Οι Έλληνες είναι κι επίσημα οι πιο δυστυχισμένοι στον κόσμο - Τους λόγους εξηγεί στο star.gr η ψυχολόγος Μαρίλια Σεργάκη

Η ανθρωπολόγος Αννέτα Εντζερίδου εξηγεί πώς γίνεται οι Βορειοκορεάτες να είναι πιο χαρούμενοι σε σχέση με εμάς

Οι πιο δυστυχισμένοι του κόσμου είναι οι Έλληνες

Εξαιρετικά απαισιόδοξα ήταν τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε το αμερικανικό ινστιτούτο Gallup και δημοσιέυθηκε στις 4 Ιανουαρίου του 2018, αφού σύμφωνα με αυτήν οι Έλληνες είναι κι επίσημα οι πιο δυστυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο.

Σε λίγο καλύτερη θέση από εμάς είναι οι Βορειοκορεάτες, ενώ την τρίτη θέση στην κλίμακα δυστυχίας καταλαμβάνουν οι Βενεζουελάνοι.

Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που μας έχουν κάνει πιο λυπημένους και απελπισμένους από ποτέ;

 

Η ψυχολόγος Μαρίλια Σεργάκη αναφέρει πως τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι χτυπάνε την πόρτα των ειδικών για να τους βοηθήσουν να ξεπεράσουν κάποια προβλήματα.

«Τα τελευταία χρόνια έχει όντως παρατηρηθεί αύξηση των περιστατικών κατάθλιψης στους Έλληνες. Δυστυχώς μεγάλο είναι, συγκριτικά, και το ποσοστό των αυτοκτονιών στη χώρα μας, καθώς και των αποπειρών αυτοκτονίας. Οι Έλληνες διακατέχονται πλέον από μεγάλα επίπεδα στρες και ανασφάλειας για το αν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην παρούσα οικονομική κατάσταση. Ως εκ τούτου, η συσσώρευση του στρες, της ανασφάλειας, ακόμα και του θυμού, οδηγούν πάρα πολλές φορές στην εμφάνιση κατάθλιψης. Η μη αντίληψη ή η μη αντιμετώπιση της κατάθλιψης οδηγεί σε αδιέξοδα και εν τέλει σε ακραία περιστατικά, όπως η αυτοκτονία και η απόπειρα», όπως λέει χαρακτηριστικά στο star.gr η ψυχολόγος.

«Οι σχέσεις μας με τους συνανθρώπους μας περνάνε την μεγαλύτερη ίσως κρίση τον τελευταίο καιρό. Τα οικονομικά προβλήματα δημιουργούν στο άτομο έντονο στρες, ανασφάλεια, στεναχώρια και θυμό, όπως ήδη αναφέραμε. Όλα αυτά, θέλοντας και μη, το άτομο τα μεταφέρει στους ανθρώπους γύρω του, κάνοντας τις διαπροσωπικές του επαφές εξαιρετικά δύσκολες σε ορισμένες περιπτώσεις. Δεν είναι λίγες οι συγκρούσεις που δημιουργούνται με τον/την σύντροφό του και τον κοινωνικό του περίγυρο. Οι έντονες κι επαναλαμβανόμενες μάλιστα συγκρούσεις οδηγούν μερικές φορές σε αναπόφευκτη λήξη των σχέσεων. Οι συγκρούσεις οδηγούν με τη σειρά τους στη δημιουργία επιπλέον στρες, στεναχώριας και ανασφάλειας. Επιβαρύνοντας κι άλλο την ατομική υγεία. Περπατάς πλέον στο δρόμο, και βλέπεις ανθρώπους σοβαρούς, προβληματισμένους. Χωρίς χαμόγελα...».

Η ανθρωπολόγος Αννέτα Εντζερίδου, μιλώντας στο star.gr, εξηγεί για ποιο λόγο, πιθανώς, στη Βόρεια Κορέα οι άνθρωποι είναι πιο χαρούμενοι από εμάς, παρόλο που οι συνθήκες διαβίωσης είναι δύσκολες υπό την ηγεσία του Κιμ Γιονγκ-Ουν, που έχει βρεθεί στο  επίκεντρο της διεθνούς προσοχής, με την απειλή εκτόξευσης πυραύλων και απειλών εναντίον των ΗΠΑ:

 

«Η κουλτούρα και γενικά ο τρόπος ζωής για τους ανθρώπους της Βόρειας Κορέας και τους Έλληνες είναι τελείως διαφορετικός. Οι Βορειοκορεάτες διέπονται από ένα αυστηρό πολιτικό σύστημα που έχει αντίκτυπο στην καθημερινότητά τους. Ξυπνάνε και κοιμούνται τις ίδιες ώρες και γενικά οι όροι και οι κανόνες αυστηρότητας είναι παντού παρόντες. Αυτό δε σημαίνει πως δεν είναι ευτυχισμένοι. Η Βόρεια Κορέα έχει πυκνά δάση καθ’ όλο το οδικό δίκτυο. Η οικονομική κατάσταση των ανθρώπων είναι σε καλό επίπεδο, οι δρόμοι είναι πεντακάθαροι και οι πυλώνες του συστήματος υγείας και εκπαίδευσης είναι καθαρά κρατικοί. Σε έρευνα μάλιστα που είχε γίνει, δεν υπήρχε Βορεοκορεάτης - έως 80 ετών - αμόρφωτος. Επίσης, οι Βορειοκορεάτες τηρούν την παράδοση και την τέχνη. Αν σκεφτούμε όλα αυτά σε σχέση με τους Έλληνες του σήμερα και τις καταστάσεις που βιώνουμε, θα κατανοήσουμε πιο εύκολα γιατί οι Βορεοκορεάτες είναι πιο χαρούμενοι από εμάς. Ακόμα και από τη φύση τους είναι ολιγαρκείς, οπότε και δέχονται τα πράγματα πιο εύκολα», λέει η ανθρωπολόγος και προσθέτει:

«Επίσης νομίζουν ότι ζουν στον τέλειο κόσμο λόγω προπαγάνδας από το πολιτικό σύστημα και δεν έχουν αίσθηση τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο. Έτσι, πάντα αυτοί είναι χαρούμενοι. Επιπλέον υπάρχει ισότητα και ισονομία.».

 

Τα αποτελέσματα της έρευνας σχολίασε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, αναφέροντας πως είναι «πραγματικά ένας άθλος να κυβερνάς μια χώρα σε αυτήν την πλευρά του πλανήτη - και με αυτό το κλίμα - και οι πολίτες να έχουν χάσει κάθε ελπίδα».

Τη δημοσίευση της έρευνας έκανε το επετειακό τεύχος του Economist για το 2018.

 

Της Δέσποινας Μαλέλη

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top