Το νέο Ford Mondeo σώζει και πεζούς

Πως το κάνει

Το νέο Ford Mondeo σώζει και πεζούς

Η Ford Motor Company ανακοίνωσε ότι το νέο Ford Mondeo θα είναι παγκοσμίως το πρώτο όχημα στην κατηγορία που θα προσφέρει μία νέα τεχνολογία ανίχνευσης πεζού η οποία βοηθά στη μείωση της σφοδρότητας των ατυχημάτων ή στην πλήρη αποφυγή τους.

Το νέο σύστημα Pre-Collision Assist με Pedestrian Detection της Ford μπορεί να ανιχνεύει πεζούς που βρίσκονται στο δρόμο – ή που σκοπεύουν να περάσουν μπροστά από το αυτοκίνητο – και αυτόματα φρενάρει αν ο οδηγός δεν αντιδράσει στις προειδοποιήσεις. Η τεχνολογία αυτή που κάνει ντεμπούτο στο νέο Ford Mondeo μπορεί να μειώσει τη σφοδρότητα των ατυχημάτων με πεζούς ή να βοηθήσει τους οδηγούς να αποφύγουν τελείως ένα ατύχημα.

Το σύστημα που εφοδιάζεται με ραντάρ και κάμερα διασταυρώνει τα στοιχεία με μία βάση δεδομένων με ‘ανθρώπινες φιγούρες’ για να ξεχωρίζει τους πεζούς από άλλα αντικείμενα του δρόμου. Το Pedestrian Detection αναγνωρίζει ανθρώπους και μειώνει τη σφοδρότητα συγκρούσεων με ταχύτητα έως 80 χλμ./ώρα.

Εάν ανιχνευτεί πεζός μπροστά από το αυτοκίνητο και διαπιστωθεί κίνδυνος σύγκρουσης, ο οδηγός θα λάβει πρώτα μία ακουστική και οπτική προειδοποίηση. Εάν δεν αντιδράσει, το σύστημα προετοιμάζει τα φρένα για ενεργοποίηση μειώνοντας την απόσταση μεταξύ τακακιών και δίσκων.

Εάν και πάλι δεν υπάρξει αντίδραση από τον οδηγό τα φρένα ενεργοποιούνται αυτόματα και η ταχύτητα του οχήματος μειώνεται. Οι μηχανικοί δοκίμασαν το σύστημα σε κλειστές πίστες χρησιμοποιώντας πλατφόρμες με ανδρείκελα κανονικού μεγέθους. Πέρασαν πολλούς μήνες δοκιμάζοντας και βελτιώνοντας το σύστημα σε δρόμου�� σε όλο τον κόσμο θέλοντας να αποδείξουν την αξιοπιστία του σε πραγματικές συνθήκες.

Βαγγέλης Γκούμας

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top