Τα βιντεοπαιχνίδια δράσης εξασκούν τον ανθρώπινο εγκέφαλο, καθώς απαιτούν γρήγορη σκέψη, ανάλυση και λήψη αποφάσεων. Η κατάχρησή τους ωστόσο μπορεί να προκαλέσει στους χρήστες σοβαρές παθήσεις, όπως η κατάθλιψη, η σχιζοφρένεια και η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Το καλοκαιράκι με τον ελεύθερο χρόνο του, για πολλούς νέους εκτός από μπάνια και βόλτες, σημαίνει και κάψιμο μπροστά σε μία κονσόλα. Αυτό βέβαια δεν είναι απαραίτητα κακό, όμως το ανώτατο όριο ασφαλείας για το video gaming, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, είναι 2 ώρες  το πολύ. Από εκεί και πέρα είναι πιθανό να αρχίσουν τα προβλήματα.

Οι Καναδοί ερευνητές μελέτησαν 100 ανθρώπους τους οποίους έβαλαν να παίξουν διάφορα βιντεοπαιχνίδια δράσης επί συνολικά 90 ώρες. Στη συνέχεια με την τεχνική της νευροαπεικόνισης χαρτογράφησαν το μυαλό τους και διαπίστωσαν αυξημένο κίνδυνο για την εκδήλωση Αλτσχάιμερ, κατάθλιψης και σχιζοφρένειας

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, τα video games, ειδικά τώρα το καλοκαίρι που οι υποχρεώσεις και τα διαβάσματα χαλαρώνουν, ενδέχεται να αποδειχθούν μέχρι και ευεργετικά, και μάλιστα σε πολλά επίπεδα.

Τα video games μπορούν να βοηθήσουν και πάρα πολύ τα παιδιά, μπορούν να ενισχύσουν την κριτική και τη στρατηγική τους σκέψη, μπορούν να οδηγήσουν σε μια πιο σταθερή απομνημονευτική ικανότητα, μπορούν ακόμα και να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση στο θέμα των ξένων γλωσσών και να λειτουργήσουν σαν ένα εκπαιδευτικό εργαλείο. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα σωστό πλαίσιο χρήσης των video games.

 

 

Tags: