Το θρυλικό MINI «έκλεισε» τα 55 χρόνια

Σε ποιόν Έλληνα οφείλεται η ύπαρξη του

Το θρυλικό MINI  «έκλεισε» τα 55 χρόνια
Το ημερολόγιο έγραφε 18 Αυγούστου του 1959 όταν πέρασε στην παραγωγή το πρώτο Mini. Που σχεδιάστηκε εξ ολοκλήρου από τον Έλληνα σχεδιαστή Αλέξανδρο Ισιγόνη.

Μικρό στο μέγεθος, όπως άλλωστε προδίδει και το όνομα του αλλά πολύ πλούσιο σε χώρους για τέσσερεις επιβάτες και με πολύ καλή οδική συμπεριφορά. Αυτό το κατάφερε μεταφέροντας τους τροχούς στις τέσσερις άκρες του αμαξώματος και κράτησε το κέντρο βάρους χαμηλά.

Η χαμηλή κατανάλωση και η χαμηλή τιμή έκαναν το Mini ανάρπαστο στην εποχή του. Μετά από μια διακοπή στην παραγωγή του το Mini ξαναγεννήθηκε to 2001 χωρίς το πλεονέκτημα της χαμηλής τιμής αλλά με σαφώς σύγχρονα χαρακτηριστικά υπό την σκέπη της BMW που το πριμοδότησε με όλα τα προσόντα της Βαυαρικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Επίσης εκτός από την κλασσική έκδοση με τις 2 πόρτες έρχεται πολύ σύντομα για πρώτη φορά στην ιστορία του η τετράθυρη και φυσικά οι ανανεωμένες εκδόσεις Clubman, Cabrio, Coupé, Roadster, Countryman και Paceman.

Το 1978 έγινε η πρώτη συνάντηση ιδιοκτητών MINI και όπως αναμενόταν έγινε και φέτος γιορτή για τα «γενέθλια» του Mini στο Kent όπου συγκεντρώθηκαν σπάνια εκθέματα όπως ένα Mini Clubman Estate του 1960 και ένα 25 Special Edition Mini του1984.

Βαγγέλης Γκούμας


Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top