Αρκετές φορές μπορεί να ακούμε κάποιον να λέει πως «θέλει να αυτοκτονήσει», όμως δεν ξέρουμε αν το εννοεί.Σύμφωνα με τους ειδικούς της ψυχικής υγείας, οι άνθρωποι που είναι ένα βήμα πριν από αυτή την τραγική πράξη, έχουν κάποια συγκεκριμένα συμπτώματα, τα οποία μπορούμε να διακρίνουμε.

Πάνω από το 90% των ανθρώπων αυτών, έχουν διαγνωστεί με κατάθλιψη ή με ψυχολογικά προβλήματα. Αυτό που έχουμε να κάνουμε λοιπόν είναι να ξεχωρίσουμε αν κάποιος έχει θλίψη ή κατάθλιψη και να τον βοηθήσουμε.

Ιδιαίτερη προσοχή θέλουν και οι άνθρωποι που κάνουν χρήση ουσιών ή πίνουν πολύ αλκοόλ λόγω της στενοχώριας τους.

Αν κάποιος κάνει συχνά σκέψεις θανάτου ή τον θεωρεί λύτρωση τότε θα πρέπει να σας ανησυχήσει.

Παράλληλα ο άνθρωπος αυτός μπορεί να έχει χάσει κάθε ενδιαφέρον για τη ζωή του. Να έχει ακυρώσει όλες τις δραστηριότητές του, να έχει φύγει από τη δουλειά, να έχει μειωθεί αισθητά η όρεξή του και να έχει χάσει και τον ύπνο του.

Άλλο ένα σύμπτωμα που μπορεί να έχει κάποιος που σκοπεύει να αυτοκτονήσει είναι το να θέτει τη ζωή του συνεχώς σε κίνδυνο. Π.χ να οδηγεί με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Και κάποιος που έχει μεταπτώσεις στη συμπεριφορά του θα πρέπει να σας προβληματίσει. Παραδείγματος χάριν, όταν κάποιος κλαίει και μετά από πέντε λεπτά χωρίς να έχει συμβεί κάτι να αρχίσει να γελάει.

Επισκέπτεται ή καλεί στο τηλέφωνο γνωστούς, οικογένεια και φίλους απλά για να εκφράσει κάποιες σκέψεις που δεν έχει εκφράσει στο παρελθόν ή για να τους πει “αντίο”.

Άλλη μία ένδειξη πως κάτι δεν πάει καλά μπορεί να είναι πως ξαφνικά, αρχίζει να τακτοποιεί κάποιες εκκρεμότητες στη ζωή του π.χ να κάνει διαθήκη.

Εάν εντοπίσετε σε κάποιον φίλο, γνωστό ή συνάδελφό σας τα παραπάνω συμπτώματα απευθυνθείτε σε κάποια από τις οργανωμένες δομές ψυχικής υγείας προκειμένου να καταγγείλετε το γεγονός και να σας κατευθύνουν για τις επόμενες κινήσεις σας.