civic διακρίνεται για την ασφάλεια που προσφέρει με τις μειωμένες κλίσεις στις στροφές ακόμη και με μεγάλη ταχύτητα , το τιμόνι με την πολύ καλή πληροφόρηση και τα δυνατά φρένα.  Οι τιμές του Civic με τον νέο κινητήρα 1.6 i-DTEC 120 ίππων ξεκινούν από 22.120 ευρώ για την έκδοση Comfort Navi και 25.250 ευρώ για την Elegance Navi. Τον Αύγουστο θα διατεθεί και η έκδοση με το αυτόματο κιβώτιο των  9 σχέσεων. Το Civic συνοδεύεται από 5ετή εγγύηση και οδική βοήθεια.


Όσον φορά το Jazz υπάρχει η νέα έκδοση Dynamic  με νέα σπορ στοιχεία όπως είναι το σπόιλερ μπροστά ,η αεροτομή πίσω ,ο νέος διαχύτης οι πλαϊνές «ποδιές» τα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED  , ο πίσω διαχύτης και η αεροτομή, και οι νέες 185/55 R16 μαύρες ζάντες αλουμινίου. Εσωτερικά υπάρχουν νέες επενδύσεις ,δερμάτινο τιμόνι και επιλογέα ταχυτήτων με πορτοκαλί ραφές .

Την έκδοση αυτή κινεί ο 1.500άρης i-VTEC κινητήρα βενζίνης που αποδίδει 130 ίππους . Συνεργάζεται με 6άρι μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων ή αυτόματο CVT) με 7 σχέσεις .Στην πράξη τα 0-100 χλμ./ώρα έρχονται σε 8,7 δευτερόλεπτα και η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 190 χλμ./ώρα. Ο 1.5 i-VTEC της Honda πληροί τις αυστηρές προδιαγραφές εκπομπών ρύπων Euro 6, έχει μέση κατανάλωση 5,4 λίτρα/100 χλμ. και εκπομπές CO2 από 124 γρμ./χλμ.  με το προαιρετικό, αυτόματο κιβώτιο CVT. To Jazz  Dynamic με τον  1.500άρη κινητήρα βενζίνης κοστίζει 20.250 ευρώ με το μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων και 21.650 ευρώ με το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων . Με 15.110 ευρώ αγοράζετε την  βασική έκδοση 1.3 Trend. Το Jazz επίσης συνοδεύεται από  5ετή εγγύηση και οδική βοήθεια.

Βαγγέλης Γκούμας