Πολλοί έχουν συνδέσει τα κινητά τηλέφωνα, τις γλυκαντικές ουσίες αλλά και τα αποσμητικά με την εμφάνιση κάποιων ειδών καρκίνου.

Ωστόσο πρόσφατες έρευνες που έγιναν έδειξαν πως κακώς τα πιστεύουμε αυτά.

ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ 

Οι γλυκαντικές ουσίες μπορεί να προκαλούν  αύξηση  της αρτηριακής πίεσης, της “κακής” χοληστερόλης και του σωματικού λίπους, ωστόσο σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, εκατοντάδες μελέτες που διεξήχθησαν δεν έδειξαν καμία οριστική σύνδεση των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών με υψηλότερο κίνδυνο για οποιαδήποτε μορφή καρκίνου.

ΑΠΟΣΜΗΤΙΚΑ

Μπορεί πολλοί να νόμιζαν πως τα αποσμητικά είναι καρκινογόνα καθώς το ενεργό συστατικό τους είναι το αλουμίνιο, όμως ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (CDC) έχει επισημάνει ότι οι εγκεκριμένες μάρκες αποσμητικών και αντιιδρωτικών δεν περιέχουν parabens(σ.σ: τα συντηρητικά που χρησιμοποιούνται σε αποσμητικά).

ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Πολλές φορές έχουμε διαβάσει πως τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να προκαλέσουν όγκους στον εγκέφαλο. Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, τα κύματα που εκπέμπονται από τις κεραίες στα τηλέφωνα μας είναι γνωστά ως κύματα ραδιοσυχνότητας.

Αν αυτή η ακτινοβολία ήταν αρκετή για να προκαλέσει καρκίνο, οι σχετικές μελέτες θα πρέπει είτε να αποδείκνυαν μια σχέση δοσολογίας - επιπτώσεων (υψηλότερα ποσοστά χρήσης κινητών τηλεφώνων θα σήμαινε και αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικών όγκων), είτε θα εμφανίζονταν πολύ συχνότερα όγκοι στην πλευρά του κεφαλιού στην οποία οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα περισσότερο. Ωστόσο, δεν υπάρχουν μελέτες που να έχουν αποδείξει αυτούς τους συσχετισμούς.

Πηγή:medicaldaily.com

Tags: