Δείτε τι σας έχει η OPEL για τον βαρύ χειμώνα

Nέα συστήματα άνεσης και ασφάλειας

Δείτε τι σας έχει η OPEL για τον  βαρύ χειμώνα

Οι νύχτες μεγαλώνουν, οι θερμοκρασίες πέφτουν, οι δρόμοι γίνονται ολισθηροί. Ήρθε η ώρα να προσαρμοστούμε σε χειμερινές καιρικές και οδικές συνθήκες. Διαθέτοντας πολυάριθμα χαρακτηριστικά ασφάλειας και άνεσης, τα αυτοκίνητα Opel κάνουν την οδήγηση το χειμώνα ασφαλέστερη και πιο ξεκούραστη. Με προσαρμοζόμενο σύστημα all-wheel drive (AWD), προβολείς IntelliLux LED και θερμαινόμενο τιμόνι, σας βοηθουν να ξεπεράσετε με τον ασφαλέστερο τρόπο  τις πιο αντίξοες χειμερινές συνθήκες.

Σε ολισθηρό οδόστρωμα, η σωστή πρόσφυση είναι εξίσου σημαντική με τα κατάλληλα ελαστικά. Ανάλογα με το μοντέλο, η Opel προσφέρει ευφυή συστήματα ελέγχου πρόσφυσης, από το IntelliGrip μέχρι προσαρμοζόμενη τετρακίνηση (adaptive all-wheel drive) με έλεγχο κατανομής ροπής (torque vectoring). Με το IntelliGrip του νέου Opel Grandland X, ο οδηγός μπορεί να επιλέξει από πέντε προγράμματα – ακόμα και πρόγραμμα λάσπης (mud) & χιονιού (snow). Το IntelliGrip προσαρμόζει την κατανομή ροπής στους εμπρός τροχούς, επιτρέπει ολίσθηση όταν είναι απαραίτητο και προσαρμόζει τη χαρτογράφηση ελέγχου του πεντάλ γκαζιού. Όταν συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο, το IntelliGrip βελτιστοποιεί τα σημεία αλλαγών σχέσεων, σύμφωνα με τις επικρατούσες οδηγικές συνθήκες, αυξάνοντας περαιτέρω την ασφάλεια και την οδηγική άνεση.

Εναλλακτικά, οι πελάτες μπορούν να ενεργοποιήσουν άμεσα την τετρακίνηση για αξιόπιστο κράτημα σε ολισθηρές επιφάνειες. Ας δούμε πώς το δημοφιλές Opel Mokka X SUV, για παράδειγμα, εξασφαλίζει αξιόπιστο κράτημα σε λάσπη, χιόνι και πάγο: το σύστημα adaptive AWD κατανέμει τη ροπή ανάλογα με τις ανάγκες σε κλάσματα του δευτερολέπτου, από 100% στους εμπρός τροχούς για εξαιρετική οικονομία, μέχρι 50:50 εμπρός / πίσω, εξασφαλίζοντας μέγιστη πρόσφυση. Το all-wheel drive ενεργοποιείται στιγμιαία με το που παίρνει εμπρός ο κινητήρας, μόλις ο οδηγός πατήσει συμπλέκτη, για να αποτρέψει την ολίσθηση των τροχών κατά την εκκίνηση. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, όλη η ροπή κατανέμεται στους εμπρός τροχούς, εκτός εάν ο δρόμος ή οι συνθήκες πρόσφυσης απαιτούν διαφορετική κατανομή.

Μάλιστα το νέο Opel Insignia χρησιμοποιεί ένα σύστημα προσαρμοζόμενης τετρακίνησης (adaptive all-wheel drive system) με έλεγχο κατανομής ροπής (torque vectoring) και μονάδα πίσω κίνησης με σύστημα διπλού συμπλέκτη χωρίς διαφορικό. Το σύστημα τετρακίνησης του Insignia μπορεί να κατανείμει ροπή σε έναν ή και στους δύο πίσω τροχούς ανεξάρτητα, μία λειτουργία που ονομάζεται torque vectoring και διατίθεται σε όλες τις ταχύτητες. Όταν το όχημα στρίβει, περισσότερη ροπή κατανέμεται στον εξωτερικό πίσω τροχό, επιφέροντας περιστροφή ως προς τον κάθετο άξονα (yaw) – το Insignia στρίβει με μεγαλύτερη ακρίβεια, ανταποκρινόμενο πιο αυθόρμητα στις εντολές του οδηγού. Η ευφυής χρήση της κατανομής ροπής – γνωστής και ως “yaw damping” – έχει σαν αποτέλεσμα πιο ουδέτερη συμπεριφορά, κάνοντας το αυτοκίνητο πιο σταθερό και καλύτερα ελεγχόμενο.

Τα χειμερινά ελαστικά εξασφαλίζουν καλύτερο κράτημα και μικρότερες αποστάσεις φρεναρίσματος στο χιόνι. Ένα βάθος πέλματος  4 – 5 mm είναι απαραίτητο και τα ελαστικά δεν πρέπει να έχουν λειτουργική ζωή πάνω από έξι χειμώνες.

Επιπλέον  ο σωστός φωτισμός τη νύχτα  με  βροχή, χιόνι και  πάγο είναι απαραίτητος για την ασφαάλεια σας . Η Opel έχει τα μέσα για να τα αντιμετωπίσει: προσαρμοζόμενοι προβολείς full-LED (π.χ. Mokka X, Grandland X) ή προβολείς IntelliLux LED matrix, όπως στο Astra και το νέο Insignia. Το σύστημα φωτισμού adaptive LED matrix (32 στοιχεία LED, 16 σε κάθε πλευρά στην τελευταία γενιά του νέου Insignia) προσαρμόζεται στις επικρατούσες συνθήκες και επιτρέπει οδήγηση με ενεργοποιημένη τη μεγάλη σκάλα φώτων – χωρίς να ενοχλεί τους άλλους οδηγούς. Επίσης  φωτίζει ανθρώπους και ζώα που βρίσκονται κοντά στο δρόμο, νωρίτερα σε σχέση με μία συμβατική μεσαία σκάλα φώτων.

Μία καλή ιδέα είναι να υπολογίζετε πρόσθετο χρόνο για να καθαρίσετε το χιόνι και τον πάγο πριν ξεκινήσετε το ταξίδι. Οι πελάτες της Opel δεν χρειάζεται να ανησυχούν γ’ αυτό, εάν το αυτοκίνητό τους είναι εξοπλισμένο με καλοριφέρ στάθμευσης. Χάρη στον τηλεχειριζόμενο χρονοδιακόπτη ή τον αυτόματο προγραμματισμό σύμφωνα με τους αισθητήρες θερμοκρασίας, η καμπίνα μπορεί να αποκτήσει την ιδανική θερμοκρασία εκ των προτέρων, τα παράθυρα να καθαρίσουν από τον πάγο και ο κινητήρας να προθερμανθεί. Επομένως, το καλοριφέρ στάθμευσης δεν είναι το μόνο στοιχείο που προσφέρεται για την ευεξία των επιβατών.

Χάρη στην προθέρμανση του κινητήρα, το λάδι και ο καταλυτικός μετατροπέας φτάνουν ταχύτερα στη θερμοκρασία λειτουργίας, ενώ η φθορά και οι εκπομπές ρύπων στην εκκίνηση μειώνονται. Προαιρετικό, εργοστασιακά εγκατεστημένο καλοριφέρ στάθμευσης διατίθεται με τα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα Opel Vivaro και Movano, καθώς και με τα επιβατικά μοντέλα Corsa, Astra, Cascada, Mokka X, και Insignia.

Εξίσου πρακτικά είναι τα συστήματα ξεπαγώματος, όπως οι θερμαινόμενοι εξωτερικοί καθρέπτες και τα θερμαινόμενα παρμπρίζ, όπως αυτά που προσφέρονται με τα Opel Insignia και Grandland X. Το παρμπρίζ ξεπαγώνει αθόρυβα και άνετα μέσω μπουτόν, χάρη σε αντιστάσεις από λεπτό σύρμα. Το θερμαινόμενο παρμπρίζ αποτρέπει επίσης το θάμπωμα σε υγρές συνθήκες, βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο την ορατότητα και την ασφάλεια.

Μιλώντας για ευεξία, τα θερμαινόμενα, πολυρυθμιζόμενα και εργονομικά πιστοποιημένα καθίσματα AGR με τη σφραγίδα έγκρισης των ειδικών της πλάτης του Aktion Gesunder Rücken e.V. είναι το κερασάκι στην τούρτα. Με τα υπερσύγχρονα καθίσματα, όλοι μπορούν να ρυθμίσουν την ιδανική θέση αξιοποιώντας τις πολυάριθμες δυνατότητες.

Τα προαιρετικά καθίσματα Premium AGR εξασφαλίζουν ένα ξεκούραστο ταξίδι με ένα μοναδικό συνδυασμό ρύθμισης πλαϊνών μαξιλαριών, λειτουργίας μασάζ και θέρμανσης το χειμώνα ή ψύξης / εξαερισμού το καλοκαίρι. Σαν πρόσθετο στοιχείο πολυτέλειας, το προνόμιο αυτό απολαμβάνουν και οι επιβάτες των θερμαινόμενων πίσω πλαϊνών καθισμάτων των Opel Astra, Grandland X και Insignia.

Βαγγέλης Γκούμας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top