Στα όρια της εξάρτησης κινείται η σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με το smartphone του. Και μπορεί για κάποιες – ελάχιστες - περιπτώσεις η εξάρτηση από το smartphone να ακούγεται υπερβολική, ωστόσο, για τον μέσο χρήστη δείχνει να είναι απόλυτα ρεαλιστική.

Ο μέσος Αμερικανός χρήστης ελέγχει το κινητό του κατά μέσο όρο 47 φορές στη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με έρευνα, που διενήργησε για λογαριασμό της Deloitte η Ipsos Mori. Μάλιστα, στις νεότερες ηλικίες το νούμερο αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο και φτάνει τις περίπου 86 φορές ημερησίως. Μάλιστα, η συχνότητα αυτή είναι αυξημένη σε σχέση με την αντίστοιχη του 2016, που ήταν 82 φορές την ημέρα.

Η εξάρτηση του σύγχρονου χρήστη από το κινητό του, καθιστά απόλυτα κατανοητό το γεγονός ότι πολλοί καταναλωτές, παγκοσμίως, καταβάλλουν προσπάθειες για να περιορίσουν τη χρήση των smartphones τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία διενεργήθηκε σε δείγμα 2.000 χρηστών του Διαδικτύου, ηλικίας 18 έως 75 ετών, εννέα στους δέκα ερωτηθέντες ελέγχουν το τηλέφωνο τους μέσα σε μια ώρα, από τη στιγμή που θα ξυπνήσουν το πρωί και σχεδόν με αντίστοιχη αναλογία κάνουν ακριβώς το ίδιο πριν κοιμηθούν.

Όπως δείχνει η έρευνα, οι χρήστες δεν βρίσκονται με τα smartphones ανά χείρας μόνο για λίγο αφού ξυπνήσουν ή ελάχιστα λεπτά πριν κοιμηθούν. Οι φορητές συσκευές τείνουν να συντροφεύουν τον μέσο άνθρωπο σχεδόν σε κάθε κοινωνική του δραστηριότητα στη διάρκεια μιας ημέρας: όταν ψωνίζουν, όταν βλέπουν τηλεόραση, όταν μιλούν φίλους και συγγενείς, όταν οδηγούν ακόμη κι όταν διασχίζουν τον δρόμο. 

 

Tags: