Σοκ προκαλεί η έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την ποιότητα του πόσιμου νερού παγκοσμίως, καθώς όπως αναφέρει, σχεδόν 2 εκατομμύρια άνθρωποι πίνουν μολυσμένο νερό με περιττώματα.

«Σήμερα, σχεδόν δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν πηγές πόσιμου νερού μολυσμένες από κόπρανα, κάτι που τους εκθέτει στον κίνδυνο να μολυνθούν από χολέρα, δυσεντερία, τύφο και πολιομυελίτιδα», εξήγησε η διευθύντρια του τμήματος Δημόσιας Υγείας του ΠΟΥ, η Δρ. Μαρία Νέιρα και πρόσθεσε:

«Εκτιμάται ότι το μολυσμένο πόσιμο νερό προκαλεί πάνω από 500.000 θανάτους από διάρροια κάθε χρόνο».

Το 2015, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, οι χώρες μέλη του είχαν εκπονήσει έναν κατάλογο 17 στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη που επιδιώκουν να πετύχουν μέχρι το 2030.

Ένας από αυτούς είναι και η εξασφάλιση της πρόσβασης σε ασφαλές πόσιμο νερό και αποχέτευση, αλλά και η βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Όπως αναφέρει όμως η έκθεση «ο στόχος αυτός δεν θα μπορέσει να επιτευχθεί εάν δεν ληφθούν μέτρα για να χρησιμοποιηθούν οι οικονομικοί πόροι με πιο αποτελεσματικό τρόπο και δεν ενταθούν οι προσπάθειες για να βρεθούν νέες πηγές χρηματοδότησης».

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ οι χώρες αύξησαν κατά 4,9% ετησίως τις δαπάνες τους για την ύδρευση, την αποχέτευση και την υγιεινή τα τελευταία τρία χρόνια.

Ωστόσο, το 80% των χωρών αναγνωρίζουν ότι οι δαπάνες για το νερό, την αποχέτευση και την υγιεινή δεν είναι ακόμα επαρκείς για να καλύψουν τους στόχους που είχε ορίσει ο ΟΗΕ.

Για να επιτευχθούν οι στόχοι του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη όσον αφορά στην ύδρευση και την αποχέτευση, οι επενδύσεις στις υποδομές πρέπει να τριπλασιαστούν και να φθάσουν τα 114 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση, σύμφωνα με υπολογισμούς της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σε αυτό το ποσό μάλιστα δεν συμπεριλαμβάνονται τα κόστη λειτουργίας και συντήρησης των δικτύων.

Για να γίνει αυτό, ο ΠΟΥ υπογραμμίζει ότι απαιτείται να βρεθούν νέες πηγές χρηματοδότησης, πιθανόν φόροι.

Αυτή «είναι μια πρόκληση που έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε», διαβεβαίωσε ο Γκάι Ράιντερ, πρόεδρος της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για το Νερό (ONU-eau) και γενικός διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ).

«Το να αυξηθούν οι επενδύσεις για την ύδρευση και την αποχέτευση μπορεί να φέρει σημαντικά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη και για τη δημόσια υγεία, να δημιουργήσει απασχόληση», επισήμανε ο ίδιος.

Tags: