Εντάξει, είναι γνωστό ότι η γλώσσα είναι ζωντανός οργανισμός. Όπως έχει τονίσει κι ο καθηγητής Γλωσσολογίας Γιώργος Μπαμπινιώτης, δεν κινδυνεύει από κανέναν.
Το θέμα που μου κέντρισε το ενδιαφέρον γύρω από τη χρήση της λέξης «μπρο» από τη σοσιαλμιντιακή πιτσιρικαρία, δεν είναι ο... κίνδυνος που μπορεί αυτή να φέρει και να καταστρέψει κύριε Ευαγγελάτε τα παιδιά μας. Είναι η παράδοξη χρήση της σε σχέση με την πολυσυζητημένη woke agenda που κυριαρχεί σήμερα και την... παλιακή πατριαρχία! «Κάτω η πατριαρχία!» που θα 'λεγε κι η «Βέλη» από το Μην αρχίζεις τη Μουρμούρα.
Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι βάσει αυτής της πατριαρχίας που επιβάλλει στους άντρες να μη δείχνουν ευάλωτοι, το «μπρο» χρησιμοποιείται ως «συναισθηματική ασπίδα». Αντί να πει κάποιος «σε αγαπώ και σε εκτιμώ», λέει «είσαι μπρο», χρησιμοποιώντας έναν όρο που επιβεβαιώνει την αντρική ταυτότητα χωρίς να παραβιάζει τα πρότυπα της... αντρίλας. Ναι, ναι μαζί σας... μπορεί να σημαίνει και κάποια παραπάνω οικειότητα μεταξύ των ατόμων.
Κοντεύοντας να αντικαταστήσει την άλλη «εθνική» μας λέξη που αρχίζει από «Μ», το «μπρο» φαίνεται να μη γνωρίζει φύλο ή σεξουαλικό προσανατολισμό, ωστόσο δεν ξεφεύγει από τα «αντρικά» στερεότυπα που μας έχουν επιβληθεί!
Ενθαρρύνοντας τον θεσμοποιημένο σεξισμό και την αντρική υπεροχή, η λεγόμενη bro-culture φαίνεται να ενισχύει τον αντι-φεμινισμό. Κανονικοποιώντας τη χρήση του στη γλώσσα μας, αλλά και στις υπόλοιπες γλώσσες, είναι σαν να γινόμαστε συνένοχοι στη διαιώνιση μιας υποκουλτούρας που συνεχίζει να περιθωριοποιεί το γυναικείο φύλο.
Σίγουρα η χρήση του όρου «Μπρο» από γυναίκες προς γυναίκες δε θα ήταν πρόβλημα, αν ζούσαμε σε μια εποχή όπου ο κόσμος ήταν απαλλαγμένος από τις έμφυλες, φυλετικές και ταξικές αδικίες. Σε έναν τέτοιο ιδεατό κόσμο, δε θα είχε προβληματικές προεκτάσεις, αλλά αυτός που ζούμε σήμερα σίγουρα δεν είναι έτσι!
Σε πλήρη αντίθεση με το πατριαρχικό «μπρο» που προφανώς διαδόθηκε στη νεολαία μέσω των social media, η κεντρική ιδέα του φεμινισμού θέλει τις γυναίκες εδώ και δεκαετίες να στηρίζουν η μία την άλλη, ενάντια σε μια πατριαρχική νοοτροπία αιώνων που τις ήθελε σε ανταγωνισμό.
Τώρα για ποιο λόγο αυτό πέρασε και στα «μαχόμενα» σημερινά κορίτσια, ρε μπρο κανείς δεν ξέρει!