​Μπορεί το τσιγάρο πολλούς να μας χαλαρώνει και να μας προσφέρει απόλαυση, μας αφαιρεί όμως χρόνια από τη ζωή μας.

Νέα αμερικανική έρευνα που εξέτασε τους παράγοντες που οδηγούν στο θάνατο, έδειξε πως ο ένας στους τρεις οφείλεται στο κάπνισμα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Ζοανί Λορτέ-Τιελάν της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου στην Ατλάντα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «JAMA Internal Medicine», τόνισαν πως η νικοτίνη είναι υπεύθυνη για πολλές μορφές καρκίνου.

Οι πιο συνηθισμένοι καρκίνοι που οφείλονται στον κάπνισμα είναι των πνευμόνων, του στόματος-φάρυγγα, της οξείας λευχαιμίας, του οισοφάγου, του στομάχου, του παχέος εντέρου, του ήπατος, του παγκρέατος, της τραχείας, της μήτρας, των νεφρών και της ουροδόχου κύστης.

Η ανάλυση έδειξε ότι το κάπνισμα ενέχεται κατά μέσο όρο στο 22,9% των θανάτων γυναικών από καρκίνο και στο 33,7% των θανάτων ανδρών άνω των 35 ετών.

Η έρευνα δείχνει σημαντικές γεωγραφικές διαφοροποιήσεις από πολιτεία σε πολιτεία των ΗΠΑ, με ποσοστά που κυμαίνονται από 8% έως 40%. Στις νότιες πολιτείες, όπου καλλιεργείται το 95% του αμερικανικού καπνού, η συμβολή του καπνίσματος στο��ς θανάτους είναι η υψηλότερη.