Ποινική έρευνα για τον αποκλεισμό των Ρώσων από τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Στο στόχαστρο ο πρώην επικεφαλής του οργανισμού αντιντόπινγκ

Ποινική διερεύνηση για τον πρώην επικεφαλής του οργ��νισμού αντιντόπινγκ της χώρας διεξάγεται στη Ρωσία, μετά την απόφαση – «βόμβα» για αποκλεισμό της ομάδας στίβου από τους επικείμενους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν ομοσπονδιακοί ερευνητές, ο Γκριγκόρι Ροντσένκοφ βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας. Όπως πιστεύεται, ο Ροντσένκοφ χρησιμοποίησε την εξουσία αντίθετα με τα νόμιμα συμφέροντα του εργαστηρίου αντιντόπινγκ, προκειμένου να εξαγάγει προσωπικά οφέλη, ενώ νωρίτερα αυτό το μήνα, η εξεταστική επιτροπή άσκησε ποινική δίωξη κατά υπαλλήλων της Ομοσπονδίας Αθλητισμού της Ρωσίας για παρόμοια περιστατικά που σχετίζονται με την περίοδο 2009-2013.

Ο πρώην επικεφαλής στο εργαστήριο αντιντόπινγκ της Μόσχας, ο οποίος αργότερα διέφυγε στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει μιλήσει πολύ για το πώς η Ρωσία προσπάθησε να συγκαλύψει δεκάδες αθλητές της που έλαβαν μέρος στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι, το 2014. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, το 2004, η ρωσική ερευνητική επιτροπή ντόπινγκ διέταξε τους υφισταμένους της να ανακυκλώνουν τα δείγματα, παρά τη δέσμευση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ (WADA) να τα αποθηκεύουν μέχρι νεωτέρας.