Στις περισσότερες κοπέλες που βρίσκονται στην εφηβεία η ακμή αποτελεί τον εφιάλτη τους. Όσες κρέμες και να βάλουν, όσες θεραπείες και να κάνουν το πρόβλημα μπορεί να μειώνεται, όμως δεν αντιμετωπίζεται.

Αν δεν βελτιώσει κάποιος τη διατροφή του και δεν πει «όχι» σε κάποιες τροφές, δεν πρόκειται να απαλλαγεί από τα σπυράκια.

Όσο και αν σου αρέσει ο καφές, θα πρέπει αν δεν μπορείς να τον κόψεις μαχαίρι, τουλάχιστον να πίνεις έναν την ημέρα. Ένα οξύ που περιέχεται στους κόκκους του καφέ μπορεί να εκτοξεύσει τα επίπεδα της κορτιζόλης στο αίμα σου.Η κορτιζόλη, αυξάνει την δραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων και την φλεγμονή.

Μία άλλη τροφή που συμβάλλει στην έξαρση της ακμής είναι τα φυστίκια. Αυτοί οι κατά τ’ άλλα νόστιμοι ξηροί καρποί, αυξάνουν τους σμηγματορροικούς αδένες της επιδερμίδας με αποτέλεσμα να γεμίζουμε σπυράκια.

Εναλλακτικά μπορούμε να φάμε αμύγδαλα.

Το ξέρουμε όλοι πως είναι δύσκολο να ζήσει κάποιος χωρίς ζάχαρη αλλά θα πρέπει να επιλέξει. Αν θέλει να έχει καθαρό και λαμπερό δέρμα θα πρέπει να κάνει αυτή τη θυσία. Η ζάχαρη έχει την ιδιότητα να αυξάνει τη φλεγμονή στον οργανισμό με αποτέλεσμα τα σπυράκια να αυξάνονται. Εναλλακτικά μπορεί κάποιος να αντικαταστήσει τη ζάχαρη με τη στέβια.

«Όχι» πρέπει να πούμε και στη σόγια, η οποία μπορεί να μην συμβάλλει στην αύξηση βάρους αλλά συμβάλλει στο «φούντωμα» της ακμής.