Μία έρευνα που θα χαροποιήσει ιδιαίτερα τους λάτρεις του καφέ, δημοσιεύτηκε στο Βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journey.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και το BBC, αξιολόγησαν στοιχεία από 218 μελέτες, οι καφέδες όχι μόνο δεν βλάπτουν την υγεία αλλά έχουν και πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό μας, αφού μειώνουν τον  κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ηπατοπάθειας, άνοιας και ορισμένων μορφών καρκίνου (προστάτη, ενδομητρίου, δέρματος, ήπατος).

Με βάση τη νέα μελέτη μάλιστα, ιδανικό είναι να καταναλώνουμε τρεις καφέδες τη μέρα.

Η μεγαλύτερη κατανάλωση δεν σχετίζεται με βλάβη στην υγεία, αλλά τα οφέλη είναι μικρότερα.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η μελέτη δείχνει μια συσχέτιση ανάμεσα στον καφέ και στην υγεία και δεν αποδεικνύει ότι αυτός είναι η αιτία, καθώς μπορεί να παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες (σωματική άσκηση, κάπνισμα, ηλικία κ.α.)

Όπως επισήμανε  ο καθηγητής Πολ Ρόντερικ του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, «τα οφέλη της μέτριας κατανάλωσης καφέ φαίνεται να είναι μεγαλύτερα από τους κινδύνους».

Ως μέτρια κατανάλωση θεωρούνται τα 440 μιλιγκράμ καφεΐνης, που αντιστοιχούν σε τρεις έως τέσσερις καφέδες. Ένας στιγμιαίος καφές έχει περίπου 100 mg καφεΐνης, ένας καφές φίλτρου 140 mg, ενώ ένα τσάι 75 μιλιγκράμ.

Υπάρχουν όμως και κάποιες καταστάσεις στις οποίες ο καφές μπορεί να μας κάνει ζημιά. Στην εγκυμοσύνη, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής και οι γυναίκες που έχουν οστεοπόρωση μπορεί να γίνουν πιο επιρρεπείς στα κατάγματα αν αυξήσουν την ποσότητα καφέ.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι ο καφές είναι γενικά πιο υγιεινός, όταν πίνετε χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, γάλα ή κρέμα ή κάποιο λιπαρό σνακ για συνοδευτικό.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ