Με ένα πείραμα που έγινε στο νοσοκομείο της Σιόν στη Νότια Ελβετία οι Ελβετοί επιστήμονες απέδειξαν πως ένα άτομο με μερική παράλυση μπορεί να ελέγξει ένα ρομπότ μόνο με τη σκέψη ακόμα και να το μετακινήσει ενώ το ένα βρίσκεται σε απόσταση από το άλλο.

«Ο έλεγχος του ρομπότ με τη σκέψη δεν είναι δύσκολος τις ημέρες που είμαι καλά» δήλωσε ο Μαρκ ο οποίος έμεινε παράλυτος στα χέρια και στα πόδια μετά από πτώση από μεγάλο ύψος.

Με μοναδικό του εξοπλισμό ένα ειδικό καπέλο το οποίο κατέγραφε και μετέδιδε σε έναν υπολογιστή τα εγκεφαλικά σήματα ο Μαρκ δέχτηκε να κάνει το πείραμα και οι σκέψεις του που εκπέμπονταν από τον εγκέφαλό του όταν σκεφτόταν πως σηκώνει το παράλυτο δάχτυλό του, αποκωδικοποιούνταν αμέσως από ένα φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή που βρισκόταν στον ίδιο χώρο.

Το αποτέλεσμα της εντολής για την κίνηση του δαχτύλου μεταδιδόταν από τον υπολογιστή σε ένα ρομπότ ύψους 300 εκατοστών που σήκωνε το δάκτυλό του όταν τον σκεφτόταν ο Μαρκ ενώ βρισκόταν σε εργαστήριο της Λωζάννης, 100 χλμ πιο μακριά.

Στα 10 χρόνια όμως που γίνεται αυτή η έρευνα, που ονομάζεται «διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή» έχουν παρουσιαστεί και κάποια προβλήματα. Ο κος Χοσέ Μίλαν ,υπεύθυνος της ελβετικής ομάδας , εξηγεί ότι το πιο σημαντικό είναι ότι παρεμβάλλεται το ηλεκτρικό σήμα του πόνου στα ηλεκτρικά σήματα της εντολής για την μετακίνηση. Το υποσυνείδητο επίσης μπορεί να προκαλέσει σήματα από παιχνίδια του μυαλού.

Ο πόνος στο χέρι και στο πόδι του ατόμου που έχει ακρωτηριαστεί μπορεί να είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Ο επονομαζόμενος «πόνος φάντασμα» αφού τα μέλη ουσιαστικά λείπουν.

Το γεγονός ότι ο εγκέφαλος ενός παράλυτου μπορεί να εκτελέσει μόνο μία λειτουργία ή εντολή σε αντίθεση με τον ανθρώπινο εγκέφαλο, μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα επειδή αργά ή γρήγορα θα χάσει τη συγκέντρωσή του , θα μειώσει την ένταση του σήματος και δεν θα είναι τόσο ισχυρά ώστε να φτάσουν στη πηγή που θέλεις.

Για τους παραπάνω λόγους η ομάδα των Ελβετών Επιστημόνων αποφάσισαν να προγραμματίσουν τον φορητό υπολογιστή ώστε όταν του δοθεί η εντολή «περπάτησε» μπροστά» ο υπολογιστής θα την εκτελεί έως ότου λάβει την εντολή «σταμάτησε» ή όταν το ρομπότ συναντήσει κάποιο εμπόδιο κατά τη δ��άρκεια της εντολής.