Ένας μύθος του Μαραθωνίου στο star.gr: Ο «άγνωστος» Πάκο Μποράο

«Είμαι τυχερός που ασχολούμαι με ένα παγκόσμιο μαγικό φαινόμενο», λέει ο πρόεδρος της AIMS

Το όνομα του Πάκο Μποράο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το κίνημα του Μαραθωνίου. Πρόκειται για πρόεδρο της Παγκόσμιας Ένωσης Μαραθωνίων Δρομέων AIMS, o οποίος έχει «λιώσει» πολλά ζευγάρια αθλητικών παπουτσιών.

«Είμαι τυχερός που ασχολούμαι με τον Μαραθώνιο, είναι ένα παγκόσμιο μαγικό φαινόμενο», λέει μεταξύ άλλων σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο star.gr.

aims president paco borao for web.jpg

Ο ��θλητισμός κυλούσε από νωρίς στο αίμα του, αφού ήταν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στο γαλλικό πρωτάθλημα. Ωστόσο, ένας σοβαρός τραυματισμός τον έκανε να κρεμάσει τα παπούτσια του και να στραφεί στον αθλητισμό, ώστε να ανακτήσει τη φόρμα του. Κάπως έτσι ξεκίνησε το ταξίδι του! Μάλιστα, στις 29 Μαρτίου του 1981 διοργάνωσε τον 1ο Μαραθώνιο στην Βαλένθια και αυτό κάνει κάθε χρόνο.

Οι ευθύνες και τα καθήκοντα του Προέδρου της AIMS είναι πάρα πολλά, αλλά αυτό το γεγονός δεν δείχνει να τον αγχώνει, καθώς το ‘’μυστικό’’ του βρίσκεται στην αγάπη του για τον αθλητισμό.

«Είχα την τύχη να είμαι στον χώρο του αθλητισμού. Είμαι τυχερός που ασχολούμαι με τον Μαραθώνιο, είναι ένα παγκόσμιο μαγικό φαινόμενο», λέει και προσθέτει: «Θεωρώ ότι στα καθήκοντά μου είναι η αποφυγή προβλημάτων. Αξίζει να αναφέρω τους στόχους της Ένωσης που δεν είναι άλλοι από το να προωθούμε τον Μαραθώνιο και τους αγώνες μεγάλων αποστάσεων, να δουλεύουμε με τη Διεθνή Ομοσπονδία του Στίβου (IAAF) σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με τους αγώνες δρόμου, αλλά και να ανταλλάσσουμε πληροφορίες μεταξύ των μελών μας. Όπως μου αρέσει να λέω…ποτέ δεν ήταν τόσο ξεκάθαρο».

Ο Ισπανός ηγέτης έχει βρεθεί πολλές φορές στη γραμμή του τερματισμού. Δεν θα μπορούσε λοιπόν, να μην μας περιγράψει τα συναισθήματα εκείνης της στιγμής… και το έκανε με τον καλύτερο τρόπο.

«Νιώθεις την καρδιάς σου έτοιμη να εκραγεί, όταν πλησιάζεις στη γραμμή του τερματισμού, μιας και αυτό είναι αποτέλεσμα της δικής σου προσπάθειας, πειθαρχίας και αποφασιστ��κότητας. Είναι μια νίκη που κέρδισες με τον εαυτό σου», εξηγεί.

Μπορεί να σας φανεί περίεργο, αλλά μετά από 22 χρόνια αποφάσισε να τρέξει στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας του 2014 έχοντας στο πλευρό του την κορυφαία Ελληνίδα Μαραθωνοδρόμο, Μαρία Πολύζου.

μπο.jpg
(Ο κ. Μποράο μαζί με την κορυφαία Ελληνίδα Μαραθωνοδρόμο, Μαρία Πολύζου)

«Για πολλά χρόνια έλεγα ότι κάθε Μαραθωνοδρόμος, έστω για μια φορά στη ζωή του θα πρέπει να ζήσει την εμπειρία του αγώνα στην αυθεντική εμπειρία του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας. Το 2008 υποβλήθηκα σε μια δύσκολη χειρουργική επέμβαση και χρειάστηκαν 2 χρόνια για να επανέλθω. Μου δημιουργήθηκε η επιθυμία να δοκιμάσω τις αντοχές μου. Με την συγκρότηση και τις συμβουλές της Μαρίας Πολύζου κατάφερα να τερματίσω».

Όσο για το μήνυμα που ήθελε να περάσει; Ο κ. Μπαράο απαντά δίχως περιστροφές: «Ο Μαραθώνιος είναι ιδιαίτερος και το λέω επειδή σου δίνει δύναμη, αποφασιστικότητα και πίστη στον εαυτό σου! Ήθελα πάρα πολύ να το κάνω και δεν με ένοιαζε αν ο αγώνας ήταν δύσκολος ή όχι (είναι στ’ αλήθεια). Η αλήθεια είναι ότι τρέχεις πάνω σε χιλιάδες σελίδες Ιστορίας».

Μιλώντας για Ιστορία, το μυαλό πηγαίνει αυτόματα στην Ελλάδα και το γεγονός ό��ι είναι συνδεδεμένη με τον αθλητισμό και βέβαια τον Μαραθώνιο.

«Ο αθλητισμός είναι μια παγκόσμια δραστηριότητα, δεν χωρά αμφιβολία. Σε ότι αφορά το δικό μας άθλημα… οι ρίζες του είναι στην Ελλάδα. Από ιστορικής πλευράς, περιλαμβάνει την Μάχη του Μαραθώνα, τον Φειδιππίδη, τους πρώτους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν στην Αθήνα, το 1896. Αυτό είναι τόσο ευθύνη όσο και κληρονομιά», αναφέρει.

Στη συνέχεια, δεν διστάζει να αποκαλύψει και τα σημεία-κλειδιά για την διοργάνωση ενός σπουδαίου Μαραθωνίου: «Ο Μαραθώνιος είνα�� αθλητικό και κοινωνικό project. Απαιτεί επαγγελματική ομάδα, οργάνωση, πρακτική επικοινωνία, marketing, ασφαλείς δρόμους, ανοιχτές πόλεις, δημόσιες αποφάσεις που δίνουν σε μια ημέρα του χρόνου την προτεραιότητα στ��υς δρομείς και όχι στα αμάξια!»

Δεδομένης της δύσκολης κατάστασης που περνάμε τα τελευταία χρόνια, αρκετοί στρέφονται στο τρέξιμο διότι θεωρούν πως λειτουργεί ως ψυχοθεραπεία. Τι πιστεύει όμως ο κ. Μποράο;

«Αν υποθέσουμε ότι για να γίνει κάποιος Μαραθωνοδρόμος απαιτεί δύναμη, προσπάθεια, αποφασιστικότητα και πειθαρχία, τότε χτίζουμε προσωπικότητες, οι οποίες θα αντιμετωπίσουν τις ‘’μάχες’’ της ζωής με καλύτερες ψυχικές και φυσικές ικανότητες. Βέβαια, δεν είναι μια λύση από μόνη της, ωστόσο είναι μια καλή προετοιμασία».

Συνέντευξη: Μίτση Σκέντζου
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top