Συγκλονίζει ο πατέρας της Ρίβα:«Ο Πιστόριους πρέπει να πληρώσει για το έγκλημά του»

Ξανά στο σκαμνί ο Παραολυμπιονίκης-Δεν κατέθεσε λόγω κατάθλιψης


Ο Όσκαρ Πιστόριους «πρέπει να πληρώσει για το έγκλημά του» δήλωσε ξεσπώντας σε λυγμούς ο πατέρας της Ρίβα Στέενκαμπ, η οποία δολοφονήθηκε με τέσσερις σφαίρες από τον διάσημο αθλητή τον Φεβρουάριο του 2013.

Ο Μπάρι Στέενκαμπ ανέφερε επίσης κατά την ακροαματική διαδικασία προσδιορισμού της ποινής ότι πιστεύει πως έγκλημα συνέβη έπειτα από καβγά και ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες της σορού της κόρης του για να δει ο κόσμος τα τραύματά της.
Barry+Steenkamp+Judge+Reaches+Verdict+Trial+xs_w2HhiKitl.jpg
( Μπάρι Στέενκαμπ)


«Πρέπει να γίνει κατανοητό γιατί η συγχώρεση δεν αθωώνει από το έγκλημα που διέπραξες. Πρέπει να κατ��λάβει γιατί πρέπει να πληρώσει γι' αυτό» δήλωσε ο πατέρας της Ρίβα Στέενκαμπ καταθέτοντας για πρώτη στη δίκη που διεξάγεται σε δικαστήριο της Πρετόρια.

«Πιστεύω προσωπικά πως έγινε ένας καβγάς» δήλωσε με σπασμένη φωνή ο Μπάρι Στέενκαμπ, ο οποίος κλήθηκε ως μάρτυρας από την πολιτική αγωγή.

Αν και ο Όσκαρ Πιστόριους έχει κριθεί ένοχος για φόνο, το ενδεχόμενο μιας προμελετημένης ενέργειας και ενός καβγά δεν είχε αναφερθεί ποτέ μέχρι τώρα κατά την ακροαματική διαδικασία.

Αφότου ξεκίνησε η δίκη, τον Μάρτιο του 2014, ο Μπάρι Στέενκαμπ, 73 ετών, δεν είχε καταθέσει ποτέ λόγω της εύθραυστης υγείας του.

Ξεσπώντας συχνά σε λυγμούς στη διάρκεια της κατάθεσής του, ο Στέενκαμπ δήλωσε ότι θα μιλήσει «σίγουρα στον Όσκαρ, ιδιωτικά, όταν έρθει η ώρα».

Αντιμέτωπος με πονή φυλάκισης 15 ετών ο Πιστόριους

Ενας «διαλυμένος άνθρωπος», που πρέπει να νοσηλευθεί και όχι να φυλακιστεί, είναι ο Ολυμπιονίκης και Παραολυμπιονίκης Οσκαρ Πιστόριους, σύμφωνα με τον κλινικό ψυχολόγο Τζόναθαν Σολτς, ο οποίος κλήθηκε από τον συνήγορο υπεράσπισης του αθλητή να καταθέσει χθες κατά τη διαδικασία επανεξέτασης της ποινής του.

Ο Πιστόριους, γνωστός και ως «Blade Runner», αντιμετωπίζει το λιγότερο 15 έτη φυλάκισης για τον θάνατο της συντρόφου του Ρίβα Στίνκαμπ, την οποία είχε πυροβολήσει στο διαμέρισμά του στην Πραιτώρια της Νότιας Αφρικής το 2013. Ο ίδιος έχει υποστηρίξει ότι επρόκειτο για δυστύχημα, καθώς είχε λανθασμένα θεωρήσει ότι το μοντέλο ήταν διαρρήκτης. Αν και αρχικά είχε καταδικαστεί για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι έπρεπε να καταδικαστεί για φόνο εκ προθέσεως. Η έφεση που υπέβαλε η υπεράσπιση του Πιστόριους απορρίφθηκε τον Μάρτιο. Η δικαστής Θοκοζίλε Μασίπα αναμένεται να ανακοινώσει τη νέα ποινή στο τέλος της εβδομάδας.

Ο Σολτς υποστήριξε ενώπιον του δικαστηρίου της Πρετόριας ότι ο Πιστόριους δεν είναι σε θέση να καταθέσει, καθώς πάσχει από αγχώδη διαταραχή, αϋπνίες και λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για κατάθλιψη. «Από το 2013, υφίσταται τραύμα κάθε φορά που ακούει τον ήχο πυροβολισμού και δεν θέλει να αγγίξει όπλο ποτέ ξανά», είπε ο ψυχολόγος.

Ο εισαγγελέας Γκέρι Νελ αμφισβήτησε τα λεγόμενα του Σολτς σχετικά με την ανικανότητα του Νοτιοαφρικανού αθλητή να καταθέσει, αναφέροντας ότι ο κατηγορούμενος είχε δώσει πρόσφατα τηλεοπτική συνέντευξη. Επίσης, ο ίδιος δήλωσε ότι ο Πιστόριους δεν έχει δείξει κανένα σημάδι μετάνοιας για τον θάνατο της Στίνκαμπ, αλλά απλώς «λυπάται τον εαυτό του», με αποτέλεσμα να είναι ακόμη πιθανώς επικίνδυνος για τους άλλους. Ο Νελ συνέχισε να ασκεί πίεση στον Σολτς, σχολιάζοντας ότι ο αθλητής έχει δείξει επιθετικότητα και θυμό, καθώς είχε διαπληκτισθεί με έναν αστυνομικό που είχε κληθεί ως μάρτυρας στη δίκη και με μία νοσοκόμα, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη φυλακή.

Ο Πιστόριους εξέτισε τον ένα χρόνο της πενταετούς ποινής του στη φυλακή πριν αποφυλακισθεί τον περασμένο Οκτώβριο και τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό στην έπαυλη του θείου του στην Πραιτώρια. Ο Σολτς ισχυρίσθηκε ότι ο 29χρονος, ο οποίος το 2012 ήταν ο πρώτος αθλητής με διπλή αναπηρία που έτρεξε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, υπέστη «τραυματικές και ταπεινωτικές εμπειρίες» στη φυλακή. Ο Πιστόριους φέρεται να ανέφερε στον ψυχολόγο του ότι τον ανάγκασαν να κάνει ντους καθιστός στο πάτωμα λόγω της αναπηρίας του. Ο Σολτς πρόσθεσε ότι του συμπεριφέρονταν σαν «ζώο σε κλουβί», καθώς περνούσε 18 ώρες την ημέρα στην απομόνωση.

Ο Νοτιοαφρικανός δρομέας παρακολούθησε την ακρόαση σιωπηλός με το κεφάλι σκυμμένο ανάμεσα στα χέρια του, ενώ στην αίθουσα ήταν και οι γονείς της Στίνκαμπ. Οι κατήγοροι υποστηρίζουν ότι ο Πιστόριους δολοφόνησε τη σύντροφό του κατά τη διάρκεια έντονης αντιπαράθεσης, ενώ η κοπέλα είχε κρυφτεί στο μπάνιο. Εάν το δικαστήριο αποφασίσει να τον καταδικάσει σε περισσότερα από πέντε έτη φυλάκισης αυτή τη φορά, ο Πιστόριους θα χρειαστεί να εκτίσει τουλάχιστον τα δύο τρίτα της ποινής.


Διαβάστε επίσης:



Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top