Αν σου αρέσει να μαζεύεις την παρέα τα πρωινά της Κυριακής και να ψήνετε μπριζολάκια και μπιφτέκια, ίσως να πρέπει να το ξανασκεφτείς, καθώς νέες ιατρικές έρευνες υποστηρίζουν ότι το ψήσιμο του κρέατος πάνω στη φωτιά είναι μία από τις αιτίες που προκαλούν καρκίνο.

Έρευνες που δημοσιεύτηκαν τον Απρίλιο υποστηρίζουν ότι το μπάρμπεκιου και το τηγάνισμα οδηγούν στη δημιουργία καρκινογόνων χημικών ουσιών στο κρέας που προκαλούν αλλαγές στο DNA του ανθρώπου και αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσουμε να καταναλώνουμε ψητό κρέας, αλλά καλό θα ήταν να το μειώσουμε.

Το Διεθνές Πρακτορείο Έρευνας Καρκίνου αναφέρει πως πάνω από 34.000 θάνατοι από καρκίνο τον χρόνο οφείλονται στην κατανάλωση μεταλλαγμένων κρεάτων.

Υποστηρίζει ακόμα πως τα επεξεργασμένα κρέατα όπως τα χοτ-ντογκ, το μπέικον, το ζαμπόν και το βόειο κρέας, προκαλούν καρκίνο του παχέος εντέρου.

Μια άλλη μελέτη από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου στο Μέριλαντ βρήκε ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνει τις πιθανότητες θανάτου από 9 διαδεδομένες αρρώστιες.

Η κατανάλωση βόειου, αρνίσιου και χοιρινού κρέατος αυξάνουν κατά πολύ τις πιθανότητες ο άνθρωπος να προσβληθεί από καρκίνο, Αλτζχάιμερ, καρδιακές παθήσεις και διαβήτη.

Οι έρευνες αναφέρουν επίσης ότι η κατανάλωση λευκού κρέατος, όπως το κοτόπουλο και το ψάρι, έχει 25% λιγότερες πιθανότητες να προκαλέσει τις αντίστοιχες νόσους.

Tags: