Το αυτοκίνητό σας θα γνωρίζει πότε είχατε δύσκολη μέρα στο γραφείο

Θα απαντάτε σε τηλεφωνικές κλήσεις με μια κίνηση κεφαλιού

Το αυτοκίνητό σας θα γνωρίζει πότε είχατε δύσκολη μέρα στο γραφείο

Έχουμε συνηθίσει στην ιδέα ότι τα αυτοκίνητα καταλαβαίνουν αυτά που λέμε. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι στο μέλλον μπορεί να γνωρίζουν και πώς νιώθουμε – μερικές φορές χωρίς να πούμε ούτε λέξη. Σχεδόν το 90% όλων των νέων αυτοκινήτων αναμένεται να προσφέρουν λειτουργία φωνητικής αναγνώρισης μέχρι το 2022. Το επόμενο βήμα για τα αυτοκίνητα του αύριο θα είναι να εντοπίζουν ανεπαίσθητες αλλαγές στις εκφράσεις του προσώπου μας καθώς και διακυμάνσεις και αυξομειώσεις στον τόνο της φωνής μας ενώ μιλάμε, κάνοντας πιο ευχάριστη την οδηγική εμπειρία.

Εξελιγμένα συστήματα – εξοπλισμένα με προηγμένα μικρόφωνα και κάμερες μέσα στο αυτοκίνητο – θα μπορούν να μαθαίνουν ποια τραγούδια επιθυμούμε να ακούμε όταν είμαστε στρεσαρισμένοι και τις περιπτώσεις που απλά απολαμβάνουμε τη σιωπή. Ο εσωτερικός φωτισμός της καμπίνας θα μπορεί επίσης να εναρμονίζεται με τη διάθεσή μας.

Ο φωνητικός έλεγχος μέσω υπολογιστικού νέφους (Cloud) προβλέπεται ότι θα διατίθεται για το 75% των νέων αυτοκινήτων μέχρι το 2022*, και αναμένεται ότι τα μελλοντικά συστήματα θα εξελιχθούν σε προσωπικούς βοηθούς που αναπροσαρμόζουν ραντεβού και παραγγέλνουν φαγητό σε πακέτο όταν οι οδηγοί καθυστερούν στην κίνηση.

Οι φίλοι του κινηματογράφου θα θυμούνται στην ταινία “Her,” τη Samantha που υποδυόταν η ηθοποιός Scarlett Johansson να ικανοποιεί όλες τις επιθυμίες του Theodore Twombly, σαν ένα σύστημα φωνητικής αναγνώρισης, το οποίο με πρωτοφανή ακρίβεια, μάθαινε τη διάθεση, τις ανάγκες και τις επιθυμίες του – και μόνο από  τον τόνο της φωνής του. Πολύ σύντομα και το δικό σας αυτοκίνητο θα μπορεί να κάνει κάτι παρόμοιο.

Φέτος το καλοκαίρι το σύστημα συνδεσιμότητας SYNC 3 της Ford θα επιτρέπει στους οδηγούς να συνδέονται με την εικονική βοηθό Alexa της Amazon, επικοινωνώντας σε 23 διαφορετικές γλώσσες και πολλές τοπικές διαλέκτους. Έχοντας πρόσβαση σε πηγές του υπολογιστικού νέφους (cloud), τα αυτοκίνητα του μέλλοντος θα δίνουν τη δυνατότητα σε ακόμα περισσότερους οδηγούς να μιλούν τη μητρική τους γλώσσα, εξαιρετική είδηση για τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Μητρικής Γλώσσας.

Το Apple CarPlay™ προσφέρει έναν απλό τρόπο χρήσης του iPhone μέσα από την οθόνη αφής του αυτοκινήτου παρέχοντας στους χρήστες πρόσβαση σε φωνητικούς ελέγχους του Siri Eyes-Free, σε εφαρμογές Apple Maps, Apple Music, Λειτουργίες Τηλεφώνου και Μηνυμάτων και ποικίλες άλλες εφαρμογές. Το Android Auto™ προσφέρει Google Maps και μουσική στην οθόνη του αυτοκινήτου και επιτρέπει φωνητικό έλεγχο τηλεφωνικών κλήσεων και μηνυμάτων*.

Ένα ερευνητικό πρόγραμμα που ‘τρέχει’ αυτή την εποχή η Ford με το Πολυτεχνείο του Άαχεν (RWTH) περιλαμβάνει τη χρήση πολλαπλών μικροφώνων για τη βελτίωση της επεξεργασίας του λόγου και τη μείωση των επιπτώσεων των εξωτερικών θορύβων και πιθανών διακοπών. Εκτιμάται ότι μέσα στην επόμενη διετία, τα συστήματα φωνητικού ελέγχου θα μας προτρέπουν να κάνουμε κάτι, όπως: «Θα θέλατε να παραγγείλετε λουλούδια για τη μητέρα σας την Ημέρα της Μητέρας;» «Να επιλέξω μία λιγότερο μποτιλιαρισμένη αλλά πιο αργή διαδρομή για το σπίτι;” και «Σας τελειώνει η αγαπημένη σας σοκολάτα και το αγαπημένο σας κατάστημα έχει διαθέσιμη. Θέλετε να σταματήσετε για να αγοράσετε;»    

Στο μέλλον, ο έλεγχος μέσω χειρονομιών ή κινήσεων των ματιών, θα επιτρέπει στους οδηγούς να απαντούν στις τηλεφωνικές κλήσεις με ελαφρά κλίση της κεφαλής, να ρυθμίζουν την ένταση του ήχου με μικρές περιστροφικές κινήσεις και να ορίζουν τον προορισμό πλοήγησης ρίχνοντας απλά ένα βλέμμα στο χάρτη. Υπάρχει λοιπόν κίνδυνος, όπως στην ταινία “Her” να ξεμυαλιστούμε με τα προηγμένα μας συστήματα φωνητικής αναγνώρισης;

Βαγγέλης Γκούμας

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top