​Το τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν κάνουμε σεξ, θέλησαν να αναλύσουν οι σεξολόγο�� και θεραπευτές Masters και Johnson.

Οι δυο τους κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το κορμί μας περνάει από 4 φάσεις ολοκλήρωσης.

Η πρώτη φάση: Ενθουσιασμός- διέγερση

Αυτή η φάση αρχίζει μέσα σε 10 έως 30 δευτερόλεπτα μετά την ερωτική διέγερση και μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά έως πολλές ώρες. Οι άνδρες έρχονται σε στύσει και οι θηλές τους μπορεί να ερεθιστούν.Στις γυναίκες αρχίζει η κολπική λίπανση. Ο κόλπος διαστέλλεται και μακραίνει. Τα εξωτερικά και τα εσωτερικά χείλη του αιδοίου, η κλειτορίδα και μερικές φορές το στήθος της γυναίκας, αρχίζουν να πρήζονται. Και στα δύο φύλα ο καρδιακός ρυθμός, η πίεση του αίματος και η αναπνοή επιταχύνονται.

Δεύτερη φάση: Σταθεροποίηση

• Άνδρες: Οι όρχεις ανεβαίνουν στο όσχεο. Το πέος έρχεται σε πλήρη στύση.
• Γυναίκες: Τα κολπικά χείλη μεγαλώνουν, ενώ οι ιστοί των τοιχωμάτων του εξωτερικού μέρους του κόλπου φουσκώνουν με αίμα και το άνοιγμα του κόλπου στενεύει. Το εσωτερικό χείλος αλλάζει χρώμα.Για τις γυναίκες που δεν έχουν κάνει παιδιά, τα χείλη χρωματίζονται από ροζ σε έντονο κόκκινο χρώμα. Στις μητέρες, το χρώμα μετατρέπεται από έντονο κόκκινο σε βαθύ πορφυρό

Και στους δύο η αναπνοή και οι παλμοί της καρδιάς του αυξάνονται. Ένα “κοκκίνισμα” μπορεί να εμφανιστεί στο στομάχι, το στήθος, τους ώμους, το λαιμό ή το πρόσωπο. Οι μυς στους μηρούς, τους γοφούς, τα χέρια και τους γλουτούς σφίγγουν και μπορεί να παρατηρηθούν και μυικοί σπασμοί.ους δύο η αναπνοή και ο σφυγμός επιταχύνονται. Ένα “κοκκίνισμα” μπορεί να εμφανιστεί στο στομάχι, το στήθος, τους ώμους, το λαιμό ή το πρόσωπο. Οι μυς στους μηρούς, τους γοφούς, τα χέρια και τους γλουτούς σφίγγουν και μπορεί να παρατηρηθούν και μυικοί σπασμοί.

Τρίτη φάση: Οργασμός/Κορύφωση

Αυτή είναι η κορύφωση του κύκλου, η οποία έχει και τη μικρότερη διάρκεια.
• Άνδρες: Πρώτον, το σπερματικό υγρό συλλέγεται στο βολβό της ουρήθρας. Αυτό συμβαίνει τις στιγμές που ο άνδρας νιώθει ότι έρχεται ο οργασμός του και η εκσπερμάτιση είναι ζήτημα δευτερολέπτων. Στη συνέχεια έρχεται η εκσπερμάτιση. Στο πέος συμβαίνουν συσπάσεις κατά την περίοδο της φάσης αυτής.
• Γυναίκες: Το πρώτο τρίτο των κολπικών τοιχωμάτων πάλλεται ρυθμικά κάθε οκτώ δέκατα του δευτερολέπτου περίπου (ο αριθμός και η ένταση των συσπάσεων ποικίλλουν ανάλογα με το άτομο). Οι μυς της μήτρας συστέλλονται επίσης αρκετά αισθητά.
• Και οι δύο: Η αναπνοή, οι καρδιακοί παλμοί και η αρτηριακή πίεση συνεχίζουν να αυξάνονται. Η ένταση των μυών και η διόγκωση των αιμοφόρων αγγείων φτάνουν στο μέγιστο. Μερικές φορές ο οργασμός συνοδεύεται με ένα αντανακλαστικό μυικό σπασμό των χεριών και των ποδιών.

Τέταρτη φάση: Λύση

Αυτή η φάση είναι η πιο ήρεμη. Μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά έως μισή ώρα ή και περισσότερο, και διαρκεί περισσότερο στις γυναίκες απ' ότι στους άνδρες.
• Άνδρες: Το πέος τους χαλαρώνει και γυρνά στην μορφή που είχε πριν τη στύση. Μετά από αυτή τη φάση είναι δύσκολο ο άνδρας να έρθει σύντομα σε νέα στύση. Αυτό βέβα��α διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Το Άλλοι μπορούν να ξεκινήσουν τον δεύτερο γύρο του σεξ ύστερα από κάποια ώρα, ενώ άλλοι δεν μπορούν να κάνουν ξανά σε σεξ την ίδια μέρα..
• Γυναίκες:Τα γεννητικά της όργανα παίρνουν την αρχική τους μορφή. Το αν θα επαναλάβουν δεύτερο γύρο σεξ, εξαρτάται από την φυσική κατάσταση της γυναίκας. Συνήθως πιο νεαρής ηλικίας γυναίκες μπορούν πιο εύκολα να έχουν νέους οργασμούς.
• Και οι δύο: Το οίδημα αρχίζει να υποχωρεί, κάθε κοκκίνισμα σε μάγουλα και σώμα εξαφανίζεται και υπάρχει μια γενική χαλάρωση της έντασης των μυών.