Όλα για όλα τα έπαιξαν οι γιατροί στο νοσοκομείο του Τορόντο, όταν τον περασμένο Απρίλιο μια 32χρονη γυναίκα που γεννήθηκε με κυστική ίνωση, εισήχθη στο νοσοκομείο έχοντας σοβαρή λοίμωξη στους πνεύμονες.

Γνωρίζοντας πως της απέμεναν μόλις μερικές ώρες ζωής, οι γιατροί προχώρησαν σε μια τολμηρή αλλά παράλληλα επαναστατική μέθοδο την οποία επεξεργάζονταν χρόνια αλλά ποτέ δεν είχαν δοκιμάσει.

Τι έκαναν; Της αφαίρεσαν τους πνεύμονες για έξι ολόκληρες ημέρες, εν αναμονή του κατάλληλου μοσχεύματος.

Αυτό ήταν που έσωσε την ζωή της 32χρονης Μελίσα Μπενουά.

ΟΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ

Η νεαρή γυναίκα και μάνα ενός παιδιού είχε κολλήσει μια γρίπη που της προκάλεσε αναπνευστική ανεπάρκεια. Έτσι την έβαλαν σε καταστολή και υποβοήθησαν την αναπνοή της με μηχανήματα:

«Ήταν μια δύσκολη συζήτηση γιατί μιλούσαμε για κάτι που από όσο γνωρίζουμε δεν έχει γίνει ποτέ και είχε πολλές άγνωστες παραμέτρους(…)Είχε πάρει ένα δρόμο από τον οποίο ξέραμε ότι δεν πρόκειται ποτέ να επιστρέψει. Η μόνη της ελπίδα ήταν μια μεταμόσχευση πνευμόνων» δήλωσε ο δρ. Νίαλ Φέργκιουσον, ο υπεύθυνος του γενικού νοσοκομείου του Τορόντο

Αν και την διασωλήνωσαν, τα πράγματα για την υγεία της άρχισαν να γίνονται χειρότερα. Τα μικρόβια στους πνεύμονές της είχαν πάθει «ανοσία» στα αντιβιοτικά, κάτι το οποίο της προκάλεσε σηπτικό σοκ και έκανε την πίεσή της να πέσει σε επικίνδυνα επίπεδα.  Και μετά, ένα –ένα, τα όργανα του σώματός της άρχισαν να υπολειτουργούν. 

Έτσι οι γιατροί αποφάσισαν να δοκιμάσουν την τολμηρή λύση της αφαίρεσης των πνευμόνων της, ώστε με αυτόν τον τρόπο να βγάλουν από την «εξίσωση» την πηγή της μόλυνσης.

«Αυτό που μας βοήθησε ήταν ότι ξέραμε με βεβαιότητα ότι είχε μόλις λίγες ώρες ζωής. Αυτό μας έδωσε το κουράγιο να πούμε ότι εάν είναι να σώσουμε αυτή τη γυναίκα, τότε πρέπει να το κάνουμε τώρα» είπε ο δρ. Σαφ Κεσάβτζι, ένας από τους τρεις χειρουργούς της Μπενουά. 

Ο σύζυγός της Κρις ήταν αυτός που τους έδωσε το τελικό «ΟΚ»:

«Είχαμε ανάγκη αυτή την ευκαιρία. Τα πράγματα ήταν τόσο άσχημα για τόσο πολύ καιρό, που χρειαζόμασταν να πάει κάτι καλά», δήλωσε ο ίδιος μετά την περιπέτεια τους.

ΟΜΑΔΑ 13 ΓΙΑΤΡΩΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Τον περασμένο Απρίλιο, 13 γιατροί έβαλαν μπρος το δύσκολο αυτό εγχείρημα:

«Οι πνεύμονές της ήταν γεμάτοι με βλέννα, πρησμένοι και σκληροί όπως μια μπάλα του φουτμπολ» είπε ο Κεσάβτζι, και συμπλήρωσε: «Τόσο, που δυσκολευτήκαμε να τους βγάλουμε». 

Μερικές ώρες αργότερα, η κατάσταση της υγείας της άρχισε να βελτιώνεται δραματικά. «Πραγματικά μέσα σε ελάχιστα λεπτά μετά την αφαίρεση των πνευμόνων, περίπου 20, η πίεσή της είχε επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα και μπορούσαμε να σταματήσουμε όλα τα φάρμακα για την πίεση και να την αφήσουμε να ζήσει με τη βοήθεια των μηχανημάτων, των αντλιών, που φρόντιζαν την κυκλοφορία της» είπε ο Κεσάβτζι, μιλώντας στο Canadian Press. 

Ένας μικρός τεχνητός πνεύμονας συνδέθηκε με την καρδιά της Μπενουά ενώ άλλα μηχανήματα οξυγόνωναν και κυκλοφορούσαν το αίμα της. Το μόνο που μπορούσαν να κάνουν σε αυτό το σημείο οι γιατροί είναι να περιμένουν το κατάλληλο μόσχευμα. Άρχισαν να αναρωτιούνται πόσο καιρό θα έπρεπε να περιμένουν και πόσο καιρό θα μπορούσαν να κρατήσουν ζωντανή την 32χρονη. «Δεν ξέραμε αν θα είχαμε τα μοσχεύματα σε μια ημέρα ή σε ένα μήνα» δήλωσε ο Κεσάβτζι. 

Έξι μέρες αργότερα, η Μπενουά έλαβε διπλό δώρο ζωής και υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση. Έκτοτε, η κατάσταση της υγείας της βελτιώνεται σταθερά.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΙΔΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΗΣ

Έχοντας «πάει» και «έρθει» από τον άλλο κόσμο, η 32χρονη αρχικά ήταν πολύ αδύναμη, σε σημείο να μην μπορεί ούτε το κεφάλι της να στηρίξει.

Πλέον, έχει αρχίσει να περπατάει χωρίς τη βοήθεια μπαστουνιού. 

Ωστόσο η όλη περιπέτεια είχε και το τίμημά της, καθώς η Μπενουά υπέστη σοβαρές βλάβες στα νεφρά. Ωστόσο οι γιατροί ευελπιστούν ότι σε λίγο καιρό θα είναι αρκετά καλά για να λάβει μόσχευμα από τη μητέρα της:

«Μου πήρε καιρό να συνειδητοποιήσω τι συνέβη. Δεν μπορούσα να καταλάβω. Επιστρέφεις κυριολεκτικά από το κατώφλι του άλλου κόσμου και πας στο σπίτι σου. Αλλά είμαι τόσο ευγνώμων, τόσο απίστευτα χαρούμενη που γύρισα στο σπίτι μου…» δήλωσε η ίδια.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO.

Tags: