Για πρώτη φορά, επιστήμονες της Βρετανίας, δημιούργησαν έναν «ζωντανό επίδεσμο» από το μυελό των οστών ασθενών τους.Ο επίδεσμος χάρη στα βλαστικά κύτταρα που περιέχει, όταν τοποθετείται στο τραύμα, επουλώνει αμέσως την πληγή και γιατρεύει το κάθε είδους πρόβλημα.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Λίβερπουλ και του Μπρίστολ, με επικεφαλής τον καθηγητή ορθοπεδικής χειρουργικής 'Ασλεϊ Μπλομ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Stem Cells Translational Medicine".

Μάλιστα ο «ζωντανός επίδεσμος» δοκιμάστηκε σε πέντε ασθενείς  ηλικίας 18 έως 45 ετών, που ήταν αθλητές και είχαν υποστεί ρήξη μηνίσκου.

Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις συνιστάται η αφαίρεση του μηνίσκου, κάτι όμως που στο μέλλον, μπορεί να τους δημιουργήσει πρόβλημα οστεοαρθρίτιδας.

Ο ζωντανός  επίδεσμος, όμως γιάτρεψε αμέσως το πρόβλημα τους κρατώντας τους  μακριά από το χειρουργικό κρεβάτι.

Όπως έδειξε η κλινική δοκιμή, μετά από ένα έτος και οι πέντε ασθενείς είχαν ένα υγιή μηνίσκο. Μετά από δύο χρόνια, τρεις από τους πέντε ασθενείς συνέχιζαν να έχουν ένα φυσιολογικό μηνίσκο, ενώ οι άλλοι δύο είχαν υποστεί νέα ρήξη και έπρεπε να αφαιρεθεί ο μηνίσκος τους.

Tags: