Το συκώτι είναι ένα μεγάλο σε μέγεθος όργανο που βρίσκεται στη δεξιά πλευρά της κοιλιακής χώρας. Ζυγίζει περίπου 1,5 κιλό και το χρώμα του είναι καφεκόκκινο. Δεν μπορούμε να το αισθανθούμε κατά την ψηλάφηση, καθώς προστατεύεται από τα πλευρά.

Η λειτουργία του είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον άνθρωπο, καθώς φιλτράρει το αίμα που προέρχεται από την πεπτική οδό, διοχετεύοντάς το στη συνέχεια στο υπόλοιπο σώμα. Επίσης, αναλαμβάνει να εξουδετερώσει χημικές ουσίες και να μεταβολίσει φάρμακα που εισέρχονται στον οργανισμό. Τέλος, το συκώτι παράγει πρωτεΐνες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος.

Το αλκοόλ και τα επεξεργασμένα τρόφιμα επιβαρύνουν τη λειτουργία του, ωστόσο υπάρχουν κάποιες τροφές –σύμμαχοι για το συκώτι μας!

Ποιες είναι αυτές

Σκόρδο: Ακόμα και μια μικρή ποσότητα είναι αρκετή για να ενεργοποιήσει εκείνα τα ηπατικά ένζυμα, που συμβάλλουν στην απομάκρυνση των τοξινών.

Ελαιόλαδο: Βοηθάει τον οργανισμό, παρέχοντας μια βάση λιπιδίων που μπορούν να απορροφήσουν τις βλαβερές τοξίνες στο σώμα. Με αυτόν τον τρόπο, παίρνει ένα μέρος του βάρους από τη λειτουργία του ήπατος σε σχέση με την τοξική υπερφόρτωση.

Πράσινο τσάι: Είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά όπως οι κατεχίνες, ένα συστατικό που είναι γνωστό ότι συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του ήπατος.

Γκρέιπφρουτ: Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά. Αρκεί ένα ποτήρι από φρέσκο χυμό γκρέιπφρουτ (ειδικά το πρωί) για να αυξηθεί η παραγωγή αποτοξινωτικών ενζύμων και να απομακρυνθούν καρκινογόνα και άλλες τοξίνες από το ήπαρ.

Tags: