Οδηγούμε το νέο Volvo V60 D2

Συνώνυμο της ασφάλειας, της πολυτέλειας και της άνεσης

Οδηγούμε το νέο Volvo V60 D2
Το Volvo είναι συνώνυμο με την ασφάλεια, την πολυτέλεια, την όμορφη σχεδίαση και την οικονομία στο κόστος χρήσης. Μάλιστα τον τελευταίο καιρό έχει μπει στην αγορά των μοντέλων που δίνουν status στον ιδιοκτήτη τους. Όσον αφορά την αγορά των station wagon έχει μια μακριά παράδοση που συνεχίζεται.

Το μοντέλο της δοκιμής μας είναι το Volvo V60 D2 ένα πραγματικά καλαίσθητο αυτοκίνητο που θα μπορούσαμε να πούμε ότι βρίσκεται τουλάχιστον σχεδιαστικά στην κορυφή της συγκεκριμένης κατηγορίας. Η όλη σχεδίαση εμπνέει σοβαρότητα χωρίς να χάνεται η νεανική εικόνα που τονίζεται από τις έντονες γραμμώσεις στο καπό και στα «πλευρά» του αμαξώματος. Στην ιστορία με τα station wagon το πρώτο που εξετάζεις είναι οι διαθέσιμοι χώροι για τις απο0σκευές και η πρακτικότητα τους.
Volvo-V60- 2.jpg


Οι διαστάσεις του (Μ/Π/Υ: 4.635/1.825/1.484 χλστ.) προσφέρουν 430 λίτρα στο πορτμπαγκάζ (έως 1749 λίτρα ) με την διαμόρφωση του να σου επιτρέπει με ευκολία την φόρτωση μεγάλων σε όγκο αντικειμένων ενώ υπάρχουν έξυπνοι χώροι για μικροαντικείμενα, διχτάκια στήριξης. Όμως και οι επιβάτες έχουν στην διάθεση τους άνετους χώρους με τον εξοπλισμό να ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς. Πρώτα από όλα υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής του πίνακα οργάνων ανάλογα με την προσωπική σου διάθεση. Ακόμη το σύστημα πολυμέσων με την οθόνη αφής 7 ιντσών συνδέεται στο διαδίκτυο μέσω του συνδεθεί στο Internet με το Sensus Connect Touch .Στην ίδια οθόνη εκτός των άλλων προβάλλονται οι ενδείξεις για τις επιμέρους επιλογές στα ηλεκτρονικά συστήματα του αυτοκινήτου για την οικονομική και όχι μόνο οδήγηση του αυτοκινήτου.

Στην συνέχεια επικρατεί η «ηρεμία» σε οδηγό όταν συνειδητοποιεί ότι για την ασφάλεια του μεριμνούν σύγχρονα συστήματα όπως το City Safety, που ανιχνεύει επικείμενη σύγκρουση σε ταχύτη��ες έως 50χλμ./ώρα.

Στην αρχή προετοιμάζει τα φρένα για να σας βοηθήσει ενώ αν δεν φρενάρετε, χρησιμοποιεί αυτόματα τα φρένα και κλείνει το γκάζι για να μετριαστούν τα αποτελέσματα της σύγκρουσης. Ακόμη διατίθεται η προειδοποίηση σύγκρουσης με πλήρως αυτόματη πέδηση και ανίχνευση πεζών και δικυκλιστών, σύστημα επαγρύπνησης οδηγού (DAC), σύστημα υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας (LKA), Σύστημα ενεργής ρύθμισης προβολέων (AHB), σύστημα πληροφοριών οδικής σήμανσης (RSI), σύστημα επιτήρησης τυφλών σημείων (BLIS) και προειδοποίηση διερχόμενης κυκλοφορίας (CTA).
gallery1_VCG_V60_ 3.jpg



Φυσικά υπάρχει και πλήρες πακέτο αερόσακων σύστημα ηλεκτρονικής ευστάθειας .Η ποιότητα κατασκευής κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα με μαλακά πλαστικά άριστα συναρμολογημένα μεταξύ τους με τις δερμάτινες επενδύσεις να τονίζουν τον πολυτελή χαρακτήρα του αυτοκινήτου. Στα hi-tech στοιχεία είναι και ο ηλεκτρονικός πίνακας οργάνων με τις πλήρεις ψηφιακές ενδείξεις ο οποίος αλλάζει χρωματισμό ανάλογα με την επιλογή τρόπου οδήγησης .

Βάζοντας στην υποδοχή το ηλεκτρονικό κλειδί αρχίζουν τα καλά νέα. στην «καρδιά» του Volvo V60 με τον υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα 1,6 λίτρων με τα 115 άλογα στις 3600 σ.α.λ. και τα 27,5 κιλά ροπής από το… ρελαντί των 1.750-2250 σ.α.λ. Οι τιμές αυτές μεταφράζονται σε εξαιρετικό τράβηγμα από τις χαμηλές στροφές και δύναμη στις αλλαγές με το γρήγορο 6αρι αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων powershift. Αν και αυτό το μηχανικό σύνολο έχει να αντιμετωπίσει ένα βαρύ αμάξωμα οι επιδόσεις είναι αξιοπρεπέστατες με τα 0-100 χλμ./ώρα να έρχονται σε 12,7 δευτερόλεπτα και την τελική ταχύτητα να αγγίζει τα 185 χλμ./ώρα. Αυτό όμως που ενδιαφέρει είναι η χαμηλή κατανάλωση καυσίμου που δεν ξεπέρασε τα 6 λίτρα ανά 100 χλμ. με… επιθετικό το δεξί πόδι. (εκπομπές CO2 στα 110 γρμ./χλμ.) Οδηγός και επιβάτες χαίρονται τον τρόπο που το Volvo V60 «καταπίνει» τις μεγάλες αποστάσεις καθώς διατηρεί με άνεση υψηλές ταχύτητες χωρίς «ταλαντώσεις» ή αυξημένες κλίσεις στις στροφές. Η όλη αίσθηση που αποκομίζεις από το αυτοκίνητο είναι «συμπαγής» με το τιμόνι να προσφέρει πολύ καλή πληροφόρηση.

Το αμάξωμα είναι εξαιρετικά «δεμένο» με άκαμπτο πλαίσιο που εκμηδενίζει τους θορύβους που προκύπτουν από το πέρασμα σε κακοτράχαλους δρόμους..Τα φρένα ακούραστα και αποτελεσματικά συμπληρώνουν την ασφαλή εικόνα που αποκομίσαμε σε όλη την διάρκεια της δοκιμής μας. Σε τελική ανάλυση το Volvo V60 ικανοποιεί τον μέσο οικογενειάρχη οδηγό ο οποίος αν έχει αγωνιστικές ανησυχίες μπορεί να επιλέξει μια έκδοση με μεγαλύτερο κινητήρα.

Όσο για την τιμή με λιγότερα από 29000 ευρώ αγοράζεις ένα ποιοτικό όμορφο οικογενειακό μοντέλο με χώρους ,αξιοπιστία, πολυτέλεια και πέντε αστέρια ασφάλειας.

Βαγγέλης Γκούμας
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top