Θα έχετε παρατηρήσει πως όταν είμαστε άρρωστοι… έχουμε μια ανεξήγητη υπνηλία και κόπωση. Επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής «Perelman» του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια έκανε μια έρευνα και εξήγησε τον μηχανισμό που προκαλεί αυτή την υπνηλία.

Μελετώντας το απλό νευρικό σύστημα ενός σκουληκιού απέδειξαν ότι ένα νευρικό κύτταρο με την ονομασία ALA συντονίζει μια ευρεία ανταπόκριση του οργανισμού στην ασθένεια. Όταν νοσούμε, τα κύτταρα βρίσκονται υπό πίεση και έτσι όλοι οι έμβιοι οργανισμοί βιώνουμε υπνηλία ώστε να προαχθεί ο ύπνος και η ανάρρωση από το κυτταρικό στρες. Στο σκουλήκι που μελετήθηκε η υπνηλία προκαλούνταν από την έκκριση από το ALA του FLP-13 και άλλων νευροπεπτιδίων, χημικές ουσίες που στέλνουν σήματα μεταξύ των εγκεφαλικών νευρώνων.

Το FLP-13 προκαλεί ύπνο απενεργοποιώντας τη δραστηριότητα των κυττάρων του νευρικού συστήματος που μας κρατάνε σε εγρήγορση. Οι ερευνητές εξέτασαν γενετικές μεταλλάξεις για να καθορίσουν ποια γονίδια προκαλούν στα σκουλήκια την ύπνωση όταν εκκρίνεται το FLP-13. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι τα σκουλήκια με μεταλλάξεις που τα κάνουν να μην έχουν τον πρωτεϊκό υποδοχέα DMSR-1 στις κυτταρικές επιφάνειες δεν αισθάνονται υπνηλία εις ανταπόκριση του FLP-13. Αυτό δείχνει ότι ο DMSR-1 είναι σημαντικός για να μπορεί το νευροπεπτίδιο FLP-13 να προκαλέσει υπνηλία.

Επόμενος στόχος των ερευνητών λοιπόν είναι να δουν αν επαγόμενη από την ασθένεια υπνηλία στον άνθρωπο και άλλα θηλαστικά προκαλείται από παρόμοιο μηχανισμό με αυτό των σκουληκιών. Αν όντως ισχύει αυτό, τότε θα έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη φαρμάκων για την κόπωση που σχετίζεται με τη νοσηρότητα και άλλες παθήσεις.

Tags: