Τα πικάντικα φαγητά, τα οποία διακρίνονται για τις ποσότητες μπαχαρικών που περιέχουν, όπως είναι το κάρι, ο κουρκουμάς, οι καυτέρες πιπεριές, το πιπέρι, κ.α συμβάλλουν στην επέκταση της μακροζωίας και την αποτροπή του πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με έρευνα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Αμερικανοί και Κινέζοι επιστήμονες σε παλαιότερες έρευνες είχαν πει ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στα φαγητά που περιέχουν μπαχαρικά και στον μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Η νέα μελέτη του Χάρβαρντ διαπίστωσε σε εργαστηριακά πειράματα ότι ο κουρκουμάς διαθέτει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και ότι πιθανόν έχει την ιδιότητα να καταστέλλει τη δράση των καρκινικών κυττάρων, αποτρέποντας την εμφάνιση καρκίνου.

Επιπροσθέτως, μία ακόμα σημαντική εργασία επί του θέματος διαπίστωσε ότι ο κουρκουμάς μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης λευχαιμίας στα παιδιά.

Η δράση του κουρκουμά διαπιστώθηκε ότι ξεκινά 24 ώρες μετά την έκθεση των καρκινικών κυττάρων σε αυτήν και μπορεί να «σκοτώσει» τα καρκινικά κύτταρα που εμφανίζονται στον λαιμό. Το εντυπωσιακό δε σε αυτή τη διεργασία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ότι ο τρόπος που «πέθαναν» τα καρκινικά κύτταρα δεν ήταν με απόπτωση όπως γίνεται συνήθως, αλλά μέσω ενός νέου μηχανισμού.

Για μια ακόμα φορά λοιπόν επιβεβαιώνεται ότι οι πολύτιμες ουσίες που μπορεί να πάρει ο οργανισμός μέσω της διατροφής μπορούν να προλάβουν και να καταπολεμήσουν πολλές ασθένειες.

Μάλιστα με τη μελέτη αυτή ανοίγουν νέοι δρόμοι για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων με βασικό στοιχείο τον κουρκουμά. 

Tags: