Πέρασε στην αντεπίθεση ο Μπλάτερ: Είμαι ακόμα πρόεδρος της FIFA. Θα επιστρέψω

"Θα παλέψω για μένα''

Αξύριστος και με ένα τσιρότο στο μάγουλο ο Σεπ Μπλάτερ ξέσπασε κατά της Επιτροπής Δεοντολογίας μετά την καταδικαστική απόφαση.

Ο 79χρονος παράγοντας αρνήθηκε την εγκυρότητα της απόφασης, τονίζοντας ότι τα μέλη του Δικαστικού Επιμελητηρίου δεν έλαβαν υπόψη τις εξηγήσεις του ίδιου και του Μισέλ Πλατινί κατά τις απολογίες τους και τόνισε ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας δεν έχει δικαιοδοσία να τον καθαιρέσει.

«Ο πρόεδρος της FIFA μπορεί να απαλλαχθεί των καθηκόντων του μόνο από το Κονγκρέσο της FIFA», τόνισε μεταξύ άλλων, επισημαίνοντας ότι θα παρευρεθεί στο Κονγκρέσο της 27ης Φεβρουαρίου, όταν είναι προγραμματισμένες και οι εκλογές για τον διάδοχό του, παρότι τιμωρημένος.

Το ξέσπασμα του απερχόμενου προέδρου της FIFA διήρκεσε πάνω από μία ώρα, έχοντας δίπλα του την κόρη του Κορίν, η οποία του κρατούσε το παλτό κατά την αποχώρησή του, όταν και ο Μπλάτερ ολοκλήρωσε λέγοντας: "Θα επιστρέψω".
2F8BA32A00000578-3368574-image-a-73_1450691937989.jpg

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

«Λυπάμαι. Λυπάμαι που είμαι ακόμα σάκος του μποξ. Ως πρόεδρος της FIFA. Και λυπάμαι για το ποδόσφαιρο και τη FIFA, την οποία υπηρέτησα για περισσότερα από 40 χρόνια. Λυπάμαι για τα 400 μέλη που εργάζονται στη FIFA. Αλλά λυπάμαι και για μένα και τη συμπεριφορά που έτυχα σε αυτόν τον κόσμο της ανθρωπιάς.

Με έναν Ελβετό δικηγόρο πιστέψαμε ότι πείσαμε την επιτροπή για την κατάσταση που δημιουργήθηκε. Βρισκόμαστε εντός ενός προφορικού συμβολαίου ή μιας συμφωνίας κυρίων, η οποία έγινε το 1998, στη Γαλλία, αμέσως μετά από το Μουντιάλ. Ο κ. Πλατινί είπε ότι θα ήθελε να δο��λέψει στη FIFA και είπα 'υπέροχα'. Μου είπε ότι ήθελε 1.000.000 ελβετικά φράγκα και είπα 'ΟΚ, μπορούμε να πληρώσουμε ένα μέρος τώρα, ένα μέρος μετά. Αυτό που με εκπλήσσει στην απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της FIFA είναι ότι αρνούνται την ύπαρξη τέτοιας συμφωνίας. Αυτή επιβεβαιώθηκε έμμεσα από δύο συναντήσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA, μία στη Σουηδία και μία στη Ζυρίχη τον Δεκέμβριο του 1998. Άνθρωποι μίλησαν για τη συμφωνία και αυτό είναι καταγεγραμμένο. Επιβεβαίωσαν τη συζήτηση που έλαβε χώρα. Έχουμε απόδειξη ότι αυτή η συμφωνία ήταν γνωστή, όχι μόνο στον Πλατινί και σε εμένα. Προχώρησε διαμέσω της Οικονομικής Επιτροπής, της Εκτελεστικής Επιτροπής, της Επιτροπής Ελέγχου της FIFA και του Κονγκρέσου.

Οι δημοσιογράφοι που βρίσκεστε εδώ έχετε δει την ιστορία της FIFA και δεν μπορείτε να την αλλάξετε. Αποβλήθηκε για οκτώ χρόνια, αλλά θα παλέψω για μένα και για τη FIFA. Τιμωρήθηκα για οκτώ χρόνια για ποιον λόγο; Ο Πλατινί κι εγώ ερωτηθήκαμε ξεχωριστά γι' αυτό από την πρώτη μέρα. Ήταν σε μία συνάντηση εδώ τον Ιούλιο. Δεν ήμασταν μαζί κι όμως δώσαμε την ίδια απάντηση. Και τώρα μας λένε ότι αυτό δεν έχει σημασία. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι είμαστε δύο ψεύτες.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας έχει πει ήδη ότι ο Πλατινί κι εγώ θα τιμωρηθούμε ευ όρου ζωής. Τώρα υποχωρούν. Φαίνεται ότι κάτι λάθος υπάρχει με το σύστημα. Γι' αυτό θα παλέψω. Φυσικά και έπρεπε να σταματήσω πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο 2014. Αυτό θα ήταν το πιο σοφό πράγμα που θα μπορούσα να κάνω. Τώρα βρισκόμαστε σε μία κατάσταση που δεν αξίζουμε. Με τον δικηγόρο μου θα χρησιμοποιήσουμε την αθλητική δικαιοσύνη για να προχωρήσουμε. Θα εφεσιβάλλουμε την απόφαση στην Επιτροπή Εφέσεων, στο CAS και στα ελβετικά δικαστήρια. Υπό τον ελβετικό νόμο, για να αποβληθείς για οκτώ χρόνια, πρέπει να έχεις διαπράξει κάτι πολύ, πολύ σοβαρό. Το μόνο που έπρεπε να κάνουν είναι να μας πουν 'ναι, εάν υπάρχει αυτή η συμφωνία, πρέπει να την καταγράψετε στα βιβλία σας'. Με αυτό συμφωνώ, αλλά είναι λογιστική διαδικασία, όχι δεοντολογική.
2F8B6D0400000578-3368574-image-a-66_1450689815090.jpg

Σε όλες τις χώρες υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα. Στον Ολυμπιακό Χάρτη, στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Προτού τιμωρηθείς, έχεις δικαίωμα να εισακουστείς. Εντό�� της FIFA, ο κόσμος δεν κατάλαβε γιατί τιμωρήθηκε ο πρόεδρος. Προκλήθηκαν πολλές παράπλευρες ζημιές εκτός FIFA. Η οικογένειά μου λοιδωρήθηκε, οι κόρες μου και οι φίλοι τους λοιδωρήθηκαν, το χωριό μου βρίσκεται σε κρίση.

Σήμερα αρχικά ήμουν πολύ λυπημένος, αλλά όχι πλέον. Τώρα παλεύω. Δεν ντρέπομαι. Μετανιώνω, αλλά δεν ντρέπομαι. Ντρέπομαι για την απόφαση της επιτροπής. Δεν έχουν δικαίωμα να αντιτεθούν στον πρόεδρο. Ο πρόεδρος της FIFA μπορεί να απαλλαχθεί των καθηκόντων του μόνο από το Κονγκρέσο της FIFA. Στο επόμενο Κονγκρέσο, στις 27 Φεβρουαρίου, πριν από τις προεδρικές εκλογές, ακόμα και τιμωρημένος, θα είμαι ο πρόεδρος και ο πρόεδρος πρέπει πρώτα να απαλλαχθεί των καθηκόντων του.
Είμαι άνθρωπος αρχών. Τώρα μου λένε ότι προσπάθησα να εξαγοράσω μέσω του Μισέλ Πλατινί ψήφους για τις εκλογές του 2011. Όχι.

Δεν μπορείς να καταδικάζεις κάποιον χωρίς αποδεδειγμένο λόγο. Τώρα είμαι τιμωρημένος με τον κ. Πλατινί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει τελειώσει η υπόθεση. Θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας. Ελπίζω κι ο κ. Πλατινί να αισθάνεται το ίδιο. Θα παλέψω για αποκατάσταση και πιστεύω ότι η ώρα θα έρθει στις 27 Φεβρουαρίου, όπου θα είμαι σε θέση να παρευρεθώ στο Κονγκρέσο της FIFA».
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top