Ο γάμος βλάπτει την υγεία! Νέα μελέτη ανατρέπει… ήθη, έθιμα και παραδόσεις

Δικαίωση για τους εργένηδες

Έρευνα για παντρεμένους και υγεία

Διεθνής μελέτη αμφισβητεί τη μέχρι σήμερα διαδεδομένη αντίληψη ότι ο γάμος κάνει καλό στην υγεία των ζευγαριών και συντελεί στη μακροζωία των συντρόφων, δικαιώνοντας τους εργένηδες!

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα με τίτλο «Η διφορούμενη σχέση μεταξύ γάμου και υγείας» καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι έγγαμοι εμφανίζουν ελαφρώς χειρότερη υγεία σε σχέση με την περίοδο που ζούσαν μόνοι.

Ερευνητές από την Ολλανδία και την Ελβετία, ανέλυσαν δεδομένα από 11.000 ενήλικες για μια περίοδο 16 ετών.

Κάθε χρόνο οι συμμετέχοντες, παντρεμένοι και μη, απαντούσαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με την υγεία τους, καθώς και για το βαθμό ικανοποίησης από τη ζωή τους. Η μελέτη δεν διαπίστωσε ότι ούτε ότι οι παντρεμένοι είχαν καλύτερη υγεία σε σχέση με τους άγαμους, ούτε ότι η υγεία τους γινόταν σταδιακά καλύτερη, όσα περισσότερα χρόνια διαρκούσε ο έγγαμος βίος.

Αντίθετα, οι άνθρωποι που παντρεύτηκαν, ανέφεραν ελαφρώς χειρότερη υγεία σε σχέση με την περίοδο που ήταν μόνοι. Επίσης, όσο διαρκούσε ο γάμος η υγεία τους δεν βελτιωνόταν, αλλά μάλλον εμφάνιζε … τάσεις επιδείνωσης.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι αμέσως μετά το γάμο οι συμμετέχοντες δήλωναν ελαφρώς πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους από ό,τι πριν, ωστόσο ακόμη και αυτή η ικανοποίηση παρατηρήθηκε ότι εξατμιζόταν όσο περνούσε ο χρόνος .

ΤΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΠΟΝΑΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ! 

Από την άλλη, η μελέτη έδειξε ότι όσοι χώριζαν, αισθάνονται σημαντικά... μικρότερη ικανοποίηση από ό,τι πριν το διαζύγιο. Οι αρνητικές επιπτώσεις του διαζυγίου στην ικανοποίηση από τη ζωή, ήταν τουλάχιστον τρεις φορές μεγαλύτερες από τις θετικές επιπτώσεις που έχει ο γάμος στην ψυχολογία του ζευγαριού. Όμως, όσο περνούσε ο χρόνος μετά το διαζύγιο, οι πρώην παντρεμένοι έδειχναν συνήθως ικανοποιητική προσαρμογή στη νέα ζωή τους.

Τα στοιχεία της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Social Forces

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top