Σιδεράκια… Ποιο παιδί έπρεπε να φορέσει και να χάρηκε στο άκουσμα αυτής της είδησης;

Τα σιδεράκια είναι απαραίτητα όταν η οδοντοστοιχία χρειάζεται να είναι στη σωστή θέση, πέρα από το αισθητικό κομμάτι και για λόγους που αφορούν στη θέση της γνάθου ή τον τρόπο που μασάμε την τροφή μας.

Το βέβαιο είναι ότι το «χαμόγελο» είναι αυτό που ξεχωρίζει στο πρόσωπό μας, γι’ αυτό τι γίνεται όταν πρέπει να βάλουμε σιδεράκια αλλά δε θέλουμε.. είτε είμαστε παιδιά είτε ενήλικες;

Η ορθοδοντικός Dr. Ματίνα Θ.Ματούλα περιγράφει στο star.gr μια νέα μέθοδο ορθοδοντικής θεραπείας, η οποία αντικαθιστά τα κλασσικά σιδεράκια. Πρόκειται για τους διαφανείς νάρθηκες!

Σε ποιες περιπτώσεις αφορούν οι διαφανείς νάρθηκες

«Μπορεί να αντιμετωπιστούν από απλά έως αρκετά πολύπλοκα περιστατικά με τη χρήση ναρθηκών (διαφανείς θήκες), τους οποίους ο ασθενείς τους αλλάζει κάθε 10 με 15 μέρες».

Πώς γίνεται η θεραπεία;

«Ο όλος σχεδιασμός της θεραπείας γίνεται εξαρχής μέσω υπολογιστή από τον ορθοδοντικό. Στέλνονται τα στοιχεία στο εξωτερικό, -στην Αμερική συγκεκριμένα- και έρχονται οι νάρθηκες έτοιμοι».

Ποια τα οφέλη από αυτή τη μέθοδο θεραπείας;

«Τα οφέλη είναι αρκετά σε σχέση με την συμβατική θεραπεία, τα σιδεράκια. Οι διαφανείς νάρθηκες προκαλούν λιγότερο πόνο, δεν προκαλούν καθόλου πληγές στα χείλη και στα μάγουλα (γιατί είναι λείοι). Επίσης δεν επιβάλλουν κανένα περιορισμό στις τροφές γιατί αφαιρούνται κατά τη διάρκεια του φαγητού» εξηγεί η ορθοδοντικός Ματίνα Ματούλα και προσθέτει:

«Ακόμη, έχουν πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα και φυσικά μειωμένο χρόνο θεραπείας ως και 50% σε σχέση με τα κλασσικά σιδεράκια».

Ποιο το κόστος;

«Όσον αφορά στο κόστος αυτό ποικίλει ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος. Στις απλές περιπτώσεις η τιμή είναι παραπλήσια της συμβατικής μεθόδου και στα δύσκολα περιστατικά περίπου 30% πιο ακριβή».

Ρεπορτάζ: Σοφία Βάγκα