22 χρόνια από την τραγωδία του Χίλσμπορο

Η Λίβερπουλ και η Μ. Βρετανία θρηνεί και θυμάται...

22 χρόνια από την τραγωδία του Χίλσμπορο

Πέρασαν κιόλας 22 χρόνια από τη μεγαλύτερη τραγωδία στο βρετανικό ποδόσφαιρο και μια από τις πιο μεγάλες στο ευρωπαϊκό. Ήταν 15 Απριλίου του 1989, σε μία καθαρά ηλιόλουστη ανοιξιάτικη ημέρα. Το στάδιο "Χίλσμπορο" του Σέφιλντ άνοιγε τις πύλες του για να υποδεχτεί τους οπαδούς της Λίβερπουλ και της Νότιγχαμ Φόρεστ για τον ημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, που επρόκειτο να μετατραπεί σε ραντεβού θανάτου για 96 φιλάθλους των κόκκινων.

Ο αγώνας είχε μόλις ξεκινήσει. Έξι λεπτά μόλις είχαν περάσει από την έναρξή του και η διακοπή ήταν άμεση, αφού η τραγωδία ήταν σε εξέλιξη. Από τη μία η κακή κατανομή των οπαδών στο πέταλο και από την άλλη οι υπεράριθμοι φίλαθλοι που μπήκαν στο γήπεδο, είχαν ως αποτέλεσμα την τραγωδία. Η πίεση που δημιουργήθηκε σε αυτούς που είχαν ήδη πάρει θέση στην κατάμεστη εξέδρα ανάγκασε να πηγαίνουν ολοένα και πιο πολλοί κοντά στο σιδερένιο κιγκλίδωμα.

Όσοι πρόλαβαν να πηδήξουν εντός αγωνιστικού χώρου σώθηκαν, πολλοί ήταν όμως εκείνοι που δεν τα κατάφεραν και συνθλίφτηκαν, με αποτέλεσμα μέσα σε λίγη ώρα το γήπεδο να γεμίζει από τραυματίες αλλά και δεκάδες πτώματα. Τραγικός απολογισμός; 94 πέθαναν στο γήπεδο (μεταξύ των οποίων πολλά ανήλικα παιδιά), 766 τραυματίστηκαν, ένα άτομο πέθανε λίγο αργότερα στο νοσοκομείο και ακόμα ένα έμελε να πέσει σε κώμα και να υποκύψει στα τραύματά του μετά από τέσσερα χρόνια.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο από εκείνες τις στιγμές, που ετοίμασαν στη μνήμη των 96 συνοδοιπόρων τους οι ίδιοι οι φίλοι της Λίβερπουλ...

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top