Κοινός παρονομαστής των μαθητών στις Πανελλήνιες είναι η αϋπνία. Όλο και περισσότερος χρόνος ύπνου θυσιάζεται, ώστε να μελετηθεί όσο περισσότερη ύλη γίνεται και οι νύχτες αφιερώνονται στο διάβασμα.

Κάτι τέτοιο, όμως, δεν είναι καθόλου αποδοτικό, όπως υποστηρίζει νέα επιστημονική μελέτη του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA), που επικεντρώθηκε στις επιδόσεις και συνήθειες των μαθητών που θυσιάζουν ύπνο για να διαβάζουν περισσότερο.

Ο καθηγητής που ηγήθηκε της έρευνας, Άντριου Φουλίνι, υποστηρίζει ότι «το να θυσιάζετε ύπνο για επιπλέον χρόνο μελέτης είναι αντιπαραγωγικό» και εξηγεί:

“Η ακαδημαϊκή επιτυχία εξαρτάται από την εξεύρεση εκείνου του προγραμματισμού που θα επιτρέψει στο παιδί να αποφύγει την ανάγκη να θυσιάσει τον ύπνο, για να διαβάσει περισσότερο. Τέτοιος προγραμματισμός μπορεί να είναι η διατήρηση ενός σταθερού χρονοδιαγράμματος διαβάσματος κατά τη διάρκεια των ημερών που υπάρχουν εξετάσεις, σε συνδυασμό με τον περιορισμό άλλων, λιγότερο ουσιαστικών δραστηριοτήτων”.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 535 μαθητών από διάφορα λύκεια του Λος Άντζελες, καταγράφοντας πόσες ώρες μελετούσαν κάθε μέρα, πόσες ώρες κοιμόντουσαν και εάν αντιμετώπισαν προβλήματα στις εξετάσεις τους. Οι μαθητές αντιπροσώπευαν ένα ευρύ συνδυασμό κοινωνικοοικονομικών και εθνοτικών χαρακτηριστικών.

Αν και οι ερευνητές περίμεναν να ανακαλύψουν ότι οι επιπλέον ώρες διαβάσματος σε βάρος του ύπνου θα είχαν επίπτωση κυρίως στο επίπεδο αντίληψης και αποστήθισης πληροφοριών, έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι ο μειωμένος ύπνος για εντατικό διάβασμα την τελευταία στιγμή συνδέεται με μειωμένη απόδοση στα τεστ ή τις εξετάσεις την επόμενη μέρα, δηλαδή το ακριβώς αντίθετο από την πρόθεση των μαθητών!

«Όπως έχουν δείξει και άλλες μελέτες, τα αποτελέσματά μας έδειξαν ότι ο μειωμένος ύπνος συνδέεται με μείωση ακαδημαϊκής απόδοσης μετά από συνεχείς ημέρες αυξημένης μελέτης», εξήγησε ο Φουλίνι. «Αν και αυτές οι νύχτες του έξτρα διαβάσματος μπορεί να φαίνονται απαραίτητες, στην πραγματικότητα μπορεί να κοστίσουν ακριβά στον μαθητή».

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι οι έφηβοι θα πρέπει να ξοδεύουν λιγότερο χρόνο για να μελετούν συνολικά, αλλά ότι αν εγκαταλείπουν τον ύπνο για εντατικό διάβασμα το βράδυ πριν από τις εξετάσεις, το πιο πιθανό είναι ότι θα έχουν προβλήματα απόδοσης την επόμενη μέρα.

 

Tags: