Αυτή είναι η νέα γκάμα των επαγγελματικών της Fiat

Κινητήρες και εκδόσεις

Το 2016 είναι μια καθοριστική χρονιά για την μάρκα της Fiat Professional, καθώς φέτος αποκαλύπτεται ολόκληρη η γκάμα της. Εντελώς ανανεωμένη τα τελευταία δύο χρόνια, η σειρά της Fiat Professional δίνει σήμερα τις σωστές απαντήσεις σε όλες τις μεταφορικές ανάγκες, καλύπτοντας όλες τις κατηγορίες και προσφέροντας όλους τους τύπους αμαξώματος, ικανότητες και όγκους φόρτωσης, πλήρεις επιλογές μεταξονίων, παραλλαγές σε διαστάσεις μήκους και ύψους, καθώς και κινητήρες Euro 6 με υψηλές επιδόσεις και διάφορες επιλογές καυσίμων (βενζίνη, πετρέλαιο και φυσικό αέριο). Επιπλέον, η μάρκα δίνει έμφαση σε "ειδικές εκδόσεις", όπως οι μεταφορές επιβατών και η μετατροπή οχημάτων.
fiat fullback.jpg
Fullback: Φτιαγμένο για τη δουλειά και τη ζωή σας
Το μοντέλο που συμβολίζει την καινοτομία ανάμεσα στα μοντέλα της Fiat Professional είναι το νέο Fullback, με το οποίο η μάρκα εισέρχεται στην κατηγορία των pick-up, απευθυνόμενο σε νέες αγορές, όπως για παράδειγμα ο γεωργικός τομέας. Fullback", στην πραγματικότητα, είναι μια θέση-κλειδί στο αμερικανικό π��δόσφαιρο και στο ράγκμπι (ο τελευταίος άνθρωπος στην άμυνα ή επίσης και αμυντικός στην επίθεση) και προσδιορίζει έναν παίκτη ικανό να δώσει λύσει σε οποιαδήποτε κατάσταση. Το Fullback θα διατίθεται με έναν κινητήρα πετρελαίου χωρητικότητας 2.4 λίτρων, με turbo μεταβλητής γεωμετρίας. Ο κινητήρας είναι κατασκευασμένος από αλουμίνιο, διακρίνεται για το χαμηλό βάρος και αποδίδει 150hp ή 180hp. Συνδυάζεται με ένα 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο ή 5τάχυτο αυτόματο κιβώτιο.Όλες οι εκδόσεις είναι εξοπλισμένες με σύστημα επιλεκτικής τετρακίνησης (4WD) μέσω του οποίου παρέχεται η δυνατότητα επιλογής μεταξύ κίνησης στους δύο τροχούς, στους τέσσερις τροχούς ή κίνησης στους τέσσερις τροχούς και υπο-πολλαπλασιασμό των σχέσεων. H λειτουργία «Part Time» είναι διαθέσιμη στις εκδόσεις SX και έχει τρεις θέσεις οδήγησης: "2H" για κίνηση στους πίσω τροχούς, "4Η", που μπορεί να επιλεγεί σε ταχύτητες μέχρι 100 χλμ./ώρα και κατανέμει την κίνηση και στους τέσσερις τροχούς για ασφαλέστερη οδήγηση σε ολισθηρούς ή ανώμαλους δρόμους, και "4L" που παρέχει αργές σχέσεις για ακραίες εκτός δρόμου συνθήκες.Η λειτουργία "Full time" είναι διαθέσιμη στις εκδόσεις LX.

Με την χρήση ενός κεντρικού διαφορικού Torsen, και τρεις ηλεκτρονικά ελεγχόμενους συμπλέκτες, η ροπή μεταδίδεται στους τροχούς σε πραγματικό χρόνο με βάση τις οδικές συνθήκες και την ταχύτητα. Υπάρχουν τέσσερις θέσεις οδήγησης. Εκτός από τις θέσεις "2H" και "4H" που αναφέρονται παραπάνω, υπάρχει και η θέση "4HLc" που κλειδώνει το κεντρικό διαφορικό, μοιράζοντας τη ροπή ��σόποσα στους εμπρός και στους πίσω τροχούς για να βελτιώσει την πρόσφυση σε χιονισμένο, αμμώδες ή λασπώδες οδόστρωμα. Τέλος, η τέταρτη θέση "4LLc" όχι μόνο μπλοκάρει το κεντρικό διαφορικό, αλλά ταυτόχρονα εμπλέκει αργές σχέσεις για περισσότερη ροπή στις ακραίες εκτός δρόμου διαδρομές. Οι αναρτήσεις του Fullback διαθέτουν μια εξελιγμένη αρχιτεκτονική με διπλά ψαλίδια και αντιστρεπτική δοκό στον μπροστινό άξονα, ενώ ο άκαμπτος πίσω άξονας έχει ελλειπτικά φύλλα σούστας για να μεγιστοποιήσει την αξιοπιστία και την στιβαρότητα. όλες οι εκδόσεις Fullback έχουν μέγιστο ύψος 1,78 μ., πλάτος έως 1,81 μ. και μεταξόνιο 3μ. Το συνολικό μήκος ποικίλλει ανάλογα με τη διαμόρφωση της καμπίνας: 5,19μ (Extended Cab) και 5,28μ (Double Cab), ενώ το μήκος χώρου φόρτωσης κυμαίνεται στα 1,85μ. (Extended Cab) και 1,52μ. (Double Cab). Το ωφέλιμο φορτίο, ανάλογα με τη διαμόρφωση, ανέρχεται περίπου στα 1.000 κιλά, ενώ με ρυμούλκηση το βάρος του υπερβαίνει τους τρεις τόνους. Το pick up της Fiat Professional έρχεται στην ελληνική αγορά με τιμή που ξεκινά από 25.700 Ευρώ (περιλαμβάνει ΦΠΑ).
fiat talento.jpg
Talento: ο σωστός συνδυασμός ευελιξίας και ικανότητας φόρτωσης
Δίπλα στο Fullback βρίσκεται το νέο Fiat Talento, κάνοντας αναφορά στο όνομα του αρχαίου νομίσματος, θυμίζει τις έμφυτες ιδιότητες του οχήματος, με έμφαση στην πολυεπίπεδη αξία του που ανταποκρίνεται στη Fiat Professional παράδοση. Το όνομα έχει μεγάλη συμβολική αξία και επικοινωνεί τα μοναδικά χαρακτηριστικά του οχήματος που το καθιστούν τόσο «ταλαντούχο». Το άνοιγμα του "CargoPlus" που βρίσκεται κάτω από τα καθίσματα των επιβατών επιτρέπει στους επαγγελματίες να μεταφέρουν αντικείμενα μήκους έως και 3,75 μέτρα (4,15 μ για τις εκδόσεις με μακρύ μεταξόνιο). Η πρόσβαση στον χώρο φόρτωσης είναι εύκολη και άμεση χάρη στο κανονικό τετράγωνο σχήμα του, συνδυαστικά με τη δυνατότητα ανοίγματος των πίσω θυρών κατά 255°. Η εξαιρετική προσβασιμότητα είναι επίσης εγγυημένη χάρη στο χαμηλό κατώφλι φόρτωσης των μόλις 552 χλστ. και από το μήκος συρόμενης πόρτας (1030 χλστ και μόλις 100 χλστ από το έδαφος). Επιπλέον ο όγκος φόρτωσης αγγίζει τα 5.2 m3 στην έκδοση με το κοντό μεταξόνιο και 6 m3 στην έκδοσης με μακρύ μεταξόνιο, ενώ το ωφέλιμο φορτίο του φτάνει τα 1249 κιλά. Το νέο μοντέλο της Fiat Professional είναι ε��οπλισμένο με αξιόπιστους, ισχυρούς και οικονομικά αποδοτικούς Euro6 κινητήρες, τον 1.6 MultiJet Turbo που αποδίδει 120 HP και 300 Nm και τον 1.6 EcoJet S&S TwinTurbo που αποδίδει 125 HP και 320 Nm. Οι κινητήρες αυτοί είναι βασισμένοι στην τεχνολογία Selective Catalytic Reduction (SCR) technology, ένα σύστημα το οποίο οδηγεί στην υποχώρηση των εκπομπών οξειδίων του αζώτου (επιβλαβών για την ανθρώπινη υγεία), με την έγχυση ενός διαλύματος AdBlue στο καυσαέριο. Η διάθεση του Fiat Talento στην Ελλάδα ξεκινάει από τα τέλη Ιουνίου με τις τιμές να ξεκινούν από 25.950 € (περιλαμβάνει ΦΠΑ).
fiat fiorino.jpg
Fiorino: Το van φτιαγμένο για την πόλη
Ένα άλλο νέο μοντέλο στην γκάμα της Fiat Professional είναι το Fiorino με αξιοσημείωτη ικανότητα φόρτωσης μέχρι 2,8 m3 και μπορεί να μεταφέρει μέχρι 660 κιλά ωφέλιμου φορτίου. Η ολοκληρωμένη γκάμα κινητήρων προδιαγραφών Euro 6 μπορεί να ικανοποιήσει όλες τις ανάγκες. Η σειρά διαθέτει δύο κινητήρες turbodiesel 1.3 MultiJet ΙΙ με 80 και 95 HP, έναν ατμοσφαιρικό βενζίνης 1.4-λίτρων με 77 HP και έναν ακόμα 1.4-λίτρων Natural Power με 70 HP bi-fuel (βενζίνης/φυσικού αερίου), μια λύση που αποτελεί πρωτοτυπία του νέου Fiorino στην κατηγορία των μικρών van. Και οι δύο κινητήρες diesel προσφέρουν μεγάλη οδηγική απόλαυση, εξαιρετικές επιδόσεις και άριστη σχέση κόστους-αποδοτικότητας. Η έκδοση EcoJet εμφανίζεται για πρώτη φορά στο νέο Fiorino και επιτυγχάνει εξοικονόμηση καυσίμου μέσα από το σύστημα Start & Stop, έναν έξυπνο εναλλάκτη και μια αντλία λαδιού μεταβλητής χωρητικότητας. Σε συνδυασμό ��ε ένα ρομποτικό κιβώτιο Comfort-Matic, επιτυγχάνει τον στόχο του 3,8 λτ. καυσίμου ανά 100 km στον μικτό κύκλο με εκπομπές 100 γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετ��ο, δηλαδή μια εξοικονόμηση καυσίμου έως και 14% σε σχέση με την χειροκίνητη έκδοση χωρίς EcoJet. Το νέο Fiorino διαθέτει όλα τα συστήματα ασφαλείας του προκατόχου του: ABS με EBD, ESC με ASR, HBA, Hill Holder, αισθητήρες παρκαρίσματος, καθώς και εμπρός και πλευρικούς αερόσακους.
fiat dukato.jpg
Ducato: ο επαγγελματίας best-seller
Το Fiat Ducato είναι ο best-seller που στις 6 γενιές του εδώ και 35 χρόνια εξακολουθεί να αποτελεί τον καλύτερο σύντροφο στα ταξίδια και στην εργασία, όπως αποδεικνύουν οι περισσότερες από 2,9 εκατομμύρια πωλήσεις του από το 1981. Η Fiat Professional επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική «μία αποστολή - ένας κινητήρας», δίνει τη δυνατότητα στον υποψήφιο αγοραστή να επιλέξει ανάμεσα στον 2.0 MultiJet 115 HP με ροπή 290 Nm (με 6-τάχυτο μηχανικό κιβώτιο), τον 2.3 MultiJet 130 HP με ροπή 320 Nm, τον 2.3 MultiJet 150 HP με ροπή 380 Nm και τον 2.3 MultiJet 180 HP με ροπή 400 Nm (κιβώτιο 6 ταχυτήτων). Η Fiat Professional προσφέρει παράλληλα την τεχνολογία LPEGR, ιδανική για τη μεταφορά αγαθών, και την τεχνολογία SCR για τη μείωση των εκπομπών NOx, ιδανική για την μεταφορά επιβατών. Η γκάμα του Ducato ολοκληρώνεται με την έκδοση 140 Natural Power, που είναι εφοδιασμένη με 3.0 λτ. Turbo κινητήρα 136 HP προδιαγραφών Euro 6, ο οποίος εξασφαλίζει εξαιρετικές επιδόσεις, χαμηλή κατανάλωση και, πάνω απ' όλα, χαμηλές εκπομπές ρύπων.
fiat doblo cargo.jpg
Doblò Cargo: ο καλύτερος τρόπος να εργαστείς
Το Doblò Cargo είναι το τέταρτης γενιάς επαγγελματικό μοντέλο της Fiat Professional, που προσφέρει περισσότερη λειτουργικότητα, καλύτερες επιδόσεις και μεγαλύτερη αξία. Στην ελληνική αγορά, το αμάξωμα προσφέρεται σε 2 παραλλαγές (Cargo και WorkUp), 2 ύψη οροφής και 2 μεταξόνια, ενώ, ο όγκος και η χωρητικότητα φόρτωσης στο Doblò Cargo είναι κορυφαίες στην κατηγορία του, με βάρη μεγαλύτερα του 1 τόνου και όγκο που φτάνει τα 5,4 m³. Οι γενναιόδωροι χώροι στο εσωτερικό είναι αποτέλεσμα του μήκους των 182 cm στο χώρο φόρτωσης στην έκδοση με το κοντό μεταξόνιο και των 217 cm στην έκδοση με το μακρύ μεταξόνιο, με το πλάτος να είναι 171 cm και το ύψος οροφής 130 cm ή 155 cm. Επιπρόσθετα, τα 123 cm μεταξύ των τροχών του επιτρέπουν να φορτώσει ακόμη και 2 europallets.Η γκάμα του Doblò Cargo αποτελείται από δύο turbodiesel κινητήρες: 1.3 MultiJet II (95 HP), 1.6 MultiJet ΙΙ (120 HP), και τον 1,4 λτ. βενζινοκινητήρα 95 HP. Την γκάμα ολοκληρώνει ο κινητήρας 120 HP 1.4 λτ TurboJet bi-fuel (βενζίνης/φυσικού αερίου). Όλοι οι κινητήρες είναι προδιαγραφών Euro 6 με έμφαση στις επιδόσεις, στην οικονομία καυσίμου και εκπομπών ρύπων.

Στον δρόμο, το Doblò Cargo εξασφαλίζει το καλύτερο κράτημα και την καλύτερη οδηγική άνεση στην κατηγορία του, χάρη ειδικά στην ανεξάρτητη ανάρτηση Bi-link του πίσω άξονα (αποκλειστικότητα για αυτήν την κατηγορία). Το Doblò Cargo είναι εξοπλισμένο με το γνωστό σύστημα πολυμέσων αφής Uconnect 5" Nav LIVE, που παρέχει πληθώρα λειτουργιών όπως σύστημα hands-free με τεχνολογία Bluetooth και αναγνώριση φωνής, συνδυαστικά με ψηφιακό ραδιόφωνο (DAB) και σύνδεση σε συσκευές multimedia μέσω USB ή βοηθητική θύρα 3.5 χλστ. (Jack), σύστημα ανάγνωσης SMS κ.α.Στον τομέα της ασφάλειας, επιτυγχάνεται το μέγιστο αποτέλεσμα χάρη στην στάνταρ υιοθέτηση ενός πακέτου ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας με ABS και EBD, του ESC με ASR, των HBA και Hill-Holder. Το πακέτο ασφάλειας ολοκληρώνεται με τους εμπρός και πλευρικούς αερόσακους, ενώ προαιρετικά παρέχεται και το σύστημα Traction+ που βελτιώνει την πρόσφυση σε γλιστερά οδοστρώματα.

Βαγγέλης Γκούμας
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top