Οδηγούμε το Ford Mondeo 1,6 diesel

Ο παλιός είναι… αλλιώς

Οδηγούμε το Ford Mondeo 1,6 diesel

Μπορεί το νέο Ford Mondeo να βρίσκεται προ των πυλών ,δεν παύει όμως η παρούσα έκδοση να αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή και λόγ��…τιμής αλλά και γιατί ο προηγμένος 1,6 diesel κινητήρας αποτελεί το δυνατό χαρτί του, με την χαμηλή κατανάλωση και τις πολύ καλές επιδόσεις. Μάλιστα αυτό το μοτέρ είναι τόσο αποδοτικό που θα μπει και την «καρδιά» του …απογόνου του.

Η σχεδιαστική φιλοσοφία “kinetic design” είναι το σήμα κατατεθέν όλων των μοντέλων Ford που ακολουθεί και το Mondeο το οποίο ακόμη και σήμερα λίγο πριν την αλλαγή του εξακολουθεί να έχει επιβλητική σχεδίαση που «τραβάει» τα βλέμματα.
mondeo 2.jpg

Η ποιότητα κατασκευής είναι εμφανής στο εσωτερικό όπου κυριαρχούν τα αφρώδη υλικά τα οποία σε συνδυασμό με τις επενδύσεις δίνουν την απαραίτητη αίσθηση πολυτέλειας που είναι χαρακτηριστικό της κατηγορίας. Το μενού της πολυτέλειας και της άνεσης περιλαμβάνει επίσης συστήματα πλοήγησης και ψυχαγωγίας με την εντυπωσιακή έγχρωμη οθόνη πληροφοριών.

Στα δυνατά σημεία είναι οι χώροι επιβατών όπου οι τελευταίοι έχουν άπλετο χώρο για τα γόνατα και τους ώμους τους. Ο χώρος αποσκευών έχει διαθέσιμα 535 λίτρα στην sedan έκδοση και 528 λίτρων στην 5θυρη που έχει και μεγαλύτερο άνοιγμα το οποίο διευκολύνει ακόμη περισσότερο την φόρτωση. Αυτό που κερδίζει τον οδηγό είναι ο τρόπος που πατάει το Mondeo στο δρόμο. Η ρύθμιση της ανάρτησης είναι τέτοια που εξασφαλίζει και άνεση και καλή οδική συμπεριφορά. Το όλο στήσιμο και το πολύ καλό πλαίσιο σε συνδυασμό με το εξαιρετικό σύστημα διεύθυνσης σε προκαλεί να κινηθείς στο όριο εκεί όπου τα περιθώρια πρόσφυσης είναι υψηλά και φτάνουν σε ακόμη καλύτερο επίπεδο χάρη στο στάνταρ σύστημα ηλεκτρονικής ευστάθειας.

mondeo 3.jpg

Την ίδια στιγμή καλύπτει απόλυτα το ζητούμενο της κατηγορίας το οποίο είναι η αίσθηση της ξεκούρασης επιβατών και οδηγού μετά από πολλά χιλιόμετρα ταξιδιού. Στην «καρδιά» του Mondeo βρίσκεται ο υπερτροφοδοτούμενος πετρελαιοκινητήρας 1.6L TDCi, ο οποίος αποδίδει 115 ίππους. Χάρη στις μειωμένες τριβές και στην βελτίωση που είχε υποστεί το σύστημα ψύξης με την βοήθεια του στάνταρ συστήματος start& stop η μέση κατανάλωση είναι μόλις στα 4,2 λίτρα καυσίμου για κάθε 100χλμ. ενώ χαμηλές είναι και οι εκπομπές CO2 στα 109γρ./χλμ.)που επιτρέπουν την ελεύθερη διέλευση στον πράσινο δακτύλιο.

Με δύναμη στις χαμηλές στροφές που δίνουν τα 27 κιλά ροπής με την βοήθεια του πολύ καλούσε αίσθηση μηχανικού κιβωτίου ταχυτήτων με τις 6 ταχύτητες το Mondeo «πιάνει» τα 0-100 χλμ./ώρα σε 11,9 δευτερόλεπτα με την τελική να αγγίζει τα 190 χλμ./ώρα. Στην πράξη διαθέτει ιδιαίτερα πολιτισμένη λειτουργία και παράλληλα, κινεί σε ικανοποιητικούς ρυθμούς το βάρους 1,5 τόνου Mondeo. Θα μας πείτε τώρα γιατί να μην περιμένω το καινούργιο που έρχεται τον Δεκέμβριο. Μπορείτε να το κάνετε όμως συνήθως πριν την αντικατάσταση ενός μοντέλου από το καινούργιο συνήθως το «φουλάρουν» σε εξοπλισμό και κάνουν ελκυστική την τιμή του. Για αυτούς λοιπόν που δεν τους νοιάζει. Η τιμή με πλουσιότατο εξοπλισμό άνεσης και ασφάλειας είναι στα 21. 012 ευρώ.

Βαγγέλης Γκούμας

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top