Πόνος στον αυχένα… απόλυτα φυσιολογικός; Αυτός ο μύθος φαίνεται πως ζει και βασιλεύει… βάσει πρόσφατης έρευνας Αμερικανών επιστημόνων (Αμερικανικής Οστεοπαθητικής Ένωσης -AOA).

Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των Αμερικανών έχουν αυχενικό πόνο και δεν κάνουν κάτι γι' αυτό, διότι απλά πιστεύουν ότι είναι απολύτως φυσιολογικός λόγω του ότι μεγαλώνουν. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν 1 στους 2 Αμερικανούς πολίτες πιστεύει ότι ο αυχενικός πόνος είναι μέρος της ζωής, ενώ το 41% πιστεύει ότι ο πόνος είναι μέρος της διαδικασίας γήρανσης.

Όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα, ο αυχενικός πόνος δεν κάνει διακρίσεις καθώς επηρεάζει οποιονδήποτε άνθρωπο ανεξαρτήτως ηλικίας. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 65% των Αμερικανών, στις ηλικίες 18-34 ετών, είχαν βιώσει οι ίδιοι ή κάποιο άτομο της οικογένειας τους χρόνιο πόνο κατά τη διάρκεια του 2016.

Παρόλα αυτά, η έρευνα κατέδειξε ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι θετικοί ως προς το να κάνουν κάτι για να αποφύγουν αυτούς τους πόνους, αφού το 60% των ερωτηθέντων για το αν θα έκανε κάποιες ενέργειες να βελτιωθεί η κατάσταση του, απάντησε ότι το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα πήγαινε σε γιατρό.

Την ίδια ώρα, πάνω από το 1/3 των συμμετεχόντων απάντησε ότι δεν θα έπαιρνε τα φάρμακα που θα τους συνταγογραφούσε ο γιατρός για τον πόνο, υπό το φόβο ενός πιθανού εθισμού σε αυτά.