Το κόκκινο κρασί γνωρίζουμε ότι καταπολεμά τις καρδιακές παθήσεις, όταν καταναλώνεται με μέτρο. 

Μια νέα έρευνα έρχεται στο φως, υποστηρίζοντας οι ευεργετικές ιδιότητες του κόκκινου κρασιού δε σταματούν στην καρδιά, καθώς η με μέτρο κατανάλωσή του συμβάλλει στην καταπολέμηση του κρυολογήματος.

Η μελέτη έγινε σε περίπου 4000 άτομα, από Ισπανούς επιστήμονες που μελέτησαν κι ανέλυσαν την επίδραση του κόκκινου κρασιού στην υγεία τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, η κατανάλωση άνω των δύο ποτηριών κόκκινο κρασί, μειώνει κατά 44% την εμφάνιση των κρυολογημάτων σε σχέση με τα άτομα που δεν καταναλώνουν καθόλου οινοπνευματώδη ποτά. Επιπλέον, τα άτομα που πίνουν κατά μέσο όρο 1 ποτήρι κρασί την ημέρα, παρουσιάζουν επίσης λιγότερα κρυολογήματα, αλλά περισσότερα σε σύγκριση με τους πρώτους.

Τα επιδημιολογικά στοιχεία έχουν δείξει ότι η κατανάλωση κρασιού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μειωμένη θνησιμότητα καθώς συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς μας. Το κρασί όπως λένε οι ειδικοί, δρα θετικά στον οργανισμό προκαλώντας μια μικρή αύξηση στα επίπεδα της καλή χοληστερόλης  HDL. Επιπλέον, περιέχει ουσίες όπως η ρεσβερατρόλη, που έχουν αντιπηκτικές δράσεις διότι μειώνουν τη δυνατότητα συγκόλλησης των αιμοπεταλίων μεταξύ τους.

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες όπως τα φλαβονοειδή για παράδειγμα που υπάρχουν στο κρασί βοηθούν το μεταβολισμό των κυττάρων προστατεύοντας τα από τις νοσηρές επιδράσεις των ελευθέρων ριζών του οξυγόνου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς οι έρευνες για το κρασί συνεχίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, οι θετικές επιδράσεις που παρατηρούνται πιθανόν να είναι αποτέλεσμα του καλού τρόπου ζωής των ανθρώπων, που επιλέγουν να πίνουν κρασί παρά των ουσιών που περιέχονται μέσα στο κρασί.

Η κατανάλωση κρασιού μπορεί να είναι ωφέλιμη για την υγεία αν γίνεται με μέτρο όπως τόνισαν οι επιστήμονες, αλλιώς η υπέρμετρη κατανάλωση μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα για την υγεία.

Tags: