Μπορεί το αλάτι στο φαγητό μας να το κάνει πιο εύγεστο, αν όμως πέσει λίγο παραπάνω στο πιάτο, μπορεί να ανεβάσει την πίεση μας, κάτι που αν γίνει μόνιμο πρόβλημα, εγκυμονεί πολλούς κινδύνους.

Εκτός από καρδιαγγειακά νοσήματα, μπορεί να σας οδηγήσει σε αλτσχάιμερ ή άνοια.

Βρετανική επιστημονική έρευνα, έδειξε πως η μη φυσιολογική πίεση, κάνει ζημιά στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου.

«Οι άνθρωποι με υψηλή αρτηριακή πίεση τείνουν να έχουν περισσότερη άνοια», δήλωσε ο καθηγητής νευρολογίας Κονσταντίνο Ιαντέκολα του Ιατρικού Κολλεγίου του Πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης, εκ μέρους της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης, που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Hypertension" (Υπέρταση) και η οποία βασίσθηκε στην αξιολόγηση των έως τώρα μελετών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Σαντός Παντμαναμπχάν του Ινστιτούτου Καρδιαγγειακών και Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης στη Σκωτία, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ίδιο αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό, εξέτασαν τη σχέση ανάμεσα στα κοινά αντι-υπερτασικά φάρ��ακα και στις ψυχικές παθήσεις.

Το συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι οι άνθρωποι που παίρνουν για πάνω από τρεις μήνες ορισμένες κατηγορίες αντιυπερτασικών φαρμάκων, τους αναστολείς βήτα (beta blockers) και τους ανταγωνιστές ασβεστίου, έχουν διπλάσια πιθανότητα να εισαχθούν σε νοσοκομείο για κάποια ψυχική διαταραχή (μείζονα ή κλινική κατάθλιψη, διπολική διαταραχή κ.α.), σε σχέση με τους ασθενείς που παίρνουν μια άλλη κατηγορία αντιυπερτασικών φαρμάκων, τους ανταγωνιστές αγγειοτενσίνης. Τα τελευταία αυτά φάρμακα φαίνεται μάλιστα ακόμη και να προστατεύουν από τις ψυχικές διαταραχές, καθώς όσοι τα παίρνουν, είναι λιγότερο πιθανό να εισαχθούν σε νοσοκομείο για ψυχική πάθηση, σε σχέση με όσους δεν παίρνουν καθόλου φάρμακα.