Στο τιμόνι του νέου Jeep Renegade 1,6 diesel 4X2 Auto

Ανέβασε ακόμη περισσότερο τον πήχη

Στο τιμόνι του νέου Jeep Renegade 1,6  diesel  4X2 Auto

Το  Renegade αποτελεί το δυνατό όπλο της Jeep και από  την πρώτη ημέρα που βγήκε κατάφερε να είναι το σημείο αναφοράς στην κατηγορία του. Γεμάτο προσόντα όπως είναι το άκαμπτο αμάξωμα του , οι αξιόπιστοι και οικονομικοί κινητήρες , το brand name που διαθέτει  αλλά και οι τίτλοι τιμής που έχει πάρει κατάφερε να αυξήσει σε απίστευτο βαθμό τις πωλήσεις της εταιρείας και να γίνει ιδιαίτερα αγαπητό στην χώρα μας. Οδηγήσαμε την έκδοση με τον υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα των 1,6 λίτρων  με το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων DDCT (Dry Dual Clutch Transmission) έξι σχέσεων το οποίο μας εξέπληξε ευχάριστα με τον τρόπο που μεταφέρει την δύναμη στους δύο τροχούς αλλά και την αμεσότητα στις αλλαγές ανεβάζει ακόμη πρισσότερο τον πήχη στην συγκεκριμένη κατηγορία .

Στο πάτημα του γκαζιού άρχισαν να ξεδιπλώνονται οι αρετές του.  Αν και αποδίδει 120 άλογα στις 3750 σ.α.λ. μοιάζει να έχει πολλά περισσότερα ενώ η ροπή των 320Nm εφανίζεται από το ρελαντί των 1750 σ.α.λ. και προσφέρει εξαιρετική ελαστικότητα. Το αυτόματο με την σειριακή λειτουργία κιβώτιο ταχυτήτων το οποίο φέρει την κωδική ονομασία FPT C635 DDCT . Έχει κατασκευαστεί  από την FIAT Powertrain Technologies σε συνεργασία με την Magnetti Marelli και την BorgWarnet. Ο  διπλός , ξηρός , συμπλέκτης, δίνει την δυνατότητα  της άμεση αλλαγή σχέσης μετάδοσης δίχως απώλεια ισχύος. Τα 0-100 χλμ.ώρα έρχονται σε μόλις 10,2 δευτερόλεπτα και η τελική αγγίζει τα 178 χλμ./ώρα τιμές που ικανοποιούν απόλυτα με βάση το βάρος και τον χαρακτήρα του αυτοκινήτου. 

Στην πράξη νομίζουμε ότι αυτό το μοτέρ σε συνδυασμό με το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτωνμε τις 6 σχέσεις  αποτελεί την ιδανική λύση για μετακινήσεις μέσα στην πόλη όπου όλα γίνονται πιο εύκολα ενώ όπως είπαμε το σπιρτόζικο μοτέρ  ανταποκρίνεται άμεσα στο κάθε πάτημα του γκαζιού. Όσο για την κατανάλωση δεν ξεπέρασε τα 7 λίτρα ανά 100 χλμ. παρά τις όποιες άγριες διαθέσεις μας. Όσο για την οδική συμπεριφορά θα σταθούμε ιδιαίτερα στο πλαίσιο το οποίο είναι τόσο άκαμπτο που νομίζεις ότι το Renegade  είναι κατασκευασμένο από ένα μόνο κομμάτι. 

Παρά την αυξημένη απόσταση από το έδαφος, την απουσία τετρακίνησης και τους σχετικά μικρούς τροχούς των 16 ιντσών, το Renegade 1.6 MJTD Auto έχει υψηλά περιθώρια πρόσφυσης, στρίβει «ψυχωμένα» και δεν εμφανίζει μεγάλες κλίσεις. Η σφιχτή ρύθμιση της ανάρτησης χαρίζει αυτοπεποίθηση στον οδηγό και το μικρό Jeep αποδεικνύεται άκρως ασφαλές σε όλες τις συνθήκες. Στις εκτός δρόμου διαδρομές η αυξημένη απόσταση από το έδαφος κατά 175 mm , οι γωνίες προσέγγισης, προσπέλασης και φυγής στις 17,9, 21,2 και 29,7 μοίρες αλλά και ο χαρακτήρας του αυτοκινήτου σε κάνει να ξεθαρρεύεις και να επιλέγεις σχετικά  δύσκολα μονοπάτια τα οποία ξεπερνάς

 Όμως δεν υπάρχει τετρακίνηση και αυτό πρέπει να το λάβεις υπόψη , να καταλάβεις ότι δεν έχεις «πολεμικό» όχημα για να μην βρεθείς σε δυσάρεστες εκπλήξεις όπως είναι το κόλλημα σε λασπώδεις επιφάνειες. Τα φρένα αποδείχθηκαν άμεσα και αποτελεσματικά σε όλες τις συνθήκες Όσον αφορά την σχεδίαση  το Renegade φωνάζει για την καταγωγή του ειδικά μπροστά  όπου τα στρογγυλά φώτα , η μεγάλη τετράγωνη μάσκα με τις 7 κάθετες χαρακτηριστικές γρίλιες  παραπέμπει κατευθείαν στα Αμερικάνικα μοντέλα.

Το όλο σχήμα είναι τετράγωνο με όμορφες όμως σχεδιαστικές γραμμές, με μεγάλους καθρέφτες  και το πίσω μέρος να ξεχωρίζει  από τα χαρακτηριστικά  τετράγωνα  φωτιστικά σώματα. Οι διαστάσεις (Μ/Π/Υ: 4.255/1.805/1.697 mm) δίνουν μεγάλους εσωτερικούς χώρους για τους επιβάτες και 351 διαθέσιμα λίτρα για τις αποσκευές τους. Όταν καθίσεις στην ψηλή και πανοραμική θέση του οδηγού με την πρώτη ματιά εντοπίζεις το ποιοτικότατο εσωτερικό με τα μαλακά πλαστικά  και  την λιτή σχεδίαση έτσι ακριβώς όπως αρμόζει στον χαρακτήρα ενός Jeep

Οι τριγμοί απουσιάζουν εντελώς ακόμη και σε εκτός δρόμου διαδρομές με αποτέλεσμα να επιβεβαιώνεις και στην πράξη ότι το Renegade είναι ικανό να αντέξει στον χρόνο και την σκληρή χρήση. Δεν λείπουν όμως  τα hi tech στοιχεία όπως είναι η  έγχρωμη οθόνη πληροφοριών TFT και το  σύστημα πολυμέσων Uconnect δίνει την δυνατότητα σύνδεσης του κινητού τηλεφώνου μέσω Bluetooth . Με αυτό τον τρόπο μπορεί να δέχεται μηνύματα  αλλά και και να τα «διαβάζει» . Το ψηφιακό ηχοσύστημα διαθέτει και θύρα USB.. Οι ηλεκτρικές ευκολίες (ηλεκτρικά παράθυρα, κλειδαριές , καθρέφτες είναι δεδομένες  Η έκδοση Longitude που είχαμε στην διάθεση μας  με πλούσιο εξοπλισμό άνεσης και ασφάλειας κοστίζει 27.200 ευρώ.

Βαγγέλης Γκούμας

 

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top