Στο κενό η συνάντηση FIFA-Κοντονή!Ορατός ο κίνδυνος αποκλεισμού της Ελλάδας

Τι δήλωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού

Ορατός είναι ο κίνδυνος αποκλεισμού του ελληνικού ποδοσφαίρου από τις διεθνείς διοργανώσεις, αφού αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τα στελέχη της FIFA και της UEFA ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, δεν υπήρξε σημείο σύγκλισης, όπω�� τουλάχιστον δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Γκιρτζίκης, αλλά και ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ομοσπονδιών της FIFA και πρόεδρος της κυπριακής ομοσπονδίας Κωστάκης Κουτσοκούμνης.

0000.jpg

Όπως είπε ο τελευταίος, ο υπουργός δέχεται να συζητήσει κάποια θέματα που αφορούν στο αυτοδιοίκητο, αλλά δηλώνει αντίθετος στην επανέναρξη του Κυπέλλου Ελλάδας, αφού επικαλείται λόγους ασφαλείας.

0003.jpg

Ο Κουτσοκούμνης είπε ότι η FIFA δεν το δέχεται αυτό, αφού θα μπορούσε να σταματήσει ταυτόχρονα και το πρωτάθλημα, είτε να συνεχίσει το κύπελλο με κεκλεισμένων των θυρών διαδικασία ή σε ουδέτερες έδρες κεκλεισμένων των θυρών.

«Δεν είμαι αισιόδοξος, εμείς θα αναφέρουμε όσα ελέχθησαν στη συνάντηση και οι αρμόδιες επιτροπές θα αποφασίσουν», δήλωσε ο Κουτσοκούμνης και συνέχισε: «Έχει δοθεί προθεσμία μέχρι την 1/4, μακάρι η FIFA να δώσει ολιγοήμερη παράταση ώστε να δρομολογηθούν εξελίξεις από τον κ. Κοντονή και να επαναρχίσει το Κύπελλο. Ο αποκλεισμός θα ισχύσει για όλες τις ελληνικές ομάδες σε διεθνείς αγώνες, εθνικές ομάδες και σωματεία, αλλά οι Έλληνες παίκτες στο εξωτερικό θα μπορούν να αγωνίζονται κανονικά».

Οδεύουν προς ρήξη, την ευθύνη σε ΕΠΟ αποδίδει ο Κοντονής

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Γκ��ρτζίκης, όταν ρωτήθηκε αν βρέθηκε επαφή στη συνάντηση, υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει χρυσή τομή από τη στιγμή που γίνεται παραβίαση του αυτοδιοίκητου της ΕΠΟ».

Εποικοδομητική και ειλικρινή χαρακτήρισε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της FIFA και της UEFA, ωστόσο τόνισε ότι δεν υπήρξε συμφωνία. Μετά τη λήξη της συνάντησης, ο υφυπουργός Αθλητισμού υπογράμμισε: «Είχαμε μια εποικοδομητική και ειλικρινή συζήτηση, όμως δεν υπήρξε συμφωνία. Η FIFA και η UEFA ζήτησαν ως προϋπόθεση την άρση της απόφασης για τη ματαίωση του Κυπέλλου, το οποίο εμείς αποφασίσαμε να διακόψουμε για λόγους ασφαλείας».

Επίσης, ο κ. Κοντονής διέψευσε ότι παραβιάζεται το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ και τόνισε ότι, σε περίπτωση ποδοσφαιρικού «grexit», την ευθύνη φέρει η ΕΠΟ που κίνησε τη σχετική διαδικασία. «Θα περιμένουμε τις έγγραφες παρατηρήσεις της FIFA και της UEFA ώστε να απαντήσουμε», επισήμανε.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού είπε ακόμη ότι στη συνάντηση η ΕΠΟ του πρότεινε να πάρει πίσω την απόφαση ματαίωσης του Κυπέλλου και η ίδια η ΕΠΟ να αποσύρει την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. «Εμείς δεν παίρνουμε θέση, αφού θα πρόκειται για μια μονομερή απόφαση της ΕΠΟ», υπογράμμισε.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

«Ολοκληρώθηκε η συνάντηση με τους εκπροσώπους FIFA και UEFA παρουσία του προέδρου της ΕΠΟ. Η συνάντηση ήταν εποικοδομητική, αλλά δεν υπήρξε συμφωνία. Μα�� ζητήθηκε η ανάκληση της απόφασης για ματαίωση του Κυπέλλου και μας είπαν ότι η ΕΠΟ προτίθεται να αποσύρει την προσφυγή στο ΣτΕ.

Δηλώσαμε με κατηγορηματικό τρόπο ότι η κυβέρνηση δεν φοβάται, αλλά αντιθέτως επιθυμεί την έκδοση απόφασης. Αν η ΕΠΟ επιθυμεί τη ματαίωση της προσφυγής, δεν έχουμε τη δυνατότητα να το εμποδίσουμε.

Μας ζητήθηκε να επανεκκινήσει ο θεσμός και μας δηλώθηκε ότι σε αυτή την περίπτωση η FIFA είναι στη διάθεση της κυβέρνησης να διεξαχθεί ένας διάλογος για την αποκατάσταση των προβλημάτων που εντοπίστηκαν κατά τη συζήτηση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Όσο υπάρχει εκκρεμότητα, δεν είναι δυνατό να υπάρξει απόφαση ανάκλησης της ειλημμένης απόφασής μας.

Αν υπάρξει απόσυρση της προσφυγής, η κυβέρνηση θέτει προϋπόθεση προς οποιαδήποτε συζήτηση να πάρει η ίδια η ΕΠΟ τα μέτρα για την κάθαρση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με πρώτο όλους όσους ασκούν εξουσία σε όλα τα επίπεδα του ποδοσφαίρου.

Θα πρέπει να υπάρξει απόλυτος εναρμονισμός του καταστατικού της ΕΠΟ με όσα ισχύουν διεθνώς και όχι να υπάρχουν διατάξεις που να θέτουν στο απυρόβλητο μια μεγάλη μερίδα παραγόντων, διαιτητών και άλλοι, που έχουν διώξεις και τους έχουν τεθεί περιοριστικοί όροι.

Η FIFA θεωρεί ως προϋπόθεση της ανάκλησης της απόφασης για ματαίωση του Κυπέλλου. Εκεί υπήρξε διαφωνία».

«Μου έκανε εντύπωση πως η διεθνής ομοσπονδία έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται το πρόβλημα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Έδειξε θετική να διεξάγονται αγώνες με ξένους διαιτητές, αλλά και να διακόπτονται όλοι οι αγώνες, ώστε να είναι η αρχή της εξυγίανσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Εμείς δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι τέτοιο γιατί καταστρατηγείται η αρχή της αναλογικότητας. Για την κυβέρνηση προέχει η κοινωνική ειρήνη και η προστασία της έννομης τάξης και της ελληνικής νεολαίας. Αυτή τη στιγμή εμείς περιμένουμε εγγράφως τις απόψεις της FIFA για να απαντήσουμε και να πράξουμε τα δέοντα».

Για τις συνέπειες ενός Grexit: «Η απόφαση της FIFA θα είναι η έξωση της ΕΠΟ, που έχει κινήσει όλη αυτή τη διαδικασία, από τις διεθνείς ομοσπονδίες. Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί από την ΕΠΟ, να πάρει τις πρωτοβουλίες ώστε μια κατάσταση σήψης ετών να πάρει τέλος. Δεν μπορεί να της επιβληθεί η κυβέρνηση. Το πρόβλημα βρίσκεται στα χέρια της και αν θέλει ��πορεί να το λύσει σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα».

Τέλος, τόνισε ότι «παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο δεν υπάρχει, γιατί όπως επεσήμανα και στους εκπροσώπους των διεθνών ομοσπονδιών, όταν υπάρχει μια απόφαση που αφορά την κοινωνία και την άσκηση κρατικής πολιτικής για λόγους ασφαλείας, δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

Παρέδωσα απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου που επιβεβαίωνε αυτό που σας λέω. Καμία πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να θίξει το αυτοδιοίκητο. Όσο για το Κύπελλο, είναι ένα προληπτικό μέτρο για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Όταν ακούτε από εκπροσώπους των διεθνών ομοσπονδιών πως ίσως θα έπρεπε να σταματήσει και το πρωτάθλημα ή θα έπρεπε να έρθουν ξένοι διαιτητές, αυτό συνιστά παραδοχή όσων εμείς έχουμε επισημάνει».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Οπαδοί της ΑΕΚ αποδοκίμασαν εκπροσώπους της FIFA, UEFA και της ΕΠΟ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top