Το βράδυ ο «πρόωρος τελικός» Ελλάδας – Τουρκίας

Θα τον δουν μαζί στην Άγκυρα Δρούτσας – Νταβούτογλου

Το βράδυ ο «πρόωρος τελικός» Ελλάδας – Τουρκίας

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την κρίσιμη αναμέτρηση Ελλάδας – Τουρκίας, που θα ξεκινήσει στις 9.00 το βράδυ στην Άγκυρα και χαρακτηρίζεται από πολλούς ως «πρόωρος τελικός». Ο αγώνας αυτός εκτιμάται ότι θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πρώτη θέση του ομίλου, η οποία θα οδηγήσει σε ευνοϊκότερες διασταυρώσεις στις επόμενες φάσεις και κυρίως στην αποφυγή των μεγαθηρίων των ΗΠΑ και της Ισπανίας στα νοκ άουτ παιχνίδια πριν τα ημιτελικά.

Η Εθνική Ομάδα είναι πανέτοιμη για την αναμέτρηση, στην οποία o Γιόνας Καζλάουσκας θα έχει για πρώτη φορά σε αυτό το Μουντομπάσκετ τις υπηρεσίες του Σοφοκλή Σχορτσιανίτη και του Αντώνη Φώτση, που είχαν τιμωρηθεί για τα δύο πρώτα παιχνίδια εξαιτίας των επεισοδίων στον «φιλικό» αγώνα με την Σερβία. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία προέρχονται από δύο νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια στις πρώτες δύο αγωνιστικές, ενώ την Δευτέρα ξεκουράστηκαν, καθώς είχαν ρεπό.

Στον αγώνα οι Έλληνες παίκτες αναμένεται να αντιμετωπίσουν μια εντελώς εχθρική και άκρως φανατισμένη ατμόσφαιρα, ωστόσο δηλώνουν μαθημένοι στα δύσκολα. Τα «παρών» θα δώσουν όμως και περίπου 100 οπαδοί από τους «Πελαργούς», τον σύνδεσμο των οπαδ��ν της Εθνικής Ομάδας, οι οποίοι μάλιστα σε μια προσπάθεια καλοπιάσματος είχαν αναρτήσει την Κυριακή πανό στα τουρκικά που ανέφερε: «Είμαστε γείτονες, όχι εχθροί».

Γεγονός είναι πάντως ότι η Αστυνομία λαμβάνει έκτακτα μέτρα ασφαλείας για τον αγώνα, όπως σε κάθε ελληνοτουρκική αναμέτρηση, με την ελπίδα να μην επαναληφθούν σκηνές επεισοδίων όπως αυτά που εκτυλίχθηκαν την περασμένη εβδομάδα έξω από το γήπεδο όπου φιλοξενήθηκε το ματς Φενέρμπαχτσέ – ΠΑΟΚ. Πάντως, αυτή θα είναι μεν η δεύτερη αλλά όχι και η τελευταία ελληνοτουρκική αναμέτρηση των ημερών. Ακολουθούν και τα μπαράζ Ελλάδας – Τουρκίας στο βόλεϊ ανδρών για τα προκριματικά του Euro 2011, ενώ πάντα παίζει και το ενδεχόμενο να ξαναβρεθούμε Ελλάδα και Τουρκία αντιμέτωπες στην συνέχεια του Μουντομπάσκετ, όταν θα είναι νοκ άουτ η φάση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον αγώνα Ελλάδας – Τουρκίας θα παρακολουθήσουν δίπλα – δίπλα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και ο έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, που μεταβαίνει για τον λόγο αυτό στην Άγκυρα. Την πρωτοβουλία για την πρόσκληση πήρε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος άλλωστε σύντομα αναμένεται στην Αθήνα- κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές Οκτωβρίου- προκειμένου να ανταποδώσει την επίσημη επίσκεψη του κ. Δρούτσα τον περασμένο Απρίλιο στην Άγκυρα. Υπενθυμίζεται ότι οι δυο τους είχαν βρεθεί ανεπισήμως πριν λίγες μέρες και στην Ρόδο, ενώ και η αποψινή τους συνάντηση δεν θα έχει επίσημο χαρακτήρα.

Σε αντίθεση πάντως με τον Νταβούτογλου, ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα βρεθεί στις εξέδρες του κλειστού γυμναστηρίου της Άγκυρας, αν και δηλωμένος φίλαθλος. Ο ίδιος βρέθηκε την Κυριακή στον αγώνα της Τουρκίας και δοκίμασε αρνητική έκπληξη, όταν διαπίστωσε ότι όλο σχεδόν το γήπεδο τον αποδοκίμαζε. Ο Ερντογάν και οι πολιτικές του δεν είναι αρεστές στον κόσμο της Άγκυρας και έτσι ο τούρκος πρωθυπουργός θα προτιμήσει απόψε να βρεθεί στην πολύ πιο φιλική για τον ίδιο Κωνσταντινούπολη, στην οποία έχει διατελέσει δήμαρχος. Επίσημη δικαιολογία του είναι ότι συνεχίζει τον προεκλογικό αγώνα ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος που έχει προκηρύξει για τις 12 Σεπτεμβρίου, την ημέρα δηλαδή που θα διεξάγεται ο τελικός του Μουντομπάσκετ.

Πάντως, ο Ερντογάν δεσμεύθηκε ότι εφόσον η Τουρκία προχωρήσει στην διοργάνωση και αγωνιστεί στην τελική φάση και φυσικά στον μεγάλο τελικό, θα βρίσκεται «παρών» στο γήπεδο. Άλλωστε, η τελική φάση δεν θα διεξαχθεί στην Άγκυρα αλλά στην Κωνσταντινούπολη...

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top