Ελληνική start-up επιχείρηση μεταφράζει το γενετικό προφίλ του ασθενούς για εξατομικευμένες συνταγογραφήσεις

Κέρδισε χρηματοδότηση 10.000 ευρώ σε διαγωνισμό νεοφυών επιχειρήσεων

Ελληνική start-up μεταφράζει το γενετικό προφίλ ασθενών

Μία ελληνική start-up εταιρία, που έχουν χτίσει τέσσερις νέοι, μπορεί να μεταφράσει το γενετικό προφίλ του καθενός σε απλή μορφή που θα οδηγήσει τον γιατρό που παρακολουθεί έναν ασθενή να του συστήσει μία δοσολογία φαρμάκου που "ταιριάζει" στα γονίδιά του και δε θα έχει ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Tο star.gr μίλησε με τη Στέλλα Παπαδάκη, τη φαρμακοποιό της ομάδας, που παρουσίασε τη νεοφυή επιχείρηση της ομάδας, PGENius, στον διαγωνισμό «The Squeeze» του Orange Grove, που έγινε με πρωτοβουλία της ολλανδικής πρεσβείας και συνδιοργανώθηκε με την πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πήρατε μέρος στον 12ο  pitching διαγωνισμό για start-up επιχειρήσεις, όπου παρουσιάσατε την επιχειρηματική σας ιδέα. Πείτε μας δυο λόγια για τη συμμετοχή σας σε αυτό τον διαγωνισμό. Πώς ήταν οι άλλοι συμμετέχοντες; Πώς σας φάνηκε ως εμπειρία;

Η συμμετοχή μου σε αυτόν τον διαγωνισμό ήταν πρωτόγνωρη και παράλληλα μοναδική εμπειρία για εμένα. Πρακτικά κέρδισα πάρα πολλά εφόδια και σαν άτομο, αλλά περισσότερο σαν ομάδα, αφού μέσα από αυτό κάναμε γνωστή την ιδέα μας και μοιραστήκαμε το όραμα μας. Ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος, κι αυτό γιατί κάθε συμμετέχουσα ομάδα πρέσβευε μία ξεχωριστή ιδέα, μια ιδέα που το έργο της βελτιώνει την ποιότητα δουλείας και ζωής μας και που σίγουρα η υλοποίηση της ευρύνει κι ενισχύει την ανάπτυξη της χώρας μας. Η start-up επιχείρηση ή αλλιώς «Νεοφυής Επιχείρηση» είναι μία επιχείρηση ή ένας οργανισμός όπου βρίσκεται σε στάδιο ανέλιξης και έρευνας. Βασίζεται στην καινοτομία κι έχει ως στόχο την ανάπτυξη ενός κλιμακούμενου επιχειρηματικού μοντέλου, γι' αυτό και η ευκαιρία χρηματοδότησης που μας δώθηκε είναι πάρα πολύ σημαντική.

Πείτε μας δύο λόγια για τη start-up επιχείρησή σας, για την online υπηρεσία μετάφρασης του γενικού προφίλ του ασθενούς, για την ορθολογικότητα της φαρμακευτικής αγωγής και την αποφυγή παρενεργειών. 

Η  start-up επιχείρηση μας λέγεται PGENius, αποτελεί ένα web-service, το οποίο μεταφράζει το γενετικό προφίλ ενός ασθενή σε μία κατανοητή μορφή για τους κλινικούς ιατρούς. Συγκεκριμένα, μεταφράζει τα γονίδια τα οποία εμπλέκονται στον μεταβολισμό και τη μεταφορά των φαρμάκων σε εξατομικευμένες συστάσεις δοσολογίας. Σύμφωνα λοιπόν με τα γονίδια ενός ασθενή, δείχνει εάν αυτός πρόκειται να παρουσιάσει διαφορετική (ή και καθόλου) ανταπόκριση σε μια προκαθορισμένη δόση φαρμάκου, δίνοντας στον κλινικό τη δυνατότητα τροποποίησης και προσαρμογής της δόσης για την καλύτερη δυνατή θεραπεία του ασθενούς.

Από πόσα άτομα αποτελείται η ομάδα, πώς σας ήρθε αυτή η ιδέα, πόσο καιρό τη δουλεύατε;

Η ομάδα μας αποτελείται από 4 άτομα. Ο καθένας ειδικεύεται σε έναν συγκεκριμένο επιστημονικό τομέα, όπως είναι η φαρμακολογία, η φαρμακογονιδιωματική, η βιοπληροφορική και το software development. Όλοι μαζί συγκεντρώνουμε τα απαραίτητα χαρακτηριστικά που χρειάζονται για τη δημιουργία ενός τέτοιου προϊόντος. Η ιδέα αυτή υπήρχε σαν ακαδημαϊκό πρότζεκτ από πολύ παλιά, δεν ήταν όμως ώριμη, ώστε να υλοποιηθεί. Εμείς σαν ομάδα δουλεύουμε περίπου ενάμιση χρόνο πάνω σε αυτήν την ιδέα,  μέχρι που καταλήξαμε στο σήμερα, όπου και είδαμε το όραμα μας να γίνεται πραγματικότητα.

Λίγα λόγια για εσάς. Τι έχετε σπουδάσει, ποια είναι τα ενδιαφέροντά σας, με τι θέλετε να ασχοληθείτε στο μέλλον; Είναι στα σχέδιά σας και η δημιουργία άλλης start-up;

Είμαι φαρμακοποιός. Ολοκλήρωσα με επιτυχία τις σπουδές μου στο Τμήμα  Φαρμακευτικής του Πανεπιστήμιου Πατρών πέρσι. Φέτος συνεχίζω με μεταπτυχιακές σπουδές στην κατεύθυνση «Μοριακή Φαρμακολογία, Βιοφαρμακευτική και Βιομοριακή Αναλυση». Μεγάλο μου ενδιαφέρον αποτελεί ο κλάδος της Βιοπληροφορικής, στον οποίο θα ήθελα να εντρυφήσω περισσότερο στο μέλλον, ενώ παράλληλα ασχολούμαι και με την επιχειρηματική ανάπτυξη και διαχείριση της start-up μας. Η δημιουργία μίας start-up επιχείρησης δεν είναι κάτι εύκολο, απαιτεί πολλές ώρες ενασχόλησης. Ως εκ τούτου, η δημιουργία μίας ακόμα επιχείρησης δεν αποτελεί ένα από τα ενδιαφέροντα μου στο άμεσο μέλλον. Ίσως στο απώτερο μέλλον, αν υπάρξει κάποια αξιόλογη ιδέα και έχοντας πλέον την απαιτούμενη πείρα, να ενασχοληθώ με κάποια νέα start-up.

Της Δέσποινας Μαλέλη

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top