Οδηγούμε το νέο MINI John Cooper Works

Ανεβάζει την αδρεναλίνη

Οδηγούμε το νέο MINI John Cooper Works
Είναι το ισχυρότερο από την οικογένεια Mini με εντυπωσιακή εμφάνιση που εξιτάρει τις αισθήσεις. Το μοτέρ με τα 231 άλογα , το όλο στήσιμο του αυτοκινήτου, ο τρόπος που βγάζει την δύναμη του στην άσφαλτο αλλά και η τεχνολογία του ανεβάζει την αδρεναλίνη. Όσο για την τιμή διαφορετική από ότι περιμέναμε με βάση τα προτερήματα του μικρού… πύραυλου.

Ας ξεκινήσουμε από την αγωνιστική περιβολή του Mini. Εντυπωσιακή «φάτσα» με προβολείς LED με λευκά φλας, ειδική μπροστινή ποδιά με μεγάλους αεραγωγούς ψύξης που καταλαμβάνουν το χώρο των προβολέων ομίχλης ,πίσω αεροτομή John Cooper Works αλλά και πίσω προφυλακτήρας με γρίλιες και διπλές απολήξεις εξάτμισης , μαύρες ζάντες αλουμινίου μέσα από τις οποίες διακρίνεις τις νέες τεράστιες τετραπίστονες δαγκάνες φρένων της Brembo , συνθέτουν ένα εντυπωσιακό σύνολο που τραβάει τα βλέμματα απλά και μόνο με το πέρασμα του.

H αντίθεση του σκούρου πράσινου χρώματος στο αμάξωμα με την κόκκινη οροφή και τους καθρέφτες κόκκινης απόχρωσης οι κάθετες ρίγες John Cooper Works στο καπό , τα λογότυπα John Cooper Works αλλά και η διπλή μπούκα της εξάτμισης , συμπληρώνουν την εικόνα ενός ξεχωριστού Mini που είναι έτοιμο να μπει στην πίστα και να διαπρέψει.
mini 2.jpg


Περάσαμε στο εσωτερικό αντικρίσαμε μια εξίσου εντυπωσιακή εικόνα. Μπάκετ δίχρωμα καθίσματα με κόκκινες ραφές John Cooper Works σε Dinamica/fabric με ενσωματωμένα προσκέφαλα, σπορ δερμάτινο τιμόνι με μπουτόν και τα αυτάκια πίσω από αυτό για τις σειριακές αλλαγές ταχυτήτων. Τα πεντάλ είναι αλουμινένια έτσι όπως αρμόζει στον χαρακτήρα του αυτοκινήτου. Ακόμη υπάρχουν πλήθος από διακόπτες αεροπορικού τύπου για τα χειριστήρια , καρό σπορ περίγραμμα γύρω από τη μεγάλη στρογγυλή έγχρωμη οθόνη στην μέση του ταμπλό όπου προβάλλονται όλες οι πληροφορίες πλοήγησης, άνεσης ψυχαγωγίας αλλά και κατάστασης του οχήματος με την ποιότητα κατασκευής να είναι υποδειγματική.

Ο χειρισμός γίνεται μέσω του περιστροφικού διακόπτη με τα επιπλέον περιμετρικά μπουτόν επιλογή που έχουν και τα μοντέλα της μαμάς BMW. Όσο για τον εξοπλισμό πάρτε… ανάσα και διαβάστε. Διζωνικός αυτόματος κλιματισμός, ηχοσύστημα με ηχεία hi-fi Harman Kardon, σύστηματα πλοήγησης MINI Professional, park distance control, parking assistant ,συστήματα προειδοποίησης σύγκρουσης, ,πακέτο ηλεκτρονικών συστημάτων ευστάθειας , ,high beam assistant me ανίχνευση οδικών σημάτων Connected, Intelligent Emergency Call και MINI TeleServiceskai πιλογές υψηλών προδιαγραφών για αύξηση οδηγικής απόλαυσης, άνεσης και ασφάλειας, parking assist ,driving assistant με ενεργό cruise control βασισμένο σε κάμερα, προειδοποίηση σύγκρουσης και πεζού με λειτουργία προ-φόρτισης φρένων και πολλά άλλα .Όσο για τους χώρους κρίνονται ικανοποιητικοί με τους πίσω να χρειάζεται να κάνουν κάποιες μικρές παραχωρήσεις . Για τις αποσκευές υπάρχουν διαθέσιμα 211 λίτρα.
mini 3.jpg
Όμως το πιο σημαντικό σε αυτό το αυτοκίνητο είναι το τι μπορεί να κάνει. Και μπορεί να κάνει ότι θα μπορούσε να κάνει ένα… αεροπλάνο στον δρόμο. Ίσως για αυτό να τοποθετήσανε και το head-up display όπου προβάλλεται μεταξύ άλλων και η ταχύτητα που αναπτύσσει το MINI John Cooper Works. Το κλειδί στην… τσέπη ,το δεξί χέρι στον κόκκινο σε φωτισμό διακόπτη αεροπορικού τύπου για την εκκίνηση και το αεροπλάνο έτοιμο προς πτήση. Στροφόμετρο και ταχύμετρο μπροστά στα μάτια σου έτοιμα για …δουλειά. Στην «καρδιά» υπάρχει ο πιο δυνατός κινητήρας που έχει τοποθετηθεί ποτέ σε μοντέλο παραγωγής της Βρετανικής φίρμας.
Μιλάμε για τον δίλιτρο τετρακύλινδρο βενζινοκινητήρα τεχνολογίας Mini TwinPower turbo με άμεσο ψεκασμό, πλήρως μεταβλητό έλεγχο βαλβίδων και μεταβλητό έλεγχο εκκεντροφόρων. Η απόδοση 231 «ολοζώντανα» άλογα στις 5 200 – 6 000 σ.α.λ. τα οποία «απογειώνουν» το μικρό αυτοκίνητο . εδώ είχαμε στην διάθεση μας τρεις επιλογές οδήγηση.

Την GREEN όπου όλα λειτουργούν με γνώμονα την οικονομία, την MID για απολαυστική οδήγηση Mini και την SPORT για οδήγηση GO CART όπως αναφέρει η χαρακτηριστική ένδειξη . Ξεκινήσαμε για αρχή με την επιλογή SPORT με την στεφάνη της μεγάλης στρογγυλής οθόνης να κοκκινίζει και το MINI John Cooper Works να πυροβολεί «κατά ρίπας». Ο ήχος με το βαθύ πάτημα του γκαζιού και την ανάπτυξη ταχύτητας απλά συγκλονιστικός .

Παραπέμπει καθαρά σε αγωνιστικό μοντέλο με ελαφρά «σκασίματα» οταν αφήνεις απότομα το γκάζι . Ήχος που ακούγεται σαν μουσική στα αυτιά των ανήσυχων οδηγών, που οφείλεται στην ειδική σχεδίαση εμβόλων, υπερσυμπιεστή και συστήματος εξαγωγής .Το MINI John Cooper Works τώρα επιταχύνει τα 0-100 χλμ./ώρα σε μόλις 6, 3 δευτερόλεπτα με την βοήθεια του αυτόματου και πολύ γρήγορου σειριακού κιβωτίου ταχυτήτων Steptronic με τις 6 σχέσεις. Η ροπή των 320 Nm στις 1 250 – 4 800 rpm προσφέρει μεγάλη ελαστικότητα στις χαμηλές στροφές ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι για να ανέβεις από τα 80 χλμ./ώρα στα 120 χλμ./ώρα θέλεις μόλις 5,6 δευτερόλεπτα.
mini 4.jpg
Το Mini των 1280 κιλών βλέπεις και στο head-up display ότι πιάνει με ιδιαίτερη ευκολία την τελική ταχύτητα των 246 χλμ./ώρα έχοντας και υποδειγματική οδική συμπεριφορά go cart. Αγωνιστικό στήσιμο με σφιχτές αναρτήσεις McPherson εμπρός και πολλαπλούς συνδέσμους πίσω που …απαγορεύουν τις όποιες κλίσεις ακόμη και στις κλειστές καμπές του δρόμου. Βέβαια αυτό σε συνδυασμό με τα χαμηλού προφίλ ελαστικά και τις 17 άρες ζάντες ελαφρού κράματος επιδρά αρνητικά στην άνεση των επιβατών ειδικά στους γνωστούς για τα σαμαράκια και λακκούβες Ελληνικούς δρόμους. Το σύστημα διεύθυνσης είναι εξαιρετικό σε πληροφόρηση , βαρύ όπως ταιριάζει στην κατηγορία που βρίσκεται και πολύ άμεσο στις όποιες εντολές του οδηγού.

Το MINI John Cooper Works είναι υπάκουο, σταθερότατο, ταχύτατο και επιβραδύνει άμεσα και προοδευτικά με έναν τρόπο που είναι για σεμινάρια. Όταν αποφασίσεις να κινηθείς σε χαλαρούς ρυθμούς και να κατεβάσεις την μέση κατανάλωση κάτω από τα 8 λίτρα μπορείς να επιλέξεις την GREEN όπου η στεφάνη της οθόνης πρασινίζει .ανάλογα. Για άνεση και ενδιάμεσο τρόπο απόδοσης δύναμης υπάρχει η MID.(εκπομπές ρύπων 133 γρμ./χλμ.) με σύστημα start&stop στάνταρ). Η τιμή είναι ενδιαφέρουσα καθώς τα 28150 ευρώ με απόσυρση που χρειάζεσαι για να το αποκτήσεις αν βάλεις στην άκρη την… εκδίκηση της εφορίας για τα κυβικά είναι μια ενδιαφέρουσα τιμή.

Bαγγέλης Γκούμας



Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top